Han kan bli Stortingets eldste: - Aldersdebatten er egnet til å avspore

1 month ago 26



– Lav alder er ingen kvalifikasjon. Til det går den for fort over, sier Michael Tetzschner (70), eldstemann på Stortinget som ønsker gjenvalg.

– Det står bra til med treskeverket. Michael Tetzschner (70) sykler 4 mil annenhver dag fra feriehuset i Samsø i Danmark. Nå vil han ha fast plass på Stortinget. Foto: Arkivfoto: Morten Uglum / Aftenposten
  • Thomas Spence

Publisert: 28.07.2024 07:00

Kortversjonen

Alder er blitt et tema verden over etter at USAs president Joe Biden (81) trakk seg i kampen mot Donald Trump 78 år.

– Aldersdebatten er egnet til å avspore. Det viktigste er de almene menneskelige egenskapene. Det er det en tendens til å glemme, mener Tetzschner.

Han er vara i denne perioden, men har vært fast representant i tre perioder tidligere. Om han blir valgt neste høst, vil han være 75 år ved enden av stortingsperioden.

Tetzschner fremhever syv kardinaldyder for en politiker, beskrevet av den tidligere britiske konservative politikeren Rory Stewart:

  • Uselviskhet, at idealer ikke ofres av karrierehensyn
  • Integritet
  • Saklighet, evne til å la nye fakta påvirke gamle standpunkter
  • Åpenhet
  • Ærlighet, innrømme at motargumenter har betydning
  • Beredt til å stå til ansvar
  • Evne til å lede, gå foran

– Summen av dette kan også uttrykkes som kompetanse og egnethet. Det er et uttrykk for politisk forfall når noen av våre eldste demokratier gir velgerne så bisarre personligheter å velge mellom, se på Boris Johnson eller Trump.

– Kjønn, bosted og alder har definitivt ingen ting med disse almene egenskapene å gjøre. Alder, eller andre utvendige kjennetegn, tillegges altfor stor betydning, mener Tetzschner.

– Før partipolitikkens konformitetspress setter inn, er det en fordel å ha skaffet seg utdannelse, erfaring fra arbeidsliv og å ha stått på egne bein, sier han.

Høyre-politikeren mener alder i seg selv aldri gir garanti om noe, hverken i positiv eller negativ forstand. Han oppfordrer velgerne til å vurdere kandidatene ut fra faktiske meritter.

Kennedy og Reagan

USAs president Ronald Reagan var 73 år og møtte 56 år gamle Walter Mondale som motkandidat i 1984. I en TV-debatt ble hans høy alder tatt opp, og Reagan parkerte temaet med følgende ord:

«Jeg vil ikke gjøre alder til et tema i denne valgkampen. Jeg vil ikke utnytte min motstanders manglende erfaring til å oppnå politisk gevinst».

– Er alder irrelevant?

– Nesten. Veldig unge kandidater vil naturlig nok ikke ha lang erfaring fra flere samfunnsområder og vil ha problemer med å fylle alle kriteriene. Det kan være utmerkede personer der gode egenskaper styrkes gjennom utvikling, svarer han.

At høy alder kan spille inn, som i president Joe Bidens tilfelle, er han enig i. Men Tetzchner minner om at USAs president John F. Kennedy ble valgt på grunn av sin tilsynelatende ungdommelighet og friske brunfarge. Senere viste det seg at han brukte et utall sterke medisiner mot ryggplager. Noen påvirket sinnsstemning og dømmekraft og førte til at presidentkandidater senere har måttet oppgi legeerklæringer.

– Bør det være en øvre grense for politiske lederverv?

– Dagens 70-åringer er gårsdagens 60-åringer, sies det. Vi er friskere og lever lengre, fjerner særaldersgrenser og øker pensjonsalderen. Politiske verv er avhengig av hvordan andre mennesker ser på vedkommende, ut fra standpunkter og egnethet. Med en saklig vurdering av individuelle egenskaper vil alder komme inn i den grad den begrenser vedkommendes arbeidskapasitet.

Støre snart 64 år

Her hjemme fyller statsminister Jonas Gahr Støre 64 år 25. august. Høyres statsministerkandidat Erna Solberg er 63 år gammel.

Carl I. Hagen (80) er dagens eldste stortingsrepresentant. Han er ni år eldre enn Sp-veteran Per Olaf Lundteigen (71). Rasmus Hansson (69) fra MDG er Stortingets tredje eldste representant. Alle gir seg neste år.

Samtidig får vi flere pensjonister som lever lengre. Tetzschner ser at noen i mindre grad føler seg representert.

– Det er i så fall synd, for eldre aldersgrupper er de mest trofaste velgerne. Men jeg tror hverken på kvotering eller aldersgrenser. Dette er typisk et område som kan overlates til partiene.

– Bør det bli flere eldre og pensjonister i Stortinget?

– Jeg er ikke tilhenger av regulert representasjon i noen retning. Men jeg registrerer en fascinasjon for ungdomspolitikere med forventninger som senere kan bli en byrde, fremfor å la dem få anledning til å utfolde seg.

Hard kamp

Tetzschner vil ikke ha strengere regler for de høyeste vervene som statsminister og statsråder.

– Det kan føre til utelukkelse av gode kandidater uansett hvilken årgang, mener han.

– Med tid kommer erfaring. Det er lettere for en erfaren politiker å stå imot motebølger, og å hevde sin integritet.

Tetzschner får hard kamp om plass på Stortinget. Oslo Høyre har nå fem representanter: Ine Eriksen Søreide, Nikolai Astrup, Mudassar Kapur, Heidi Nordby Lunde og Mathilde Tybring-Gjedde. Alle ønsker gjenvalg.

Kjente navn som Unge Høyres leder Ola Svenneby, Stefan Heggelund og tidligere ordfører Fabian Stang har også meldt seg som kandidater. Oslo Høyres representantskap vedtar den endelige listen 11. november.

Read Entire Article