Høyres Nikolai Astrup mener regjeringens foreslåtte reklameforbud vil ramme norske bedrifter hardt.
Regjeringen foreslår å forby markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot personer under 18 år.
Målet er å fremme god helse for barn og unge. Forbudet ble vedtatt av Stortinget i fjor, og den nye forskriften ble sendt ut på høring i august.
Men næringspolitisk talsperson Nikolai Astrup (H) mener forslaget bommer.
– Dette er et dustete forslag som skaper enorme utfordringer for mange norske hjørnestensbedrifter rundt om i Norge, sier Astrup.
– Det at for eksempel Hennig-Olsen-is ikke skal kunne reklamere for iskrem til folk under 18 år er i praksis et reklameforbud for iskrem, fordi det er umulig å skille mellom 17-åringer og 19-åringer når du driver med reklame.
– Kommer tapende ut
Forslaget forbyr markedsføring rettet mot barn av sjokolade, godteri, brus, energidrikke og snacks.
– De som tjener på det er utenlandske produsenter av søtsaker og sukkervarer som kommer til å reklamere på internasjonale plattformer. Mens de norske produsentene, Lerum fra Sogndal, Hennig-Olsen-is fra Sørlandet, Aass fra Drammen, Hval fra Sandefjord – de kommer til å komme tapende ut av et sånt forbud.
Hos Hval tar de imidlertid ikke tapet så tungt som Astrup skal ha det til.
Daglig leder Rune Forsberg hos Hval sier de synes forslaget er greit, da de ikke har behov for å rette reklame mot barn og unge.
Både Hennig-Olsen og Freia er tilbakeholdne med å kommentere forslaget i detalj før de har levert egne høringssvar.
Begge påpeker at de samarbeider med og støtter seg til NHO Mat og Drikke i saken. NHO Mat og Drikke mener kort oppsummert at forslaget «fortsatt ikke er en god idé».
Christian Aass i Drammen ønsker foreløpig ikke å kommentere forslaget.
Hos Lerum var administrerende direktør Trine Lerum Hjellhaug mer kritisk da hun ble intervjuet av Sogn Avis i oktober.
– Nå setter jeg det på spissen, altså, men i verste fall blir det slutt på all sponsing fra Lerum, sa hun til avisen.
Unntak for logo
Det samme mener Astrup.
– [Forskriften] vil gjøre det helt umulig, som Lerum har påpekt, å kunne støtte for eksempel sitt lokale idrettslag. Som handler om å holde barn og unge i aktivitet, når du sponser det lokale fotballaget.
– Men de kan sponse med logoen sin. Bare ikke produktet?
– De kan sponse med logoen sin. Men det begrenser måten de kan sponse på, og reklamere for. Så det er også negativt, sier Astrup.
Høringsforslaget åpner nemlig for visse unntak. Produsenter av usunn mat og drikke kan fortsatt sponse, så lenge de bruker sin egen logo, og ikke markedsfører et spesifikt usunt produkt.
For Lerum kan det imidlertid by på utfordringer fordi produktene heter nettopp Lerum saft og Lerum syltetøy. Det tar departementet høyde for. I høringsforslaget trekker de frem nettopp Lerum, og ber om innspill på problemstillingen.
– Vi er helt for at barn og unge må spise sunnere, men dette er ikke måten å gjøre det på, og vil bare skape plunder og heft for produsenter av helt legitime varer, sier Astrup.
Departementet: – Fritt frem i dag
Helse- og omsorgsdepartementet har fått oversendt kritikken fra Astrup.
Statssekretær Usman Ahmad Mushtaq understreker at regjeringen er opptatt av at barn og unge skal ha god helse, og at det skal være lett å ta gode valg i hverdagen.
– Det virker som Astrup ikke har tatt seg bryet med å lese forslaget. Dette er ikke et forslag som forbyr salg av usunne produkter, men et forslag som skal beskytte barn mot markedsføring av slike produkter som er rettet mot dem. Barn og unge opplever i dag et voldsomt press fra aktører som vil tjene penger på dem, spesielt gjennom sosiale medier, skriver Mushtaq i en e-post.
– Mange aktører er opptatt av å følge reglene, og gjør en god jobb, men hvis noen ikke gjør det så er det fritt frem i dag.
Forslaget sørger for at de seriøse aktørene også opplever at de har like konkurransevilkår, mener Mushtaq.
– Astrup har mange ord, men ingen egne løsninger for å ta tak i problemet. Jeg synes det er synd at Høyre ikke er opptatt av å beskytte barna våre mot unødvendig kjøpepress.