Høyre anklager Støre for å levere luft

2 days ago 7



 Mattis Sandblad / VGTrusler mot norske installasjoner både på land og til vanns, er endel av det nye trusselbildet etter Ukraina-krigen. Foto: Mattis Sandblad / VG

Sabotasje-trusselen: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) får på pukkelen for ikke å gi svar til det norske folk.

Torsdag 2. januar kl. 19:36

Kortversjonen

  • Statsminister Støre får kritikk for å være vag om hva som må gjøres for å bekjempe moderne sabotasje-trusler.
  • Han avviser kritikken.

– Støre kommer med luftige advarsler som folk ikke kan forholde seg til. Dette er såpass alvorlig at vi forventer både tiltak og tydelige beskjeder og kommunikasjon med offentligheten, sier stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) fra Nordland.

Han viser til at Støre i et intervju i VG nylig blant annet oppfordret folk til å følge med og melde fra hvis de ser noe urovekkende.

– Hva mener Støre med det? Hva skal man si fra om og til hvem? Er trusselen like høy i Østerdalen som i Vesterålen? Hvem skal man si fra til; kommunen? Politiet? spør ordfører Grete Ellingsen (H) i Sortland:

– Problemet er at han ikke peker på noen virkemidler eller tiltak som innbyggerne eller vi i kommunene kan forholde oss til. Jeg opplever at han etterlater flere spørsmål enn svar.

 Privat / VGSortland-ordfører Grete Ellingsen (H) og partikollega og stortingsrepresentant, Bård Ludvig Thorheim, utfordrer statsministeren. Foto: Privat / VG

– Har kommet til Norge

De understreker at de er glade for at statsministeren snakker om de hybride truslene som rammer land etter land, også Norge.

– Men det er tid for handling. Vi opplever et økt spenningsnivå, spesielt i nord, etter Ukraina-krigen. Hybrid-truslene har kommet til Norge, sier Thorheim og viser til flere eksempler:

  • I 2021 ble en sjøkabel i Bø utenfor Vesterålen kappet, hvor det viste seg at en russisk tråler hadde kjørt sikksakk over kabelen, sier han.
  • Åtte måneder senere forsvinner signalene fra en kabel til Svalbard.
  • Rundt Andøya har det vært flere mistenkelige brudd.

– Vet ikke hva vi skal gjøre

Sortland, hvor Ellingsen er ordfører, er vertskommune for Kystvaktens hovedkvarter. Hun sier at droner er et annet eksempel.

– Vi har opplevd at bruken av droner har tiltatt veldig.

– Støre viser til at de vil komme med en totalberedskapsmeldingen, hvor kamp mot nye trusler er viktig tema?

– Den meldingen var lovet å bli levert til Stortinget i løpet av 2024, men fristen er blitt skjøvet og skjøvet på. Den meldingen er viktig for oss fordi vi i dag ikke vet hva vi skal gjøre, sier Sortland-ordføreren.

 Privat / VGThorheim og Ellingsen er klare på hva regjeringen må gjøre for å sikre Norge og innbyggerne mot moderne sabotasjemetoder. Foto: Privat / VG

– Hva bør regjeringen levere?

– Sett fra kommunalt nivå er det veldig viktig at de er tydelig på hvem som har ansvar for hva knyttet til oppbygging av beredskap: Hvem skal folk henvende seg til og hvem skal kommunene henvende seg til.

Havneforbud

Hun sier at tilfluktsrom igjen er blitt aktualisert.

– Mange kommuner lurer på hva vi skal gjøre og hvem som skal ha ansvaret for oppdimensjonering av tilfluktsrom. Vi trenger mer kunnskap.

Thorheim trekker også frem beskyttelse av kraftanlegg og utfordringen med russiske trålere langs norskekysten.

– Vi mener at regjeringen må se på nytt på havneforbud for russiske trålere i Norge. Og det er påvist at det er for lite materiell og personell til bedre å sikre oss mot sabotasje på kraftanlegg, slik vi har sett i Østersjøen, sier han.

Les mer om det her

Den siste tiden har en rekke tilfeller av kabelbrudd funnet sted i Østersjøen. Sist i rekken var bruddet på strømkabelen Estlink 2 mellom Estland og Finland i Østersjøen 1. juledag.

Kabelen kobler strømnettet i Norden med de baltiske statene. Søndag opplyste finsk politi at det er funnet et flere titalls kilometer langt slepespor etter et sabotasjemistenkt skip.

– Berøringsangst

Thorheim erkjenner at det er vanskelig å bevise hvem som står bak sabotasjeaksjonene, men sier at Norge bør tørre å utfordre Russland i mye større grad.

– Vårt inntrykk er at regjeringen over tid har hatt berøringsangst for å si åpent at Russland kan stå bak en del av disse hendelsene. At dette nærmest har vært noe man ikke skal snakke høyt om.

Støre avviser kritikken

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at de tar sabotasjetruslene på høyeste alvor.

– Vi vet at utenlandsk etterretning er interessert i det som skjer langs kysten vår. Norge har for eksempel mange viktige havner og verft langs kysten.

Bilde av

Kritikken for å gi råd uten å vise til hvem folk skal kontakte, avviser han.

– Ser hver og en av oss noe som vi mener er unormalt og mistenkelig, må vi si ifra, til politiet eller den aktuelle virksomheten.

– Ikke dårlig skodd

Han sier at denne typen trussel viser at vi må ha god beredskap i Norge.

– Vi har styrket både forsvaret, etterretningen og politiet. Norge er ikke dårlig skodd for å følge med på dette, og vi har sterke venner og allierte.Nå pågår det en etterforskning, og det er for tidlig å konkludere hva som har skjedd, men når vi ser det som har skjedd i Østersjøen er det nødvendig å si at vi alle må være årvåkne og oppmerksomme.

Read Entire Article