Hamas' øverste politiske leder skal være drept

1 month ago 19



Hamas' øverste politiske leder Ismail Haniyeh er drept i Iran, opplyser gruppen i en uttalelse.

Ismail Haniyeh er drept, ifølge Hamas og Iran. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

– Bror, leder, mujahid Ismail Haniyeh, lederen for bevegelsen, døde i et sionistisk angrep mot hans tilholdssted i Teheran etter at han deltok på innsettelsen av den nye presidenten, skriver Hamas i en uttalelse.

Israel har ikke kommentert saken. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men Israel har som mål å knuse Hamas.

Også Irans revolusjonsgarde opplyser at Haniyeh er drept i Teheran. Han var i landet for å være med på innsettelsen av president Masoud Pezeshkian.

Varsler hevn

Ifølge Revolusjonsgarden ble han drept på stedet hvor han bodde under oppholdet. En iransk sikkerhetsvakt ble også drept, ifølge den iranske uttalelsen. Hvordan Haniyeh skal ha blitt drept, er ikke kjent.

Hamas-topp Moussa Abu Marzouk sier at angrepet er feigt og at det ikke vil gå ustraffet hen.

Gruppens talsperson Sami Abu Zuhri sier angrepet er en alvorlig opptrapping av konflikten, og at Israel ikke vil nå målene sine med angrepet.

Haniyeh har holdt til i Qatar i årevis og har kunnet reise relativt fritt. Han har vært gruppens leder siden 2017. Da var han allerede en kjent figur for palestinerne, etter å ha vært statsminister i den palestinske selvstyremyndigheten.

62-åringen har ledet Hamas i samtalene om våpenhvile.

Mistet tre sønner

Haniyeh mistet tre sønner og fire barnebarn i et israelsk angrep sentralt på Gazastripen i april. Det israelske militæret anklaget dem for utføre terroraktiviteter.

Haniyeh hevdet den gang at rundt 60 medlemmer av hans familie var blitt drept siden krigen brøt ut 7. oktober.

Han var regnet for å være mer pragmatisk enn Hamas' lederskap på Gazastripen. Haniyeh var stadig ute på reiser i diplomatisk øyemed.

Han har vært å finne på USAs liste over såkalt spesielt utpekte globale terrorister siden 2018.

Read Entire Article