Helsedirektoratet oppretter tilsynssak etter omstridt prinsesse-gin

2 days ago 7



Helsedirektoratet mottok i går ettermiddag et varsel fra alkovettorganisasjonen Av-og-til i forbindelse med lanseringen av en ny gin som ble laget til Märtha Louise og Durek Verretts bryllup. På bakgrunn av dette vil Helsedirektoratet nå opprette tilsynssak, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Vi vil sende en henvendelse til produsenten OHD i løpet av dagen i dag for å mer klarhet i saken, bedre oversikt over de faktiske forholdene og hva som har skjedd. Denne saken behandles på samme måte som alle andre varsler Helsedirektoratet får inn.

Kan være ulovlig – salget ble stanset

Mandag denne uken lanserte prinsessen og Durek Verrett en gin som er laget av Oslo Håndverksdestilleri (OHD) i forbindelse med prinsessen og Verretts bryllup denne sommeren.

I går ble det kjent at Vinmonopolet har stanset salget av ginen, fordi den kan være i strid med alkoholreklameforbudet.

– Det er fordi det er knyttet til bruk av merkevare. Paret er en merkevare i seg selv, og det å koble en merkevare til alkohol kan være i strid med alkoholreklameforbudet, sa senior kommunikasjonsrådgiver Kristine Sanne i Vinmonopolet.

Det kan også være lovstridig at enkelte medieredaksjoner var invitert til lanseringen av bryllupsginen.

Det er fordi det ikke er lov for bransjeaktører å «initiere, påvirke eller finansiere» omtale av alkohol.

– Generelt sett er en presselansering å regne som å initiere til presseomtale, noe som normalt sett vil bli sett på som et brudd på reklameforbudet, sa divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NRK i går.

– Reklameplakat for sprit

Samtidig bekreftet organisasjonen Av-og-til i går at de ville sende en henvendelse til Helsedirektoratet og be dem opprette tilsynssak.

Ragnhild Kaski, generalsekretær i av-og-til

Ragnhild Kaski i Av-og-til reagerer på prinsessen og Durek Verretts bryllupsgin og har bedt Helsedirektoratet se på saken.

Foto: Av-og-til

Organisasjonen vil be Helsedirektoratet vurdere både om lanseringen var lovstridig, og om hvorvidt kjendisers merkevarer kan benyttes til å promotere alkohol på denne måten.

– Kjente personer må ta innover seg den påvirkningskraften de har, sa generalsekretær Ragnhild Kaski til NRK.

– Vi synes det er synd at prinsessen og Durek Verrett velger å la bryllupet sitt, som blir en mye omtale mediehendelse, bli en reklameplakat for sprit.

Publisert 28.06.2024, kl. 10.36

Read Entire Article