Hafslund trosser Trump: – Dette er verdier vi ikke er villig til å endre

7 hours ago 9



Kortversjonen

  • Hafslund Celsio nekter å følge Trumps ordre om å droppe mangfoldsarbeid.
  • USA krever at alle tjenesteleverandører undertegner erklæring om å avslutte DEI-tiltak.
  • Næringsbyråd Anita Leirvik North kaller kravet sjokkerende og unorsk.
  • Hafslund Celsio står fast ved sine verdier for mangfold og inkludering.

Donald Trump har bannlyst tiltak og strategier for mangfold, likeverd og inkludering – kalt DEI – i arbeidsliv, utdanning og offentlig sektor.

Nå krever amerikanske ambassader verden over at alle som yter tjenester og utfører arbeid for dem, retter seg etter den omstridte presidentordren.

Hafslund Celsio – som leverer fjernvarme til USAs ambassade i Oslo – svarer nei.

– Det er litt sjokkerende å bli bedt om å underskrive en slik erklæring. Det er jo veldig unorsk, noe vi ikke kjenner oss igjen i, sier næringsbyråd Anita Leirvik North (H) til VG.

Oslo kommune eier energikonsernet Hafslund og er majoritetseier i Hafslund Celsio.

 Helge Mikalsen / VGHafslund har næringsbyråden og rådhuset i ryggen. Foto: Helge Mikalsen / VG

North understreker at det ikke er noe problem for kommunalt eide Hafslund íkke å signere.

– Jeg tror ikke ambassaden vil be oss skru av strømmen, slå av varmen eller slutte å hente søpla. Men for mindre aktører kan konsekvensene av å si nei, bli store.

North tenker på forskningsmiljøer, gründere og mindre virksomheter som risikerer å miste millionkontrakter med USA, om de ikke retter seg etter Trumps politikk.

– Jeg håper selvfølgelig at de fleste står imot, men har forståelse for dem som skriver under, hvis det betyr et være eller ikke være for bedriften deres, sier næringsbyråden i Oslo.

Det fremgår av skjemaet at virksomheter som ikke undertegner, risikerer betalingsstans.

Bilde av Martin S. LundbyMartin S. Lundby

Adm.dir. i Hafslund Celsio

Hafslund Celsio nekter å erklære overfor amerikanske myndigheter at selskapet ikke lenger vil arbeide for mangfold, likestilling og inkludering.

Administrerende direktør Martin S. Lundby skriver at det vil være i strid med deres selskapsverdier, personalpolitiske retningslinjer og trolig også norsk lov.

Han understreker at selskapet vil ansette de beste, uavhengig av bakgrunn og opprettholde et sterkt og urokkelig engasjement for mangfold og inkludering.

– Dette er verdier vi ikke er villig til å endre, skriver Lundby til USAs ambassade.

 Tore Meek / NTBUSAs ambassade på Huseby i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB

USAs utenriksstasjoner verden over gjennomgår nå alle sine kontrakter og tilskudd for å sikre at de er i samsvar med de nylig utstedte presidentordrene fra Det hvite hus.

Det opplyser kommunikasjonsavdelingen ved USAs ambassade i Oslo til VG.

– Som del av denne gjennomgangen blir kontraktører og tilskuddsmottagere bedt om å signere erklæringen om å avslutte ulovlig diskriminering og gjenopprette meritbaserte muligheter.

Ambassaden svarer ikke på VGs spørsmål om hvor mange norske virksomheter som har signert erklæringen, nektet å signere eller ikke besvart henvendelsen deres.

– Det kreves ingen ytterligere bekreftelse, utover at kontraktører og tilskuddsmottagere selv bekrefter sin etterlevelse ved å fylle ut det tilsendte skjemaet, skriver ambassaden.

Ambassaden fremholder også at utenlandske selskaper som opererer utenfor USA, ikke er underlagt amerikanske føderale lover mot diskriminering.

Bilde av Nina MelsomNina Melsom

Direktør for arbeidsliv i NHO

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) påpeker at Norge har et lovverk som gir forpliktelser både når det gjelder kjønn, etnisitet og funksjonsnedsettelser, for at disse gruppene ikke skal bli diskriminert.

– Dette regelsettet må norske bedrifter følge, sier direktør for arbeidsliv i NHO Nina Melsom til VG.

Hun minner også om at hovedavtalen mellom LO og NHO – arbeidslivets grunnlov – også har bestemmelser om mangfold i arbeidslivet.

– Derfor er det vanskelig å forstå hva den amerikanske ambassaden egentlig vil oppnå.

Samtidig understreker Melsom at dette også er et verdispørsmål.

– Her må hver enkelt bedrift selvsagt gjøre sine vurderinger. Vi ser at mange norske bedrifter støtter opp om arbeid med likestilling, mangfold og inkludering, og dette er noe vi i NHO også er opptatt av og jobber mye med.

 Evan Vucci / APDonald Trump signerer presidentordrer i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP

Trump vil ha ansettelser basert på meritter. Han ser DEI som en del av en bredere «woke»-agenda som han mener fremmer politisk korrekthet og identitetspolitikk.

Han mener at DEI-initiativ bryter amerikanske lover mot diskriminering og kan føre til «omvendt diskriminering» mot hvite menn og de som ikke tilhører minoriteter.

I USA er programmer for likestilling og inkludering avviklet i føderale virksomheter og mange delstater. Store private selskaper satser ikke lenger på mangfold.

At USA nå stiller krav til utenlandske virksomheter om å danse etter Trumps pipe, har skapt irritasjon og utløst protester i flere europeiske land.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har sagt til VG at hun er i dialog med europeiske kolleger om saken og vil gå i dialog med den amerikanske ambassaden.

North mener bedrifter satser på mangfold og inkludering fordi det er bra og viktig for dem.

– USA ble tuftet på mangfold og alles mulighet til å lykkes. De er et forbilde for oss, hva gjelder å få opp gründermiljøer. At vi nå befinner oss i denne situasjonen, er veldig trist.

Erklæringen som må signeres

Her er erklæringen som amerikanske ambassader ber sine utenlandske leverandører og tjenestetilbydere om å undertegne, oversatt til norsk:

Entreprenøren eller den potensielle tilbyderen erklærer at de:

  • overholder i alle henseender alle gjeldende føderale antidiskrimineringslover, og at dette er vesentlig for myndighetenes betalingsbeslutninger i henhold til 31 U.S.C. 3729(b) (4) (False Claims Act); og
  • ikke driver noen programmer som fremmer mangfold, rettferdighet og inkludering (DEI) som bryter med gjeldende føderale antidiskrimineringslover.
Read Entire Article