Kortversjonen
- Tidligere gullhandlere Saleem Ahmad og ektefellen tilstår i retten å ha solgt leiligheter og sendt penger til Pakistan for å unngå at pengene ble innkrevd av norske skattemyndigheter.
- Ekteparet er allerede dømt til fengsel for andre forhold i forbindelse med flere års svart omsetning og ulovlig innførsel av gull.
- De hevder de ikke har formue eller eiendom verken i Norge eller utlandet til å betale kravene.
OSLO TINGHUS: – De skjønte at butikken raste og at det ville komme pengekrav. De ville redde dette for familien. Butikken var noe de hadde bygd opp gjennom mange år. Dommeren har jo spurt, og begge har sagt, at pengene ble overført til Pakistan for å redde dem unna den norske staten, sier kvinnens forsvarer Øystein Storrvik til VG.
Oslo politidistrikt tok i høst ut en ny tiltale mot Saleem Ahmad (60) og hans kone i kjølvannet av svart omsetning
og ulovlig innførsel av gull i butikken «Sheikh Enterprises» på Grønland i Oslo i 2014.De to er fra før dømt til fengsel i saken, for at 4,8 millioner kroner fra selskapet ble sendt til forretningsforbindelser i Dubai, i stedet for å betale skatte- og avgiftskravene i Norge.
Men Skattetaten mener også at Ahmad og kona selv tjente millioner av kroner gjennom svart omsetning i butikken sin.
Etaten sendte dem også private skattekrav på henholdsvis 3,4 og 2,8 millioner kroner.
Heller ikke disse kravene er betalt.
VG har tidligere avslørt hvordan Ahmad etter konkursen i Norge slo seg opp innen eiendom i Pakistan, investerte i et boligprosjekt med dyrehage og oppga verdier for 36 millioner kroner i selvangivelsen sin til pakistanske myndigheter i 2017 og 2018.
Solgte leiligheter – sendte penger
I dag erkjente ekteparet i Oslo tingrett at de i samme periode solgte fire private leiligheter til nær familie og andre, før de sendte pengene ut av landet for å unngå å betale.
– Måten de handlet på understreker den forbryterske viljen, sier aktor,
politiadvokat Fredrik Reinertsen, i retten.Politiet mener sakene er grove og strafferammen for tiltalepunktene er opptil seks års fengsel.
– Har ingen penger
På ti år har de ubetalte skattekravene vokst kraftig med renter og gebyrer.
Begge de tiltalte forklarte til retten at de ikke har noen formue eller eiendom, hverken i Norge, Pakistan eller andre land, og derfor ikke kan dekke noe av skattekravene.
– Hun har ingen penger i Norge eller andre land. Hun jobber deltid, sier Storrvik til VG.
Politiet: Ikke svar fra Pakistan
Fratrukket strafferabatt
for tilståelse la Reinertsen ned ett år og fire måneder fengsel for Ahmad og ni måneder fengsel for ektefellen.Reinertsen forklarer at politiet har bedt pakistanske myndigheter om utskrifter fra ekteparets kontoer, selvangivelser og eiendomsregisteret - men ikke fått svar. Det forsinket etterforskningen, sier han.
Ahmads forsvarer, Inam Ali, sier i retten at han mener aktors påstand er alt for streng og at politiets tidsbruk må gi reduksjon i straffen.
– Min klient har ikke unndratt seg straffeforfølgelse og har vært tilgjengelig for politiet.
Ali viser til at ekteparet har opplevd det som tyngende å være siktet for straffbare forhold i lang tid.
– Min klient har vært hengt ut i media med navn og bilde. Det er uklart hvorfor media har valgt å navngi ham, men det har påvirket hans relasjoner til venner og familie, sier Ali i retten om ønsket om en lavere straffeutmåling.
De to sonet sju måneder for kreditorforringelse etter konkursen. Storrvik ber om betinget fengsel for kvinnen slik at hun unngår å måtte sone.
– Ønsket ikke det skulle gå så langt
I sin frie forklaring sa kona, som er i 50-årene, at hun fungerte som daglig leder i selskapet.
– Vi ønsket ikke det skulle gå så langt. Vi bare prøvde å redde bedriften. Det var for familie og barn, sier kona i retten.
Ifølge selskapsdokumenter eide hun halvparten av Sheikh Enterprises og var styreleder fra 2000 til konkursen i 2015. Skatteetatens tilsyn var i 2012.
– Jeg var ikke klar over at det skulle gå så langt.
Hennes advokat Storrvik spurte om det var hun som kom på ideen om å selge eiendommene på Grønland og sende pengene til Pakistan.
– Nei, svarte hun.
Reinertsen boret i hva de tiltalte hadde forstått av pengekravene mot selskapet og dem.
– Skatteetaten mente dere hadde en udokumentert omsetning på 15 millioner og at dere hadde ulovlig utbytte. Da dere ikke fikk medhold i klagene, hva tenkte du konsekvensen var?
– Advokatene sa at det skulle gå bra, sier kvinnen.
Ekteparet har i dag andre advokater. Storrvik sa til retten av ekteparet hadde vært i rettsvillfarelse og tidligere ikke forsto at det var straffbart å selge leilighetene og sende pengene ut av landet så ikke skattemyndighetene fikk tak i dem.
Slo seg opp innen eiendom
VG har tidligere avslørt hvordan Ahmad slo seg opp innen eiendom i Pakistan, investerte i et boligprosjekt med dyrehage og oppga verdier for 36 millioner kroner i selvangivelsen sin til pakistanske myndigheter i 2017 og 2018.
Samtidig rapporterte han inn under 100.000 kroner i inntekter og ingen formue til norske myndigheter, ifølge skattetall VG innhentet. I april 2019 hevdet han å ikke ha penger til å betale skattekravene fra norske myndigheter.
Ekteparet var i samme periode knyttet til flere luksusleiligheter i Dubai, i lekkasjer av eiendomsdata fra emiratet.
VG har flere ganger spurt hva ekteparet eier i Pakistan og Dubai. Det svarer de ikke på.
Ti år gammel sak
Det har gått ti år siden Toll- og Skatteetaten under en kontroll avdekket årelang svart omsetning og ulovlig innførsel av gull i Saleem Ahmads gullbutikk «Sheikh Enterprises». Kontrollen ble etterfulgt av store skatte- og avgiftskrav.
Men i stedet for å betale kravene fra myndighetene, var Ahmad med på å sende 4,8 millioner kroner til forretningsforbindelser i Dubai, har VG tidligere skrevet.
Butikken ble slått konkurs, og da konkursboet
ble gjort opp var det småpenger igjen til norske myndigheter. Ahmad og kona ble dømt til syv måneder fengsel for å ha sendt pengene ut av landet slik at staten ikke fikk dekket sine krav mot butikken.Anken ble forkastet av lagmannsretten og avvist behandlet i Høyesterett.
Begge beskrev soningen som en belastning da de forklarte seg i retten.
Rettssaken i Oslo tingrett der ekteparet nå har tilstått dreier seg om de private skattekravene mot ekteparet i 2015, fordi Skatteetaten mente hadde store inntekter fra den svarte omsetningen i butikken.