Hemmeligheten bak Haalands form? Sommerferien

5 days ago 8



I sommer besøkte Maheta Molango en rekke spillere i Premier League.

Én av dem skilte seg ut.

Molango er sjef for organisasjonen for proffe fotballspillere i Storbritannia (PFA), og traff flere profiler som sa de var utslitt. Omtrent den eneste som gledet seg til å spille igjen, var Erling Braut Haaland.

Det er fint å komme inn i en garderobe og høre noen si: «Jeg har savnet dette. Jeg har savnet å trene. Jeg er fyrt opp, jeg er motivert», sa Molango.

Ved å spille for Norge har Haaland en fordel fremfor resten av stjernene.

Han har fått skikkelig fri.

Elsker august

Haaland tok pause etter vennskapskampen mot Danmark 8. juni.

Samtidig ladet andre stjerner opp til EM og Copa América – det søramerikanske mesterskapet – hvor finalistene ble ferdige i midten av juli, én måned før starten av Premier League. De sov på hoteller, trente og spilte kamper.

Haaland loffet rundt i sola med sand mellom tærne.

Det synes.

Erling Braut Haaland mot Chelsea

PANGSTART: Åpningskampen mot Chelsea endte med en scoring for Haaland.

Foto: Reuters

På tre ligakamper har Haaland scoret syv mål for Manchester City. Det eneste laget som har scoret mer enn Haaland i Premier League, er hans eget.

Her er toppscorerne før helgens runde:

  • 7 – Erling Braut Haaland
  • 6 –
  • 5 –
  • 4 –
  • 3 – Mohamed Salah, Bryan Mbeumo, Luis Díaz, Noni Madueke
  • 2 – Ti spillere

Man kan si at dette er normalt for Haaland. For to uker siden skrev den britiske avisen The Times om hvordan Haaland «elsker august».

Haaland hadde 16 mål på 10 kamper den måneden i løpet av tre sesonger i City. Avisa pekte på at Haaland ofte får fri fordi han spiller for Norge, at han er flink til å koble av, og at han er proff i forberedelsene til ny sesong.

Dagen etter at saken kom ut, scoret Haaland et vakkert hat trick mot West Ham på månedens siste dag. Nå er det 19 mål på 11 kamper.

Likevel. Formen vi ser nå, er uvanlig.

Blir igjen etter trening

Detaljene bak sceneteppet antyder at Haaland har nådd et nytt nivå.

Citys trener Pep Guardiola sier at spissen er «blitt bedre på alt». Der hvor Haaland sløste bort store sjanser forrige sesong, scorer han nå på nesten hver andre avslutning.

Ifølge Guardiola blir Haaland nå igjen på treningsfeltet i rundt en halvtime etter hver økt for å øve på kombinasjoner og avslutninger.

Dette skjedde ikke én gang forrige sesong.

Erling Braut Haaland

HAT TRICK: Erling Braut Haaland scorer her sitt tredje mot Ipswich tidligere i sesongen.

Foto: AFP

Da var Haalands sommerferie kortere. Han spilte 53 kamper for City da de vant trippelen, og avsluttet sesongen med Norges seier mot Kypros 20. juni. Tre dager før hadde Ståle Solbakken tatt ham ut seks minutter før slutt, før Norge slapp inn to mål hjemme mot Skottland.

Solbakken sa han var sliten, en begrunnelse få kjøpte.

Men Guardiola sier at Haaland ennå ikke hadde hentet seg inn da han kom tilbake til Manchester i august.

– Kanskje hadde han for lite ferie. Jeg husker han sa i starten at han fortsatt følte seg sliten og litt tom, sa Guardiola.

Haaland slet også med småskader. Han manglet energi til å bli igjen etter trening, og i desember fikk han et tretthetsbrudd i foten, en skade som kan oppstå når man spiller for mye. Han var ute i syv uker.

Likevel ble Haaland toppscorer i Premier League.

Men først nå er han 100 %.

Bare én matcher Haaland

Stjernene i Premier League har grunn til å være misunnelige.

Ligaen er stappet med profiler som burde hatt like mye fri, men som satte seg på fly til USA og Tyskland for å spille Copa América og EM.

Selv de som ikke spilte, måtte være med på lagmøter, treninger, intervjuer og kamper.

Haaland kan bare se rundt seg i garderoben for å forstå hvor intenst EM var. Phil Foden ble syk omtrent så fort han begynte å spille igjen, mens Rodri fikk en muskelskade i finalen. Kyle Walker, John Stones og Jack Grealish har trengt lang tid på å komme i gang.

Phil Foden

LAGKAMERAT: Phil Foden har måttet tåle flere kamper enn Haaland.

Foto: Reuters

Haalands kompis fra tiden i Dortmund, Jude Bellingham, virket utkjørt allerede i løpet av EM, og ble skadet omtrent så snart han kom tilbake til Real Madrid.

Den eneste som har matchet Haalands prestasjoner i Premier League så langt, er Mohamed Salah. Han spiller for Egypt.

Som i likhet med Norge hadde sommerfri.

Alltid klar

Salah har dratt fordel av sin nasjonalitet i lang tid.

Som Haaland er han en superstjerne fra et land som aldri spiller turneringer om sommeren. Norge snubler i kvaliken, Egypt spiller Afrikamesterskap om vinteren.

Mohammed Salah

I KJEMPEFORM: Mohamed Salah har også hatt en god sesongstart for Liverpool.

Foto: AP

Salah var ustoppelig for Liverpool på høsten i fjor, før han pådro seg en muskelskade i løpet av Afrikamesterskapet i januar. Så fort han spilte for Liverpool igjen, fikk han en ny skade, og slet med formen ut sesongen.

Det skjer med alle. Også Tottenham-stjernen Heung-min Son mistet rytmen etter å ha spilt for Sør-Korea i Asiamesterskapet i starten av året.

Men i august er Salah alltid klar.

På åtte sesonger i Liverpool har Salah scoret ni mål i løpet av sesongens første ligakamp, som er rekord i Premier League. Delvis fordi han forbereder seg på en profesjonell måte, og delvis fordi han faktisk har fått lov til å ta fri.

Saksøker Fifa

Haaland bør nyte denne følelsen mens han kan.

Neste sommer skal han spille i Fifas nye VM for klubblag, et monster av en turnering som sender noen av verdens beste lag til USA fra midten av juni til midten av juli. Flere kamper, mer slitasje og mer penger for Fifa.

I 2026 spiller Haaland kanskje VM i samme land, i en turnering som er blitt utvidet til 48 lag. Flere kamper, mer slitasje og mer penger for Fifa.

Gianni Infantino

MEKTIG PRESIDENT: Fifa-president Gianni Infantino vil neste sommer introdusere en ny VM for klubblag.

Foto: AFP

Kalenderen fylles opp hele tiden. Flere trenere og spillere går ut mot kampprogrammet, mens PFA og FIFPro, den internasjonale organisasjonen for fotballspillere, har saksøkt Fifa fordi de setter spillernes helse i fare.

Samtidig har mesterligaen 36 lag denne sesongen: Flere kamper, mer penger.

Om ikke annet kan Haaland nå vise verden verdien av å ta pause fra kjøret, og han kan gjøre det i form av scoringer og rekorder.

Selv ikke målmaskiner kan være påskrudd hele tiden.

Publisert 14.09.2024, kl. 14.26

Read Entire Article