Hovedbiblioteket bør fortsatt være på torvet

1 week ago 11



Planleggingen av bruk av Lagmannsholmen er i full gang, et spennende og attraktivt område.

Dersom vi i Kristiansand flyttet hovedbiblioteket fra Torvet til Lagmannsholmen, ville vi gjøre det motsatte av Oslo. Vi ville flytte fra den mest sentrale plasseringen i Kvadraturen, midt i byen, til en ytterkant, skriver biblioteksjef Anne Kristin Undlien. Foto: Kjartan Bjelland

I Fvn har flere snakket om muligheten for å bygge et bibliotek på Lagmannsholmen, blant annet de unge arkitektene Emma Træland og Petter Lysgaard. De har tegnet inn et mindre areal som bibliotek i sin løsning. Administrerende direktør i Skeie Eiendom, Tom Bredesen, og regiondirektør i Norgesgruppen, Jill Akselsen, ser til Oslo der hovedbiblioteket i Bjørvika er kåret til verdens beste bibliotek. De har vært inne på tanken om at hovedbiblioteket i Kristiansand bør få en ny plassering i vannkanten på Lagmannsholmen. For hvem vil ikke ha verdens beste bibliotek i sin by?

Et hovedbibliotek er det største biblioteket i byen. Bjørvika er hovedbiblioteket i Oslo, men det er en rekke mindre bibliotek i tillegg i Oslo, og noen av dem har sin helt egne og særpregede profil.

Deichmann Bjørvika, Oslo kommunes hovedbibliotek, er kåret til verdens beste bibliotek. Og hvem vil ikke ha verdens beste bibliotek i sin by, skriver biblioteksjef Anne Kristin Undlien. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er to forhold som jeg synes er viktige å ha med seg i denne diskusjonen:

  1. Hovedbiblioteket i Oslo flyttet fra en mindre sentral plassering i byen på Hammersborg, til en svært sentral plassering i bybildet kommunikasjonsmessig, rett ved Oslo S. Det er nærheten til Oslo S som gjør plasseringen så ideell for alle som bruker kollektiv transport i byen, noe svært mange innbyggere i Oslo gjør.

Dersom vi i Kristiansand flyttet hovedbiblioteket fra Torvet til Lagmannsholmen, ville vi gjøre det motsatte av Oslo. Vi ville flytte fra den mest sentrale plasseringen i Kvadraturen, midt i byen, til en ytterkant. En attraktiv ytterkant riktignok, men likevel ikke et sted så mange uten videre ferdes.

  1. Jo eldre biblioteket er, jo større jobb er det å renovere det. Hovedbiblioteket på Hammersborg ble bygget i 1933. Hovedbiblioteket i Kristiansand sto ferdig i 1978/79. Hovedbiblioteket på Hammersborg inneholdt store bokmagasiner der publikum ikke hadde adgang. Bokhyllene i stål i de store bokmagasinene var ikke bare bokhyller, de var også bærende elementer av selve bygget, noe som gjorde en nødvendig ombygging for å gi publikum bedre tilgang til samlingene svært krevende, for ikke å si umulig. Det var også en svært viktig årsak til at Oslo kommune bygget et nytt hovedbibliotek, de visste at de ikke kunne være på Hammersborg lenger.

Det er noen likhetstrekk. Kristiansand hovedbibliotek trenger sårt en gjennomgående teknisk renovering, senest slått fast i tilstandsrapport fra 2019. Vinterens ekstremvær, der store deler av 1. etasje måtte sperres av på grunn av fare for at istapper kunne falle gjennom vinduer, synliggjorde renoveringsbehovet på dramatisk vis. Renoveringsbehovet på hovedbiblioteket i Kristiansand er likevel av en langt mindre omfattende karakter enn den ville ha vært på Hammersborg. Å bygge et nytt, moderne, utvidet hovedbibliotek på Lagmannsholmen vil koste langt mer enn å renovere hovedbiblioteket i Kristiansand.

Jeg er veldig spent på hva som vil skje på Lagmannsholmen. Og er enig med alle som sier at det hadde vært flott med en kulturinstitusjon også i dette området. Kunne vi tenkt to bibliotek? Et hovedbibliotek på torvet og et mindre bibliotek med en helt spesiell profil på Lagmannsholmen? Hovedbiblioteket på torget har få utvidelsesmuligheter, men en unik sentral plassering. Besøk og utlånstall forsvarer å tenke alternativt og satse på flere bibliotek. Behovet for møteplasser, læringsarenaer og kulturopplevelser er stort i det norske samfunn.

Hovedbiblioteket på torget har få utvidelsesmuligheter, men en unik sentral plassering.

Bibliotektilbudet har en rekke forebyggende effekter: Bibliotekene skaper fellesskap og frirom. Fellesskap forebygger utenforskap og ensomhet. Fellesskap er med på å bygge opp om et velfungerende demokrati. Frirom gir rom for refleksjon, ettertanke, litteraturopplevelser og personlig vekst. Bibliotekene er en viktig aktør for å gi barn gode leseferdigheter, og spiller en sentral rolle i utdanningsløpet. Biblioteket gir et tilbud som mange i den eldre garde setter stor pris på, og gjøre deres hverdag meningsfull. Biblioteket er spesielt viktig når eldre nå i mye større grad enn tidligere bor hjemme.

Reparasjon av ulike slag har en langt høyere prislapp enn forebygging. Ofte må kommunen trå til med reparasjoner når noe ikke fungerer som det skal i lokalsamfunnet. Å bygge gode bibliotek kan på sikt spare samfunnet for betydelige utgifter.

Det er flott at arkitekter og eiendomsutviklere lar seg inspirere av biblioteket i Bjørvika og andre moderne bibliotek. For ja, jeg vil også gjerne være med på å skape verdens beste bibliotek i Kristiansand! Da må vi ivareta både behovet for modernisering og behovet for god tilgjengelighet.

Read Entire Article