Det sørlige Afrika er rammet av historisk tørke, og 26 millioner mennesker er truet av sult, advarer FNs matvareprogram (WFP).
Publisert: 05.12.2024 09:57
Kortversjonen
- Det sørlige Afrika er rammet av historisk tørke, med 26 millioner mennesker truet av sult, advarer FNs matvareprogram.
- Angola, Lesotho, Mosambik, Namibia, Zambia og Zimbabwe er hardest rammet, med mange land som har slått katastrofealarm.
- Situasjonen har ført til ødelagte avlinger, tomme matlagre og familier som nå må klare seg med begrenset tilgang til mat.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Tørken skyldes blant annet værfenomenet El Nino, og situasjonen vil trolig forverres ytterligere frem til nye avlinger kan høstes i mars eller april neste år.
– 26 millioner mennesker opplever i dag akutt matusikkerhet i regionen, og det er som følge av tørke forårsaket av El Nino, sier Eric Perdison, som leder WFPs arbeid i det sørlige Afrika.
Katastrofealarm
Angola, Lesotho, Mosambik, Namibia, Zambia og Zimbabwe er aller hardest rammet, ifølge ham.
WFP anslår at det vil koste drøyt 3,3 milliarder kroner å gi tørkerammede i disse landene tilgang til nok mat slik at hungersnød kan forhindres.
Fem land – Lesotho, Malawi, Namibia, Zambia og Zimbabwe – har alt slått katastrofealarm fordi tørken har ødelagt avlinger og besetninger med husdyr.
Kan ikke plante
På denne tiden av året er det mange steder plantesesong, men mange bønder er ikke i stand til å plante, og dermed blir det heller ingen avlinger.
– Når man reiser rundt i landet, ser man at det nesten ikke er plantet på noen jorder. Situasjonen er virkelig alvorlig, sier WFPs landdirektør i Mosambik, Antonella D'Aprile.
– Lokalsamfunn har lite eller ingenting å spise, og mange familier må i beste fall klare seg med ett måltid om dagen, sier hun.
– De kan ikke lenger vente, det trengs hjelp nå, sier D'Aprile.
1 av 2Foto: AP / NTB
Lagrene tømmes
I nabolandet Malawi ble nærmere halvparten av maisavlingene ødelagt av tørke i fjor, og matlagrene er nå i ferd med å tømmes. Familier står derfor overfor tøffe valg, sier WFPs landdirektør Paul Turnbull.
– Voksne lar være å spise, slik at barna kan få mat. Barn holdes hjemme fra skolen, og familier selger alt de eier, forteller han.
Zambia, som er kjent for å være det sørlige Afrikas matkurv, står nå på randen av hungersnød, forteller WFPs landdirektør der, Cissy Kabasuuga.