Hagen gir 14 millioner til høyresiden

19 hours ago 1



Kortversjonen

  • Stein Erik Hagen sier at deres familieselskap gir rekordstor partistøtte på 14 millioner kroner til høyrepartier.
  • Hagen ønsker en borgerlig regjering som styrker næringsliv og privat eierskap.
  • Høyre og Frp mottar mest støtte fra Hagen, 5 og 7 millioner kroner hver.
  • Hagen kritiserer Støre og Vedum, og mener folk ønsker dem ut av regjering.

Hagen forsvarer partistøtten slik:

– Vi ønsker å bidra til at landet får en borgerlig regjering som vil stake ut en annen kurs for landet vårt: En regjering som vil arbeide for å styrke næringslivet, verdiskapning og privat norsk eierskap, sier Hagen til VG.

Støre slår kraftig tilbake lenger nede i saken.

Han sier han med stor interesse har lest om en måling som viser at bare tre prosent av bedriftslederne vil at Støre fortsetter som statsminister, og null prosent vil ha Vedum.

– Jeg synes ikke det er veldig overraskende når man ser hva disse to har utrettet i regjering. Når man ser på den målingen og partimålingene i det siste, er det ikke bare næringslivsledere, men hele det norske folk som ønsker disse to herrene dit pepper’n gror, sier Hagen.

 Bjørn Haugan / VGHagen gir millioner til fire borgerlige partier. Foto: Bjørn Haugan / VG

14 millioner

Her er milliondrysset Hagensfamiliens selskap Canica gir i valgkampstøtte foran stortingsvalget 8. september:

  • Høyre 5 millioner kroner.
  • Fremskrittspartiet 7 millioner.
  • Kristelig Folkeparti 1 million.
  • Venstre 1 million.

Han sier at støtten til Høyre og Frp er på fem millioner kroner hver, men at Frp likevel får totalt syv – noe som inkluderer to millioner i 2024 for å utvikle organisasjonen.

Samlet 14 millioner kroner.

Det er det største beløpet Hagen-familien har gitt i valgkampstøtte.

– Når man ser hvor mye de sosialistiske partiene mottar i økonomisk og annen støtte fra LO, oppfordrer jeg alle som ønsker en borgerlig regjering om å bidra etter beste evne, sier han.

Her er tall som langt på vei dokumenterer det:

Venstresiden har siden NHO sluttet å gi millioner til de borgerlige partiene for over tyve år siden, fått mye mer i støtte – i hovedsak fra LO – enn det høyrepartiene har fått:

Oversikten til Partifinansiering.no. for de siste årene viser at det er Ap som har fått mest i partistøtte fra private aktører; selskaper organisasjoner og privatpersoner.

Ap har fått over dobbelt så mye som Høyre:

  • Samlet fra 2019 til 2023 har Ap fått 136,6 millioner fra sine givere, hvor LO er desidert største bidragsyter.
  • Samlet har Høyre i samme periode fått 66,1 millioner kroner, hvor Hagens familieselskap Canica har vært største bidragsyter.
 Fredrik Solstad / VG– Fredige demonstrasjoner er endel av demokratiet, sier Hagen, om demonstrantene som stod på utsiden da han ankom NHOs årskonferanse onsdag morgen. Foto: Fredrik Solstad / VG

Mer støtte-statistikk her

Ser vi på siste stortingsvalgsår, i 2021, fikk Ap 41,8 millioner kroner fra sine givere, hvorav LO og LOs to største forbund sto for 30,6 millioner kroner.

Høyre fikk i 2023 samlet 20,2 millioner kroner fra sine givere, hvor Hagen-familiens Canica var største bidragsyter med 4,5 millioner kroner foran Christen Sveaas Kistefos AS, som ga tre millioner kroner.

Partienes hovedstøtte til driften er statlig. I kommunevalgåret 2023 var bidrag fra kommersielle foretak, private og organisasjoner 143,3 millioner kroner.

Den offentlige støtten var på 539,5 millioner kroner.

Et spenningsmoment ved om støtten mellom høyre- og venstresiden balanseres noe mer under årets valg, er at høyresiden har fått flere aksjonsgrupper som kjemper for og samler inn penger som skal sikre borgerlig valgseier.

Mest kjent er Aksjon for borgerlig valgseier (ABV), som frem mot valget i 2023 ga Frp 12 millioner kroner. De andre borgerlige partiene takket nei, fordi giverne er hemmelige for mottagerne av pengene.

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

Bidraget på 12 millioner kroner gjorde at støtten til Frp økte fra fem millioner kroner fra 2021 til 16,8 millioner kroner i 2023.

– Det går ikke på sikt

Hagen gir en bred politisk begrunnelse for å drysse millioner over de borgerlige partiene.

– Vi gir fordi vi ønsker en borgerlig regjering som vil samle nasjonen, bygge opp om vårt kristne verdigrunnlag og styrke enkeltmenneskets integritet og frihet:

– En regjering som vil gi folk større ansvar og frihet over egen økonomi, redusere helsekøene, styrke eldreomsorgen, og få flere ut i arbeidslivet, sier Hagen.

Mer om skatt her

– Giverne til de borgerlige partiene har ulike motiv for å gi, men en ting har dere felles: Dere ønsker å kutte skatter og bedre rammevilkårene for norsk næringsliv – som også gjør at eierne tjener på det?

– Ja, vi ønsker å få et mer konkurransekraftig norsk næringsliv. Politikerne må gå gjennom utgiftene og se hvor de kan spare inn, slik bedriftene må gjøre. Dette gjelder alle partier; de lover og lovet og lover – det går ikke på sikt.

– Kutt i formuesskatten vil gi de aller rikeste desidert størst skattelette?

– Realiteten er at det aller meste av eieres formue ligger i bedriftene og at mesteparten av overskuddene reinvesteres i bedriftene. Formuesskatten svekker eiernes muligheter til å utvide og skape nye arbeidsplasser.

Han utdyper:

– I veldig tilfeller er det bedriftene som i stor grad betaler som betaler formuesskatten, fordi de må betale ut større utbytte slik at eierne kan få betalt formuesskatten. Det gjør at de norskeide bedriftene blir mindre konkurransedyktige og trenden fremover vil være at mange bedrifter blir solgt ut av landet eller at de blir lagt ned.

 Bjørn Haugan / VGHagen i diskusjon med NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Bjørn Haugan / VG

– Jeg er glad i landet mitt

Hagen var blant de første som flyttet formuen til Sveits. Det skjedde i 2009 da hans datter Caroline og hennes familie flyttet til Sveits.

Han mener at noe av det mest urettferdige i Norge er formuesskatten på såkalt arbeidende kapital, som utlendinger i Norge slipper på betale, mens norske eier må betale.

– Det er internasjonal enighet om at man skal skatte der man bor. Når de fleste land har lite eller ingen formuesskatt, så er taperne norske eiere bosatt i Norge.

Hagen-familien har for lengst flyttet mesteparten av familieformuen til Sveits.

– Hvorfor da bry seg om formuesskatten i Norge?

– Det er fordi vi har bedrifter her, som skaper overskudd og arbeidsplasser. Og så er jeg er jo norsk statsborger, født og oppvokst her og jeg er glad i landet mitt. Jeg er klar motstander av formuesskatten, ikke av hensyn til egen økonomi, jeg har lite formue i Norge, men av hensynet til bedriftene vi eier, som vi ønsker å investere mer i. Formuesskatten svekker investeringsevnen.

Hagen utdyper sin kritikk av regjeringen her

Han sier at de rødgrønne får skylde seg selv for dårlige målinger.

– Først prøver de å dele det norske folk i to polariserende grupper, – vanlige og ikke vanlige folk, hvor de som tjener over 750.000 kroner er noen suspekte og fæle folk. Vi er faktisk ett folk, sier Hagen.

– Så hetser de folk som arbeider hardt og skaper verdier – «Vi skal ta de rike!»

– Så prøver de så godt de kan å kvele norsk næringsliv og privat eierskap, og skaper så stor politisk uforutsigbarhet at kronen faller til et lavmål og renten er en av de høyeste i Europa.

– Du gir dem skylden både for den svake kronekursen og renten. Det må du utdype?

– Det er mange teorier om hvorfor kronen er så svak, men det er liten tvil om at den økonomiske politikken som føres, uforutsigbarhet med skatter som kommer over natten, har gjort at utlendinger selger seg ut av Oslo Børs og kronen.

– Og jeg mer helt klart at renten er et resultat av det samme, at de bruker altfor mye penger.

 Bjørn Haugan / VGHagen er ikke deltaker i noe panel eller debatt under NHOs årskonferanse, men invitert gjest i salen. Foto: Bjørn Haugan / VG

– Vurderer du å stemme Frp i år eller holder du deg til Høyre?

– Det må jeg se på når det nærmer seg. Jeg har jo stemt Høyre i alle år.

– Men i år holder du det mer åpent?

– Ja, men det gjelder mer at jeg vurderer mulig taktisk stemmegivning. Jeg er opptatt av at vi får en borgerlig regjering og da kommer det litt an på hvordan det ser ut i innspurten før valget her i Oslo, hvor jeg avgir stemme. Viser målingene at eksempelvis Frp kan få et usikkert sistemandat, så vil jeg vurdere å stemme på dem, av taktiske hensyn.

Litt mer om hans syn på Frp og Høyre her:

– Hvorfor gjør Listhaugs Frp det så mye bedre enn Solbergs Høyre?

– Listhaug har vært mer profilert og tydelige i saker folk er opptatt av. Jeg tror Høyre vil komme sterkere utover.

– Er du enig med Solberg i at sykelønnsordningen bør vernes i fire år?

– Jeg har ikke inngående kunnskap om det, men hun har et poeng i at det er urettferdig at ansatte i det offentlige har sikret sykelønn i ett år, mens bedriftene i det private ikke har det tariffestet. Jeg ser at regjeringen nå skal dra i gang en holdningskampanje. Der er bra, men går ikke sykefraværet ned, må noe gjøres, sier Hagen.

 Vidar Ruud / NTBHagen forstår Erna Solbergs argument for å frede sykelønnsordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB

Støre avviser

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at Hagen tar feil.

Stein Erik Hagen tegner et bilde av norsk økonomi som rett og slett ikke stemmer. Vi har flere i jobb enn noen gang, ledigheten er lav, og investeringene i fastlandsbedriftene og eksporten fra Norge er langt høyere enn det som var vanlig under forrige regjering. Det forteller om et næringsliv som går godt.

 Fredrik Varfjell / POOL / NTBFoto: Fredrik Varfjell / POOL / NTB

– Men jeg kan forstå at han ønsker å bli kvitt formuesskatten, fortsetter Støre:

– Dersom den blir kuttet slik Høyre sier de skal, får de én prosent rikeste i Norge over 80 prosent av gevinsten, og Hagen kan flytte hjem uten å betale skatt på aksjeformuen sin. I så fall blir Stein Erik Hagen en av flere pengesterke givere som gir noen millioner for å få tilbake milliarder, uten krav eller bevis på noe annet enn at det vil gi de som har mye formue fra før, enda høyere formue.

Støre sier de velger en helt annen vei.

– For Arbeiderpartiet er det uaktuelt å svekke arbeidsfolks fremforhandlede sykelønn, dele opp helsevesenet, øke barnehageprisene eller kutte i velferden og øke selskapsskatten for å finansiere de borgerliges usosiale skattekutt.

Vedum gir dette svar på tiltale til Hagen:

– Vår regjeringen har prioritert 11 milliarder i lavere inntektsskatt, og redusert avgifter. Dette har gått til arbeidsfolk i Norge. Vi har ikke prioritert å gi rike lavere skatt.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Han sier at norsk næringsliv går godt.

– At Hagen, som har flyttet sin formue til Sveits, nå gir masse penger til Listhaug og Solberg, og er åpen om hvorfor han gjør det, viser hva slags verdivalg vi står overfor i Norge ved stortingsvalget i år.

Read Entire Article