Han fikk en av Norges lengste straffer. Saken gjenopptas ikke.

1 month ago 35



Freddy Hulback kjempet til sin død for å bli frikjent for drapet på kameraten sin. Fredag ble det kjent at saken ikke gjenopptas. Advokaten er svært kritisk til begrunnelsen.

Aftenposten intervjuet Freddy Hulback flere ganger. Han døde før Gjenopptakelseskommisjonen konkluderte i saken hans. Foto: Jan Tomas Espedal
  • Tonje Egedius

Publisert: 16.12.2024 20:09

Kortversjonen

– Vi forventet at saken ble gjenopptatt og er veldig skuffet og overrasket over kommisjonens avgjørelse, sier Kaja de Vibe Malling.

Hun er en av advokatene som har jobbet for å få gjenopptatt denne saken.

– Vi mener kommisjonens avgjørelse er dårlig begrunnet. Mange sentrale spørsmål er bare overfladisk behandlet.

Se gjenopptakelseskommisjonens svar lenger ned.

Hva skjedde?

Hva handler Freddy Hulback-saken om?

I 2001 ruset to kriminelle menn seg på heroin i en leilighet i Oslo. Den ene døde. Den andre ble dømt for drap. Hva var det egentlig som skjedde da Tom Georg Myhre døde en påskedag for 23 år siden?

Hulback ble dømt for å ha drept kameraten sin og fikk lovens strengeste straff – 21 års forvaring. Da han ble løslatt i 2020, var han én av dem som hadde sittet lengst bak murene her i landet.

Men er det sikkert at det var et drap?

Det spørsmålet stilte Aftenposten våren 2019, i en gravesak vi kalte Freddy Hulback: En historie om en leilighet, en pistol, en overdose, et bankran, en likskjending og en drapsdom flere stiller spørsmål ved.

Da hadde fire rettsinstanser behandlet straffesaken. Hulback nektet hele veien for å ha drept Myhre. Aftenpostens reportasje stilte spørsmål ved politiets arbeid og metoder, bevisene og vitnene i saken og rettens behandling av Hulback.

Etter reportasjen begjærte han og forsvarerne saken gjenopptatt.

Siden 2019 har begjæringen ligget hos GjenopptakelseskommisjonenGjenopptakelseskommisjonenDe avgjør om noen med en rettskraftig dom skal få behandlet saken sin på ny av retten. .

De har brukt over fem år på å behandle den. Selv døde Hulback i desember 2022, 61 år gammel.

Fredag konkluderte kommisjonen.

Freddy Hulbacks sak er blitt gjenåpnet én gang tidligere. Da ville juryen i lagmannsretten frikjenne ham, men fagdommerne satte juryens kjennelse til side. Foto: Marcel Leliënhof

– Ikke nye bevis

I sin avgjørelse påpeker de at Aftenposten har innhentet kommentarer og uttalelser fra spesialister som politiet burde ha innhentet i etterforskningen. De mener at reportasjen viser at det er grunn til å stille spørsmål ved rettens fortolkning av bevisene i saken.

Påtalemyndigheten har motsatt seg gjenåpning.

De påpeker at det var Aftenpostens reportasje som gjorde at saken ble begjært gjenåpnet. Påtalemyndigheten kaller reportasjen grundig, men mener at det ikke kom frem nye omstendigheter eller bevis som er egnet til å føre til frifinnelse.

Etter å ha utredet drapssaken, har Gjenopptakelseskommisjonen konkludert med at den ikke skal gjenåpnes.

Også de har kommet til at det ikke «foreligger nye omstendigheter eller nye bevis som synes egnet til å føre til frifinnelse eller mildere straff».

Avgjørelsen er enstemmig.

Datteren: – Sjokkert

Freddy Hulbacks datter Kine har fulgt farens sak i over 20 år. Hun er overbevist om at han er utsatt for et justismord.

– Som datter er jeg knust. Som norsk borger er jeg sjokkert over hvor kort begrunnelse Gjenopptakelseskommisjonen kommer med i en så kompleks sak, sier hun.

Datteren har ikke gitt opp kampen for å få renvasket faren.

– Jeg kommer ikke til å gi meg. Jeg kan ikke forstå hvor rettssikkerheten er i denne saken og vil begjære den gjenopptatt igjen.

Freddy Hulback døde mens han ventet på muligheten til å renvaske seg. Her er datteren Kine i begravelsen. Foto: Dan P. Neegaard

Kommisjonen: Kan ikke si noe

Kommisjonsleder Kamilla Silseth har forståelse for at de pårørende og advokatene er skuffet over avgjørelsen.

– Jeg er enig i at det er en omfattende og kompleks sak. Det er noe av grunnen til at det har tatt en god stund å behandle den siste begjæringen, sier Silseth.

– Når det gjelder hvorfor den ikke er besluttet gjenåpnet, kan jeg ikke si noe ut over å vise til det som fremgår av avgjørelsen.

På spørsmål om hvorfor de har brukt over fem på å behandle saken, påpeker hun at kommisjonen ikke bare har utredet den nå, men også i forbindelse med tidligere begjæringer fra Hulback.

– Saken har vært utredet, med flere etterforskningsskritt, i forbindelse med alle begjæringene om gjenåpning, sier Silseth.

Hun minner om at kommisjonen gjenåpnet den opprinnelige dommen i 2006.

Året etter ble forvaringsdommen opprettholdt.

Read Entire Article