Høyreveteran: Utmeldt i protest

4 hours ago 4



Kortversjonen

  • Tidligere Stortingspolitiker Gunnar A. Gundersen har meldt seg ut av Høyre i protest mot skolenedleggelser i Innlandet.
  • Gundersen mener Høyres skolepolitikk går imot partiets verdier og frykter økt utenforskap blant unge.
  • Han jobber nå med å forsøke å etablere en privat videregående skole i Flisa.

– Jeg er skuffet over Høyre, jeg kjenner meg ikke igjen, sier Gundersen til VG.

Partiveteranen mener Høyres skolepolitikk går på tvers av det som han alltid har ansett som ekte Høyre-politikk.

– Jeg innså at jeg måtte gjøre noe. Jeg var fryktelig uenig i nedleggelsene som ble vedtatt i fjor høst, men jeg ville ikke melde meg ut da. Det som har vært utslagsgivende for at jeg likevel meldte meg ut, er Høyres motstand mot å opprette private skoler, forklarer Gundersen.

Det var Østlendingen som først omtalte at den tidligere stortingsrepresentanten har meldt seg ut av partiet.

 Geir Olsen / VGFØLELSESLADET: Mange elever var fortvilte da skolene deres ble vedtatt nedlagt. Foto: Geir Olsen / VG

I oktober 2024 vedtok fylkestinget i Hedmark å legge ned seks skolesteder i Innlandet. Vedtaket førte til et voldsomt engasjement, og sterke lokale protester.

Ramsalt kritikk

Gunnar Gundersen er fra Flisa i Åsnes kommune, sør i gamle Hedmark fylke. Der ble tre skolesteder vedtatt nedlagt: Flisa og Sønsterud som begge var avdelinger under Solør videregående skole, i tillegg til Skarnes vgs. i nabokommunen Sør-Odal.

 Innlandet fylkeskommuneNEDLAGT: Den videregående skolen på Flisa er vedtatt nedlagt. Foto: Innlandet fylkeskommune

– Jeg syntes det var et elendig beslutningsgrunnlag for en så viktig beslutning, og ble overrasket over det store hastverket i prosessen. Og skal du tro på elevundersøkelsene, så var det noen av de beste skolene som ble nedlagt, sier Gundersen, som er sterkt kritisk til sitt eget partis håndtering.

Hanne Velure, fylkesvaraordfører og leder i Innlandet Høyre, sier til VG at hun forstår Gundersens frustrasjon, men avviser Gundersens uttalelse om at håndteringen er i strid med Høyres verdier.

Bilde av Hanne VelureHanne Velure

Leder i Innlandet Høyre

Se Velures kommentar lenger ned i reportasjen.

Redd for at unge faller utenfor

I Gundersens eget hjemområde er det i tillegg en annen faktor han er svært opptatt av:

– I mange av disse områdene hvor det blir nedleggelser, er det allerede et problem med utenforskap blant de unge. Jeg tror det kommer til å bli mye verre når man skal tvinge ungdommen til å ta daglige, lange bussreiser, eller eventuelt flytte på hybel. Mange kommer ikke til å gjøre det, og da er jeg redd for at enda flere unge kommer til å falle utenfor.

 Gorm Kallestad / NTBHØYREVETERAN: Gunnar A. Gundersen tar farvel med Høyre etter skolestriden. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Gunnar A. Gundersen representerte Høyre på Stortinget i tre perioder, fra 2005 til 2017. Som politiker har han vært kjent som en sterk talsmann for sitt eget distrikt. I de tolv årene han satt på Stortinget var han enslig representant for Hedmark Høyre.

Nå kjenner han ikke igjen sitt gamle parti.

– Men det satt langt inne å melde seg ut, selvfølgelig.

Prøver å lage privat skole

Skuffelsen etter skolenedleggelsene høsten 2024 førte til et ras av utmeldelser fra mange av Arbeiderpartiets lokallag i Innlandet, men også Høyre opplevde utmeldelser.

I Lom er det allerede samlet inn 55 millioner kroner til en ny videregående skole på privat basis.

Gundersen har selv engasjert seg i et lignende prosjekt med å etablere en privat videregående skole på Flisa. Han forteller engasjert om stor interesse fra lokalt næringsliv for å støtte opp med stipendordninger til elever.

 Geir Olsen / VGSTERKE REAKSJONER: Protestene var store da seks skolesteder ble vedtatt nedlagt høsten 2024. Foto: Geir Olsen / VG

– Jeg opplever at dette tiltaket blir snakket med fra Høyre sentralt, og det oppleves veldig underlig for meg. Vi er på to forskjellige planeter, sier Gundersen til VG.

Høyreveteranen minner om hvor viktig det er for lokalsamfunnene å ha skoletilbud.

Bør det være lettere å opprette private skoler?aJabNeicUsikker

– Innlandet er et desentralisert område, folk bor overalt. Dette burde være klassisk Høyre-politikk – at det private kan komme inn når det offentlige ikke har et godt nok tilbud. Derfor er jeg skuffet over Høyre, sier Gundersen.

Støtter Gundersen

Stortingsrepresentant for Senterpartiet og tidligere justisminister Emilie Enger Mehl sier til VG at det er et veldig sterkt signal når en erfaren politiker som Gunnar Gundersen velger å melde seg ut av partiet.

Bilde av Emilie Enger MehlEmilie Enger Mehl

Stortingsrepresentant Sp

Mehl som selv er fra Åsnes, er enig i Gundersens bekymring for at flere unge kan falle utenfor. Med en times bussreise hver vei gikk hun selv på videregående skole på Flisa, som nå blir nedlagt.

– Dette er en region som allerede har utfordringer med utenforskap, det er et kjempeproblem at mange havner tidlig på Nav. Når man er 15–16 år er man i en sårbar alder. Jeg er redd for at nedleggelsene vil føre til at flere vil velge å ikke ta utdanning. I min egen familie er jeg andre generasjon som har gått videregående, fordi dette tilbudet ikke fantes tidligere. Jeg er redd for at disse nedleggelsene kan rive ned igjen det som har blitt bygget opp, sier Mehl.

Fylkesvareordfører Hanne Valure sier det er en del av omstillingsprosessen at man opplever friksjon, frustrasjon, sinne og sorg over å få fin skole lagt ned.

– Jeg skjønner at Gunnar er frustrert, det er mange i de områdene hvor det har blitt lagt ned videregående skoler, men vi har også mange som støtter oss selv om de ikke sier det åpent, sier hun til VG.

– Din tidligere partifelle reagerer særlig på at Høyre ikke støtter et privatfinansiert skoletilbud?

– Ingen ting blir annerledes av å starte en privatskole, det blir ikke noe høyere elevtall av det. Jeg forstår at man synes det er kjempekrevende når man må sende elever på hybel eller på lengre bussreiser enn i dag, men vi har ikke noe annet valg enn å dimensjonere etter det nåværende og fremskrevne elevtallet.

– Gundersen mener denne motstanden er i strid med Høyres grunnverdier?

– Det er den ikke. Vi har programfestet i hele tre perioder at vi må gjøre noe med skolestrukturen i fylket, og imens har elevtallet bare fortsatt å falle. Høyre er for et robust offentlige tjenestetilbud i bunnen, og med supplement av private tjenester der det er grunnlag for det.

Hun mener det vil være å undergrave omstillingsprosessen om de satte i gang private skoler med samme elevtall og linjetilbud som i dag.

– Hadde det vært et elevgrunnlag, så kunne vi naturligvis gjort det, sier Velure.

Read Entire Article