Her er det jo myndighetene som har skylda for «galskapen»

5 days ago 9



Det var overskriften på en kronikk jeg fikk publisert i Fædrelandsvennen 31. august 2022. Det gjelder fortsatt.

Pengene, eller det aller meste av pengene, går til staten eller til offentlig eide kraftselskaper, skriver innsenderen. Foto: Arkiv

Det er nemlig verken dansker eller tyskere som stikker av med pengene som både de, og bedrifter og private husholdninger i vårt strømområde, betaler i form av en skyhøye priser på strøm. Pengene, eller det aller meste av pengene, går til staten eller til offentlig eide kraftselskaper.

Den politikken vi nå er utsatt for er en villet politikk fra regjeringens side. At det ikke er nok overføringskapasitet mellom de forskjellige norske strømområdene, er riktig, men kompensasjon i form av penger er ikke vanskelig å få til. Det har jo regjeringen vist med den eksisterende strømstøtteordningen. Det handler bare om å «ville» det. Med en pris på f.eks. 50 øre per kw/t, og en produksjonspris på 11-12 øre, er det jo likevel snakk om en fortjeneste som langt overstiger det andre virksomheter kan drømme om. Er det noe i EØS reglene som tilsier at det ikke er lov? Dersom svaret er ja, så fortell hva det er, men fortell samtidig hvorfor både Tyskland og Spania bare har ett strømområde som gjelder hele landet.

Ønsker virkelig regjeringen at det ikke lenger skal være lønnsomt å drive produksjon av varer som krever et visst strømforbruk i vårt strømområde? Bakerne må starte produksjonen kl. 3 om natten for ikke å tape penger. Det samme gjelder for mye annen lokal produksjon av matvarer. Hvordan i all verden skal Hennig-Olsen klare å konkurrere med Diplom Is som ligger i et annet strømområde med lavere strømpriser. Den kraftkrevende industrien klarer å snakke for seg selv. Men fellestrekket for disse bedriftene er at de eies av store multinasjonale konserner som har produksjonsbedrifter i mange land, også i land der strømmen blir produsert med billig, forurensende kull. Vi utflytting skje? Ja, det har jo allerede skjedd med REC Solar.

Men dette handler egentlig om mye mer enn høye strømpriser. Det handler om hvordan tilliten til våre politikere forvitrer i stadig større grad. Etter å ha tilbrakt 1-2 måneder i Spania hvert år siden 1995, med unntak av pandemiåret, har jeg relativt god innsikt i hvordan menigmann i Spania oppfatter sine politikere. For å si det mildt så er ikke den oppfatningen særlig positiv. Hvilke partier er det nå som har størst fremgang i de fleste europeiske landene nå? Jo, det er ytre høyre partiene. Årsakene er flere og forskjellige, men hovedårsaken er for dårlig politisk håndverk hos de regjerende partiene.

Så er det selvsagt slik at vi neppe kan forvente støtte fra folk i andre strømområder som ikke rammes av høye strømpriser. Men kan vi håpe på at også regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter fra disse områdene viser litt redelighet og utjevner strømprisforskjellene? Kanskje det er naivt å tro det, men det er jo lov til å håpe. Den norske staten er jo ikke akkurat fattig. Det er ikke rimelig å forvente at den landsdelen som produserer mest strøm skal straffes ekstra hardt med høye priser når det offentlige Norge tjener milliarder av kroner, både på eksporten, men også på «overprisene» her sør.

Noen ville sagt: «Nå er det på tide at myndighetene griper inn», men her er det jo myndighetene selv som har skylda for «galskapen». Hva gjør man da? Jeg vet ikke. Det norske «asylmottaket» i Luzern, Sveits, Grand Hotel National, er nok et for dyrt alternativ for de fleste av oss.

Read Entire Article