I påvente av en straffeprosess har vi et felles ansvar for å sørge for at drapene stoppes.
Publisert: 18.11.2024 16:15
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
29. oktober skrev Arne Willy Dahl, Camilla Cooper og Cecilie Hellestveit i en kronikk i Aftenposten om Midtøsten med hensikt å «rydde opp i folkerettens begreper». Forfatterne gir inntrykk av at det er vanskelig å si om Israel bryter folkeretten, selv om dette er grundig dokumentert av både FN-eksperter og FN-domstolen ICJ (Den internasjonale domstolen).
Videre skriver forfatterne om drap på sivile at antallet ikke er avgjørende for å bestemme Israels hensikt, men at det i Gaza «er gått med cirka to sivile» pr. stridende som er drept. Hvor henter de tallet fra, og hvorfor ber ikke Aftenposten om kilder for påstanden?
Det er rart å omtale minst 14.000 drepte barn i Gaza som sivile som er «gått med». Det er ikke egg i en omelett vi snakker om, men ekte mennesker, som dine og mine barn.
Det vi vet om de som er registrert drept i Gaza, er at de fleste, 80 prosent, er drept i boligene sine. Ifølge en ny studie utført av FNs kontor for menneskerettigheter er 26 prosent av de drepte kvinner, 30 prosent menn og hele 44 prosent barn. Er alle mennene stridende?
Palestinske menn er sønner, fedre, bestefedre, personer med funksjonsnedsettelser og omsorgspersoner. Noen er også stridende som kjemper mot en ulovlig okkupasjon.
Listen over drepte palestinske helsearbeidere, journalister og hjelpearbeidere er lang og inngår i statistikken over drepte menn. Min venn Mahmoud opplevde at hans bror og nevø ble drept da de gikk på gaten i sørlige Gaza. De hadde flyktet til en såkalt «trygg sone» og var ute for å kjøpe mat da en israelsk drone skjøt dem, uten forvarsel.
I påvente av en straffeprosess har vi et felles ansvar for å sørge for at drapene stoppes. Da hjelper det ikke å dehumanisere palestinske liv.