Haier testet positivt for kokain

1 month ago 35



Det narkotiske stoffet ble funnet i 13 haier, med en konsentrasjon så mye som hundre ganger høyere enn tidligere rapportert hos andre marine arter.

 Colourbox
BLIR PÅVIRKET: Forskere i Brasil har gjort funn som tyder på at haier blir påvirket av narkotiske stoffer som forurenser havet. Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox

Publisert 23.07.2024 14:04

Smugling av narkotika i sjøen har lenge vært et kjent problem i områdene rundt Florida og i Sør- og Mellom-Amerika.

I juli i fjor ble det beslaglagt mer enn 6400 kilo med kokain i Det karibiske hav og Atlanterhavet på bare én måned. 

Da skrev Sky News at flere forskere fryktet at dumping av narkotiske stoffer i havet kunne få farlige innvirkninger på haier i området, blant annet at de kunne bli helt «ville» av stoffet. 

melder kanalen at det er gjort funn som tyder på at haier faktisk påvirkes av de narkotiske stoffene som forurenser havet.

En studie fra Oswaldo Cruz Foundation i Brasil har undersøkt 13 villfangede haier av arten Rhizoprionodon Lalandii. Den kan bli opptil 77 centimeter lang, og lever av beinfisk og blekksprut.

Denne arten tilbringer hele sitt liv i kystnære farvann og er dermed svært utsatt for forurensning fra land.

I studien ble det undersøkt prøver fra haienes muskel- og levervev ved hjelp av en metode som skiller molekylene fra hverandre, og som dermed gjør at man kan påvise narkotiske stoffer i haiens kropp.

Alle de 13 haiene i studien testet positivt for kokain, med en konsentrasjon så mye som hundre ganger høyere enn tidligere rapportert for andre marine arter. 

Det er den første studien som har påvist kokain hos frittsvømmende haier. Konsentrasjonen skal ha vært høyere i muskelvev enn i leveren.

Forskerne understreker imidlertid at det foreløpig er gjort svært begrenset forskning på feltet, og at man ennå ikke vet sikkert hvilken effekt kokain og benzoylecgonin har på livet i havet.

Funnene ble først publisert i tidsskriftet Science of the Total Environment.

Read Entire Article