Har fått en status som «skolen for de kule»

2 weeks ago 15



Agder fylkeskommune har foreslått å flytte helse- og oppvekstfagslinjen fra Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) til Vågsbygd videregående skole. Dette forslaget har skapt stor debatt - med god grunn.

Vi må slutte å prøve å bygge opp andre skoler ved å svekke KKG, skriver Nicoline Barski Aateigen. Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Dette er en kortsiktig løsning på et langvarig problem.

KKG har lenge vært kjent som en attraktiv skole med dyktige lærere og et stort tilbud. Skolen tiltrekker seg elever fra hele kommunen, noe som har ført til at de har for mange elever i forhold til antall plasser. Fylkeskommunens løsning? Å fjerne helse- og oppvekstfagslinjen.

Fylkeskommunen bommer. Dette er som å sette et plaster på et større sår. Problemet er ikke linjen i seg selv, men KKG sin status som en av de mest ettertraktede skolene i Agder.

Vil fjerne linje: – Er nødt til å redusere elevtallet

Å flytte helse- og oppvekstfagslinjen vil skape større problemer enn det løser. Mange av elevene som ønsker å gå på KKG vil ikke følge linjen videre til Vågsbygd. Elevene vil ende opp med å velge feil studieretning for å sikre seg plass på KKG, og dette vil de gjøre uavhengig av konsekvenser. Noe som blir et enda større problem når påbygg også forsvinner.

Konsekvensen? Flere elever som ikke får oppfylt sine behov og velger feil studieretning fremfor å bytte skole. Dette er en dårlig løsning for elevene, bestemt av de eldre.

Her var det allerede et svært høyt snitt når VG1 elevene søkte i høst, det trenger ikke bli høyere. Dersom helse- og oppvekstfagslinjen fjernes, vil de ledige plassene på andre linjer bli fylt av elever som ikke egentlig ønsker disse studieretningene. Resultatet blir en økning i snittet, noe som skaper stort press på ungdomsskoleelever.

Skolen har fått en status som «skolen for de kule». Denne trenden, som har vokst de siste årene, gjør at skolen tiltrekker seg elever ikke bare på grunn av god undervisning, men også på grunn av den sosiale statusen det gir å gå der. Statusen som skolen har fått er svært krevende å endre, vil ta tid og det vil være vanskelig å fordele elever mellom skolene i Agder, uavhengig av om helse- og oppvekstfag flyttes.

Dette er en dårlig løsning for elevene, bestemt av de eldre

Det berømte popularitetspresset som nevnes om på KKG i dag, er ikke noe nytt i kommunen. Gjennom tidene har flere ulike skoler i Agder hatt status som «den populære skolen».

På 90-tallet var det Vågsbygd videregående, og i dag er det KKG. Ungdommen er de som skaper trender i dag, og akkurat nå er KKG rett og slett blitt «trendy». Trender endrer seg ikke over natten, og fylkeskommunen må akseptere at ungdom velger skoler av ulike årsaker, både sosiale og faglige. Det viktigste er å sette fokuset på å prioritere det å møte elevers ønsker og behov på best mulig måte.

KKG har lagt et tett samarbeid mellom helse- og oppvekstfag og hverdagslivstrening (HO og HT), som er en linje for elever som trenger ekstra tilrettelegging. På denne linjen legger skolen spesielt fokus på mestring, helse, inkludering og andre ferdigheter som gjør at eleven føler seg sett og forstått. Dette samarbeider HO og HT mye med. I løpet av året har de flere ulike treffpunkter, de har felles skoletimer, og enkelte HT-elever har fast plass i HO-klasser.

Trender endrer seg ikke over natten, og fylkeskommunen må akseptere at ungdom velger skoler av ulike årsaker

Dette gjør de både for å forberede helse-elevene på arbeidslivet som kommer, men også fordi helse- og HT-elevene lærer av hverandre!

Helse-linja er en utrolig viktig ressurs for elevene på HT-linja, som skolen ikke kan kvitte seg med og som i så fall vil bli et ufattelig stort tap.

Alt dette får meg til å tenkte to ting:

  1. Vi må komme med langsiktige løsninger, ikke raske grep.

  2. Vi må slutte å prøve å bygge opp andre skoler ved å svekke KKG.

Jeg hadde ønsket at fylkeskommunen og politikerne satset på et bedre samarbeid med elevene sine. Gode resultater kommer av et godt læringsmiljø, trivsel, engasjement og innsats. Disse får man ikke oppfylt ved å putte elever på skoler de ikke vil gå på

– Prosessen er veldig mangelfull

Reagerer på forslag: – Det er mange som bryr seg

Vi trodde hele videregående kunne fullføres her på skolen

Åpen

Read Entire Article