Natt til onsdag ble Ottavia Piana reddet ut av hulen. Nå vil hun vil aldri sette sin fot i en grotte igjen.
Onsdag 18. desember kl. 11:38Den 32 år gamle kvinnen var med i en gruppe som kartlegger Bueno Fonteno-hulen vest for Bergamo i Nord-Italia, da ulykken inntraff flørdag.
Klokken 02.59 i natt ble hun reddet ut av hulen, melder italienske Rai News. Hun ble overført til sykehus i helikopter med skader på ryggvirvlene og ribbeina, brudd i ansiktsbenene og i et kne. Tilstanden er stabil.
– Til slutt gikk det heldigvis bra. Ottavia sa ingenting, men hun var bevisst og klar, selv om hun var veldig sliten og preget av smerter. Det gikk bra. På den siste delen holdt vi et godt tempo – jo mer tiden gikk, desto mer sliten og smertefull ble hun, men hun merket at hun nærmet seg utsiden, sa en av redningsmennene, ifølge Rai News.
Det var på lørdag at Piana falt åtte meter i hulen og pådro seg skader i ben, bryst og ansikt etter en jobb med kolleger.
Ekspedisjonskameratene klarte å komme seg opp, men en stor redningsaksjon ble satt i gang for å få henne ut. En lege og sykepleier tok seg ned til forskeren og vurderte at hun ikke var kommet alvorlig til skade.
Men det viste seg raskt ikke å være enkelt å få henne til overflaten, fra flere hundre meters dyp. Det ble for trangt å få båren gjennom en hundre meter lang passasje.
Italienske Rai News rapporterte fra redningsaksjonen minutt for minutt.
For den unge huleforskeren er opplevelsen et mareritt som gjentar seg: I 2023 ble hun reddet etter å ha vært fanget 150 meter under bakken med brukket ben – i den samme hulen.
Bueno Fonteno er en stor hule som ble oppdaget i 2006 mellom innsjøene Iseo og Endine. I 585 meters høyde ligger et nettverk av grotter og tunneler som for det meste er uutforsket.
Ottavia Piana og forskerkollegene kartla et nytt område da ulykken skjedde.
– Den skadede er våken og samarbeidsvillig, sa redningsmannskapene under aksjonen.
Redningsteamet i hulen besto av medisinsk personell som overvåket kvinnens helsetilstand og om lag 20 personer som transporterte båren og rydde vei.
Flere meter under bakken sendte Piana sendte en melding for å berolige kjæresten:
– Si til ham at jeg har det bra, var budskapet hennes.
Over hundre redningsarbeidere var involvert i aksjonen. Spesialister fra fjellredningstjeneste og huleredningstjeneste over hele Italia deltok for å få Piana ut.
Myndighetene i Bergamo, som samordnet redningsarbeidet, ga klarsignal for at brannvesenet slik at bruke mikroeksplosive ladninger for å utvide de trangeste passasjene. Det var veldig tragt i området 32-åringen befant seg i.
Tirsdag morgen hadde redningsmannskapene fått kvinnen ut av de ukjente områdene i grotten til de mer kjente. De skal ha tilbakelagt om lag tre kilometer under bakken.
Kommunikasjonen mellom utsiden og innsiden av grotten ble sikret med en telefonkabel som redningsmannskapene plasserte langt ruten.
Redningsledelsen regnet med at den skadede kvinnen ville være ute senest torsdag morgen. De klarte å få henne ut natt til onsdag.
– Alle håper at huleforskeren Ottavia Piana snart kan bringes i sikkerhet for nødvendig behandling, sa lederen for provinsen i Bergamo Luca Rotondi tirsdag.
På overflaten er skogen ryddet, slik at hun kunne bli heist opp med vinsj til et helikopter. Det var dette som skjedde.
Til legene som først kom frem til henne, fortalte hun at hun ønsker å forlate huleforskningen.
Hun forklarte at hun ikke har til hensikt å sette sin fot i en grotte igjen.