Her kan du gjøre et kupp i sommer

2 days ago 13



De siste ukene med tollkaos, børsfall og synkende oljepris har gått hardt utover den norske kronen. 

Den 9. april nådde euroen en topp på 12,12 norske kroner, ifølge Norges Bank. Det tangerer rekorden fra pandemien, da euroen i en kort stund var oppe i 12,32 kroner. 

Ikke bare blir påskeferien dyr dersom du er utenlands – det ser heller ikke så bra ut med tanke på sommeren, ifølge valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken: 

– Norsk krone er en valuta som sjelden gjør det bra når det er usikkerhet. Da havner vi langt nede på skalaen, sier han til TV 2. 

– Går inn i euro i stedet

Norge er et lite land, med en liten valuta. 

I tider med mye økonomisk usikkerhet, slik som nå, er det vanlig at investorene trekkes mer mot de store markedene, forklarer valutastrategen. 

På den andre siden er det en annen valuta som heller ikke gjør det så bra: den amerikanske dollaren. 

– Dollaren har pleid å være en tilfluktshavn når det er uro. En av de mest utpregede bevegelsene på valutamarkedet nå er at man går inn i euro i stedet, forklarer Knudsen. 

Årsaken er at det er frykt for resesjon eller såkalt stagflasjon i USA, ifølge valutastrategen. Frykten slo inn for fullt da Trump lanserte omfattende tollsatser mot resten av verden. 

Slik har dollaren svekket seg mot euroen så langt i år: 

Kan få et bra tilbud 

Dersom du har fått med deg tittelen på denne artikkelen, så skjønner du kanskje hvor dette bærer. 

Handelskrigen har nemlig ført til at du kan få gode tilbud på ett spesielt reisemål, ifølge sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen. 

– Det er sju-åtte prosent billigere å dra til USA nå enn ved juletider. Det kan hende du får et veldig bra tilbud på reiser til New York eller Florida nå, sier han til TV 2. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
ANBEFALER USA: Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika gruppen. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

I skrivende stund ligger dollaren på 10,60 kroner, og sjeføkonomen regner med at den vil fortsette å falle fremover. 

Man må ikke lenger tilbake enn til 2022 for at dollaren lå på rundt åtte norske kroner.

Det er likevel en annen grunn til at du kan få gode tilbud på reiser til USA, ifølge Andreassen. 

Turismen i USA har stupt den siste tiden. Både fra Norge, men også fra nabolandene Mexico og Canada som er blant dem som er hardest rammet av Trumps toll. 

– Det er flere turistgrupper som boikotter USA. Det gjør at du kan få hyggelige priser på enkelte pakketilbud, sier sjeføkonomen. 

Disse må tenke seg om 

Selv om det kanskje gir mening økonomisk, er det ikke sikkert at USA er det mest fristende reisemålet for tiden.

Én ting er signalene fra USAs president. En annen er at det har vært flere medieoppslag den siste tiden om europeere som skal ha blitt nektet innreise av politiske årsaker. 

Utenriksdepartementet endret nylig reiserådene sine for landet. Nå presiserer de at du ikke er garantert innreise selv om du har visum. 

– For nordmenn generelt så tviler jeg på at det er noe risiko. Det er folk som har skrevet ting som er kritisk mot Trump som må tenke seg om en ekstra gang, og de som eventuelt har et kriminelt rulleblad, sier Eirik Løkke til TV 2. 

Han er best kjent som en av de mest siterte USA-ekspertene i Norge, men kan også skilte med mye erfaring som turist på andre siden av Atlanteren. 

Første gangen han dro til USA var i 2002. Da reiste han rundt med buss til alle hjørnene av landet. Det er denne ferien som er avbildet i toppen av artikkelen. 

 Sveinung Kyte / TV 2
NÅ KJENNER DU VEL HAN IGJEN: Civita-rådgiver Eirik Løkke er kanskje den USA-eksperten som omtales mest i norske medier. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

I ettertid anslår Løkke at han har reist tilbake rundt 10–15 ganger. 

– Hvis man vil ha en fin ferie og oppleve det historiske, så er USA et veldig godt reisemål, sier Løkke. 

USA-eksperten anbefaler at man ser litt forbi avisoppslagene når man gjør seg opp en mening om å reise dit. 

– USA er mye mer enn Donald Trump. Et flertall av de som bor der liker ikke Trump engang, sier Løkke.

– Dessuten så skader det heller ikke å snakke med folk som stemmer på han. Det er fint å kunne bygge broer og snakke med dem man er uenig med, legger han til.

Her er flere bilder fra Løkkes USA-tur i 2002: 

 Privat

BILDESERIE: Her er Eirik Løkke i øverste etasje av Empire State Building i New York. Foto: Privat

 Privat

BILDESERIE: EIrik Løkke ved Grand Canyon nasjonalpark i Arizona. Foto: Privat

 Privat

BILDESERIE: EIrik Løkke ved Hoover Dam på grensen mellom Arizona og Nevada. Foto: Privat

Vil nok være avventende

Det gjenstår på den andre siden å se om dollaren vil fortsette å svekke seg i forhold til kronen, ifølge Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

– Så lenge vi er i en situasjon der det er usikkert om det blir resesjon eller stagnasjon i USA, vil nok investorene være litt avventende til den norske kronen, sier Knudsen.

I motsetning til Jan Ludvig Andreassen venter han at dollaren vil styrke seg til 10,92 kroner ved utgangen av juni, ifølge prognosene han har akkurat nå. 

Usikkerheten kan likevel slå begge veier, legger valutastrategen til:

– Om det blir mer optimisme i markedene så kan vi få en positiv overraskelse vi også. 

Read Entire Article