Helse- og oppvekstfag på KKG er en suksess

1 month ago 28



Er det riktig å splitte et velfungerende kombinert fagmiljø på KKG? Fylkeskommunens forslag om en fireårig tilbudsstruktur, som innebærer å flytte Helse- og oppvekstlinjen fra Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) til Vågsbygd videregående skole, reiser flere alvorlige spørsmål.

– En av KKGs største styrker er det brede mangfoldet av studieretninger, noe som har utviklet seg i takt med at yrkesfagene ble etablert. Helse og oppvekst-linjen har vært en viktig del av dette mangfoldet, skriver kronikkforfatterne. Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Dette forslaget virker ikke tilstrekkelig utredet, og vi på KKG er bekymret for de langsiktige konsekvensene for både elever, fagmiljø, skolemiljø og fremtidige fagarbeidere. Regjeringen har i mange år løftet yrkesfagene for å møte fremtidens utfordringer, særlig innen helse- og oppvekstfag. Helse- og oppvekstfag ved KKG har i dag hele ti klasser: fem klasser på VG1 helse- og oppvekst og fem klasser på VG2 barne- og ungdomsarbeiderfaget.

Mangelfull prosess og manglende medvirkning Prosessen bak forslaget har vært preget av mangelfull kommunikasjon. Høringsutkastet vi fikk uttale oss om, samsvarer ikke med det nåværende utkastet. I det forrige utkastet var det ikke forslag om å flytte oss, men vi skulle bli værende på KKG. Våre tilbakemeldinger til høringsuttalelsene i oktober, samsvarer derfor ikke med denne drastiske endringen for vår linje på KKG. Det er viktig at både ansatte og elever får være med på å forme beslutningene som påvirker deres skolehverdag. Når slike beslutninger tas uten tilstrekkelig medvirkning, setter det spørsmålstegn ved den demokratiske prosessen.

KKG er blitt mer mangfoldig og bærekraftig En av KKGs største styrker er det brede mangfoldet av studieretninger, noe som har utviklet seg i takt med at yrkesfagene ble etablert. Helse og oppvekst-linjen har vært en viktig del av dette mangfoldet. Elever på denne linjen har nært samarbeid og inkluderingsarbeid med elever fra tilrettelagt avdeling,- Hverdagslivtrening (HT) og vi tilbyr også helse og oppvekstfag i kombinasjon med toppidrett, noe som har bidratt til å tiltrekke flere gutter – en gruppe som det er stort behov for innen helse- og oppvekstfagene.

Styrking av yrkesfagene i stedet for å svekke dem:

Flyttingen av Helse og oppvekst kan være et signal om at fylkeskommunen ikke verdsetter yrkesfag på KKG, som har lykkes med å tiltrekke seg elever til tross for en tradisjonelt studiespesialiserende profil. Å redusere tilbudet på KKG kan føre til færre elever som søker seg til yrkesfagene generelt, noe som vil være et steg tilbake for yrkesfagsreformen og målsetningen om å styrke fagarbeiderutdanningene.

Behovet for å balansere yrkesfag og studiespesialisering:

For å sikre en bredere samfunnsforankring av yrkesfagene, bør vi integrere yrkesfagene i et bredere skolemiljø som det på KKG, der ulike fagfelt og interesser kan møtes og styrkes gjennom samarbeid og fellesskap. Dette forhindrer også at elevmassen på KKG blir for homogen, og reduserer faren for at KKG fremstår som en «eliteskole» eller «satseskole».

Kan flyttingen føre til færre søkere og færre fagarbeidere? Vi er redde for at en flytting vil føre til lavere søkertall, spesielt blant elever som i dag søker seg til KKG på grunn av skolens sentrale beliggenhet, gode miljø og det tette samarbeidet med lokale aktører og toppidrett. KKG er den eneste skolen i Kristiansand som tilbyr vg2 barn- og ungdomsarbeiderlinja, og mange elever fra østsiden og Vennesla vil trolig ikke velge Vågsbygd som alternativ. Ved å flytte linjen, risikerer vi at det også etableres konkurranse med Søgne videregående, som også tilbyr helse og oppvekstfag.

Behov for grundigere vurdering Vi mener at Fylkeskommunen og politikere bør utsette beslutningen om å flytte Helse og oppvekst-linjen, i påvente av en grundigere gjennomgang. Skolestrukturen i Agder skal tross alt utredes til våren, og før det tas beslutninger om flyttinger, bør alternative løsninger vurderes nøye. Vågsbygd videregående skole trenger ikke nødvendigvis yrkesfag, men linjer som kan gjøre skolen mer unik, som for eksempel kunst, design og arkitektur.

Bevar mangfoldet på KKG KKG er en skole som har klart å balansere studiespesialisering og yrkesfag på en måte som gir et bredt utdanningstilbud og et godt sosialt miljø. Vi må bevare dette mangfoldet for å sikre en skole som kan tilpasse seg endringer i søkermassen og fremtidige behov i samfunnet. Vi håper derfor at fylkeskommunen og politikerne tar en grundig vurdering av konsekvensene før noen endelige beslutninger fattes. KKG har i mange år vært kjent for sitt mangfold og sine sterke fagmiljøer. Å splitte opp skolens linjeutvalg kan føre til at skolens identitet blir svekket, og at den mister noe av den unike kombinasjonen av studiespesialisering og yrkesfag. Helse- og oppvekstfag på KKG er en suksess på mange ulike plan – ikke et prosjekt for å flytte på!

Read Entire Article