Henter ut døde etter gruve-drama

3 hours ago 4



Ulovlige gruvearbeidere har i flere uker vært innesperret i dype nedstengte gullgruver. Kritikken mot myndighetene stiger i takt med antall døde som hentes ut.

 Themba Hadebe / AP / NTB
HENTES OPP: De som er i live er avmagrede og desorienterte. Redningsaksjonen ble beordret av en domstol, og startet på mandag. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB

Publisert 15.01.2025 14:32

Med et tynt, sylindrisk metallbur som møysommelig senkes ned i den illegale gullgruva, Stilfontein, hentes det opp både levende og døde. 

Her har flere hundre ulovlige gruvearbeidere vært innesperret i flere måneder, uten mat- og vannforsyning.

Hver tur ned og opp tar rundt 45 minutter. 

 CHRISTIAN VELCICH
FRAKTES OPP: Mange hundre meter nede i denne sjakten står det ulovlige gruvearbeidere og venter på å bli hentet opp. Foto: CHRISTIAN VELCICH

– De ulovlige gruvearbeiderne er ganske ivrige etter å komme inn i buret, så vi laster så mange som mulig om gangen, sier Mannas Fourie, administrerende direktør i det private redningsfirmaet som gjennomfører operasjonen. 

Fremdeles sitter det flere hundre menn fast to kilometer under bakken, skriver Reuters.

78 døde

Det er per onsdag formiddag hentet ut 78 lik og 166 er reddet ut i live, opplyste politiets talsperson, Athlenda Mathe, under en pressekonferanse, skriver Reuters. 

De overlevende blir umiddelbart arrestert og siktet for blant annet ulovlig innvandring og ulovlig gruvedrift, opplyser politiet. 

 Themba Hadebe
REDNING: Det er et privat selskap som er hyret inn for å få opp gruvearbeiderne. Foto: Themba Hadebe

Dramaet i gruva begynte for alvor i september, og forholdene der nede har bare blitt verre og verre. 

I november innførte myndighetene en kompromissløs linje overfor den ulovlige gruvedriften. Da startet de operasjonen «Vala Umgodi», som betyr «steng hullet».

De blokkerte leveranser av mat og drikke ned i gruvene, for å tvinge arbeiderne ut. 

Myndighetene har uttalt at aksjonen var nødvendig for å slå ned på ulovlig gruvedrift som koster landet flere hundre millioner dollar hvert år. 

– Etterlatt for å dø

Støttegrupper og opposisjon raser og har forklart at gruvearbeiderne ikke kommer seg ut fordi sjakten er for bratt, og tauene og trinsesystemet de pleide å bruke, ble fjernet.

 Themba Hadebe / AP / NTB
PÅGRIPES: Arbeiderne blir siktet i det de kommer opp av gruven. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB

– Dette har kommet helt ut av kontroll, sier Cyril Ramaphosa fra Demokratisk Allianse (DA), som også krever en uavhengig gransking.

– Disse gruvearbeiderne, mange av dem desperate arbeidere fra Mosambik og andre sørafrikanske land, ble etterlatt for å dø i en av de mest grusomme demonstrasjon av statlig forsømmelse i nyere historie, uttalte den sørafrikanske føderasjonen av fagforeninger tirsdag.

Frivillige har forsøkt å hjelpe gruvearbeidere opp, men bare et begrenset antall har lykkes.

– Måtte spise mennesker

Overlevende gruvearbeidere har skildret grusomme forhold nede i de dype gruvene, der desperate mennesker har spist både kakerlakker og menneskekjøtt fra avdøde arbeidere for å overleve. 

Skildringene er detaljert gjengitt i et skriftlig rettsdokument delt av organisasjonen Macua.

– Måtte spise hverandre

Støttegrupper har lenge krevd at regjeringen og gruveselskapet Buffelsfontein Gold Mine iverksetter en øyeblikkelig redningsaksjon.

Aksjonen startet mandag, etter en domstol beordret det. Det var altfor sent for mange av gruvearbeiderne. 

Desperat fattigdom og kriminalitet

De ulovlige gruvearbeiderne kommer gjerne langveisfra. De oppsøker slike nedlagte gullgruver som en siste utvei for å brødfø seg selv og familiene sine. 

Ifølge politiets oversikt over nasjonaliteter, var de fleste av disse gruvearbeiderne fra Mosambik. Mange andre kom fra Zimbabwe og Lesotho. Bare 21 av dem var sørafrikanere.

 Themba Hadebe / AP / NTB
AVMAGRET: Gruvearbeiderne som hentes opp er i dårlig forfatning. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB

Mange av dem er også tilknyttet organiserte kriminelle gjenger som tvinger fattige til å lete etter gull, skriver BBC. 

Ulovlig gruvedrift har vokst i takt med at tusenvis av gruvearbeidere har mistet jobbene sine de siste tiårene. 

I 2019 anslo myndighetene at opptil 30.000 sørafrikanere og ulovlige innvandrere var involvert i den ulovlige virksomheten.

Menneskerettighetskommisjonen SAHRC har uttalt at de vil forsøke å straffeforfølge politiet for å frata arbeiderne mat og vann.

Read Entire Article