Gutta svarer: Hvem er det vi egentlig skremmer?

3 hours ago 6



Når unge menn først snakker om politikk, blir de kalt farlige. Kanskje problemet ikke er dem, men hvordan vi snakker om dem.

 GUTTA Foto: GUTTA
Torsdag 1. mai kl. 17:12
Bilde av Snorre KlanderudSnorre Klanderud

En av «Gutta»

I går publiserte VG en kronikk av Herman Enzell-Tangen, som advarer mot «destruktive» mannsbilder i kanaler som vår. Bekymringen for unge menn deler jeg fullt ut – men kronikken misforstår både hvem vi er og hva vi prøver å få til.

I løpet av 72 timer har videoen «Baris vs Marstein» passert 1 million seere på tvers av sosiale medier og blitt løftet fram i Dagsrevyen som et friskt pust i valgkampen. To 25-åringer som diskuterer skatt, kjønn og innvandring uten å avbryte hverandre, viser at politikk kan engasjere et publikum som ellers scroller forbi partileder­debatter.

Kronikkforfatteren mener at vi er snevre og destruktive for samfunnsdebatten, og at vi tjener penger ved å utnytte at unge menn sliter. Samtidig hyller han en debatt vi har publisert i våre kanaler.

 Skjermdump«Baris vs Marstein» er blitt sett over en million ganger. Foto: Skjermdump

Kronikkforfatteren mener vi må ta avstand fra GUTTA (og andre mannlige forbilder), samtidig som vi må jobbe hardere for å motvirke utenforskapet unge menn føler.

Dette underbygger bare paradokset i nesten alle mannsdebatter. 

Unge menn har et problem: De er unge menn. Gang på gang stemples de som verstinger i samfunnet, mens forbildene de ser opp til nærmest uten unntak heksejages. Så snart navn som Jordan Peterson, Joe Rogan eller (for den saks skyld) GUTTA dukker opp, er refrenget klart: «giftig maskulinitet», «kvinnefiendtlig», «ytre høyre». 

 Saul Loeb / AP / NTBJoe Rogan her på innsettelsen av Donald Trump i januar i år. Foto: Saul Loeb / AP / NTB

Men dette er merkelapper de fleste unge menn ikke kjenner seg igjen i. Resultatet er en mur av gjensidig mistro:

«Dere sier det er synd vi føler oss utenfor – og i samme åndedrag forteller dere oss at vi er et problem.»

Når man forteller gutter at alt som interesserer dem er farlig, bekrefter man utenforskapet man hevder å bekjempe. Kanskje løsningen ikke er å dytte dem lenger bort, men å gi dem plass – i alle fall nok plass til å forklare hvem de selv mener de er.

Får «Gutta» ufortjent kritikk?aJa, dette er bare humorbNei, de må være sitt ansvar bevisstcVet ikke, har ikke sett på

Hvem får definere «gode» forbilder?

Forbilder velges, de pålegges ikke. Ingen tvinges til å se på GUTTA, eller la Joe Rogan “definere” hva maskulinitet er. Forbildene unge har er et resultat av hvem som faktisk appellerer til hver enkelt. Når du stempler forbilder som problematiske, stempler du også alle som ser opp til disse menneskene. 

Hvilke mannlige forbilder kan egentlig nevnes uten å automatisk få rødt kort? Lars Monsen? Martin Ødegaard? Flotte karer, men ikke alle kan bli friluftslegender eller Premier League-stjerner. Det må også finnes rollemodeller som snakker om trening, fyll og politikk på et språk unge forstår.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGRødt-politiker Mimir Kristjánsson skal gjeste Gutta. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

En åpen invitasjon

Neste søndag stiller Mimir Kristjánsson til debatt, og søndagen etter kommer Simen Velle. Vi inviterer også Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug til å møte hos oss i langformater. Skal vi ruste gutter for en kompleks verden, må de få se reelle uenigheter håndteres med respekt, på en upolert og rå måte.

Til alle unge seere

Fortsett å stille vanskelige spørsmål. Bruk stemmeretten 8. september, ved forrige stortingsvalg stemte kvinner flere prosentpoeng oftere enn menn. Ingen andre kan bruke stemmen din for deg.

Det trengs: Ved stortingsvalget i 2021 stemte kvinner 3,1 prosentpoeng oftere enn menn.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article