Her skjedde trolig døds­ulykka

2 weeks ago 22



– Vi vet noenlunde hvor ulykken skjedde. Når vi får alle fakta på bordet, skal vi vurdere tiltak, men terskelen er høy for å sette opp gjerder, sier Helge Kjellevold, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Dette er det sannsynlige ulykkesstedet, sett nedenfra. Foto: Tor Inge Jøssang / Stavanger Aftenblad

Onsdag er Kjellevold på Preikestolen sammen med deltakerne på konferansen som Stiftelsen Preikestolen arrangerte i forbindelse med 30-årsjubileet.

Arrangementet fikk en tragisk ramme da en norsk mann i 40-årene omkom.

To vitner har forklart til politiet at mannen skled og falt fra den smale stien ved turistmagneten. Politiet etterforsker saken som en fallulykke.

– Det er sånn vi har fått det beskrevet, men vi kan ikke være helt sikre. Vi har ikke et klart svar. Vitner har beskrevet at det var på stien omtrent 100–150 meter rett før platået.

Dette sa politiadvokat Nina Thommesen i Sør-Vest politidistrikt til Aftenbladet tirsdag ettermiddag.

Foto: Tor Inge Jøssang / Stavanger Aftenblad

Ulykken skjedde trolig der turistene kommer fram til det første gode utsiktspunktet over Lysefjorden.

– Slik vi har forstått det, skjedde ulykken på skråberget, idet man kommer fram og ser utsikten, sier Helge Kjellevold, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

Helge Kjellevold

Stiftelsen Preikestolen

Her er det mange som går ut på kanten for å ta bilder av utsikten innover fjorden mot Lysebotn.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor ulykken skjedde. Når vi vet dette, hvordan det skjedde, og hva som skjedde, skal vi vurdere tiltak. Men først må vi få alle fakta fram. I utgangspunktet er det på eget ansvar man går i naturen. Vi skal ikke tilrettelegge for å tilrettelegge, men har tidligere satt opp kjettinger andre steder på oppfordring fra politi og redningsfolk, sier Helge Kjellevold.

SE DET SANNSYNLIGE ULYKKESSTEDET I GOOGLE STREET VIEW

Funnet cirka 150 meter fra Preikestolen

Det var frivillige mannskaper fra Rogaland alpine redningsgruppe som hentet avdøde ut. Det var åtte klatrere med på aksjonen.

Redningshelikopteret hadde på forhånd lokalisert turgåeren.

Rogaland alpine redningsgruppe rappellerte rett ned til avdøde fra dette platået som ligger cirka 150 meter øst for Preikestolen. Foto: Jon Egil Auestad / Rogaland alpine redningsgruppe

Gruppas leder Steinar Kragset viser til at den første meldingen fra politiet var at en person hadde sklidd utfor en kant rundt 150 meter fra Preikestolen-platået.

Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

Steinar Kragset

Leder Rogaland alpine redningsgruppe

– Dette stemmer med stedet hvor avdøde lå. Men dette er ei kløft/renne, som ikke er bred og formet som en trakt. Uansett hvor man faller fra så ender det på samme sted, sier Kragset.

Foto: Google earth

– Det er en tragisk hendelse. Vi fikk utført vårt oppdrag, slik vi skulle, samtidig går tankene våre til de pårørende, legger han til.

Avdøde falt ned i en kløft. Foto: Tor Inge Jøssang / Stavanger Aftenblad

Eksponert for stup

Flere steder langs stien til Preikestolen er turistene eksponert for stup.

Preikestolen vurderes likevel som en ufarlig tur av Arne Alsvik, beredskapsleder i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand.

Organisasjonen har i flere tiår hatt beredskap i Preikestol-området.

– Sett fra oss lokale og nordmenn generelt, er dette en helt ordinær tur. Du er eksponert for stup, men det gjelder svært mange turer i norsk natur, uansett hvor du går. Vi er veldig vant med det og tenker – kanskje derfor – at dette er ufarlig, sier Alsvik.

Arne Alsvik

Beredskapsleder Norsk Folkehjelp Strand og Forsand

Til tross for at antallet besøkende nå er om lag 400.000, er det relativt få dødsulykker.

Siden 2010 har Norsk Folkehjelp vært involvert i 17–62 årlige aksjoner. Det meste er ankelskader og lignende i forbindelse med fall.

– Strekker sin egen sikkerhet

– Under våre aksjoner observerer vi at folk strekker sin egen sikkerhet lenger enn nødvendig for å ta bilder, men vi ser mye rart ved Månafossen og andre steder også, sier Alsvik.

Før mandagens dødsulykke har de siste 200 meterne opp til Preikestolen ikke vært kjent for å være ulykkesutsatt.

Det er laget rekkverk og trebruer flere steder.

Stien er blitt utbedret av nepalske sherpaer.

Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

For redningsmannskapene har tilretteleggingen ført til at de nå stort sett blir utkalt på enkle, kortvarige aksjoner.

– Hva tenker du om bedre skilting og advarsler om stup?

– Dette er blitt vurdert tidligere. Vi har vært med på slike risikovurderinger. Da er det konkludert med at det er veldig mange punkt som er risikoutsatt. Man vil ikke redusere risikoen ved å skilte alle punkt. Dette er ikke gjennomførbart, det hadde blitt en skiltjungel.

På vinterstid anbefales brodder på hålkeføre. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

– Ulykker vil skje

I stedet peker Alsvik på at det er bygd landingsområde for helikopter ved Preikestolen Basecamp. Her skal det også reises en bygning hvor redningsmannskaper kan lagre utstyr, organisere aksjoner og hente skadde ned til.

– Det investeres mye for å gjøre turen til Preikestolen trygg og gi nødetatene og oss bedre arbeidsforhold, sier Alsvik.

– Hvilke refleksjoner gjør du etter denne ulykken?

– Ulykker vil skje. Det var fatalt denne gangen. Folk må tenke på egen sikkerhet. Vi må avvente politiets etterforskning om hva som var årsaken. Hvis konklusjonen er at det skal gjøres ytterligere tiltak, så involverer det stiftelsen, men vi blir kanskje tatt med på råd. Men en kan ikke sikre alt. Folk vil være eksponert for farer og må tenke på egen sikkerhet.

Foto: Agnethe Larsen / Stavanger turistforening

Preben Falck

Stavanger turistforening

– Naturlig å stille spørsmål

Preben Falck, daglig leder i Stavanger turistforening, er på samme linje:

– Det ble gjort en risikovurdering for noen år siden. Da var alle samstemte om at vi ikke ønsker markeringer, gjerder og stengsler langs stien til Preikestolen. Politi og redningstjenesten var med på disse vurderingene.

Også han deltok på Preikestol-konferansen tirsdag.

– Det er naturlig å stille spørsmål ved tidligere vurderinger etter en slik ulykke, samtidig, med et markert stup på 600 meter, så er det åpenbart at det innebærer risiko å ferdes der. Jeg mener det er lagt ned mye arbeid i å gi informasjon til turgåere, sier Falck, og viser til parkeringsvakter, skilt og informasjon om turen på nett.

– Skiltene er gode nok?

– Om informasjonen er god nok, må vi alltid spørre oss om. Men det har vært vurderingen så langt. Om folk leser skiltene, er noe helt annet. Men folk skjønner at et stup på 600 meter er farlig.

Read Entire Article