Gruet seg til å se episoden

1 month ago 20



«Kompani Lauritzen: Tropp 3»:

Flere av vennene til Aleksander Martinsen visste ikke at han led av sosial angst. Nå hyller «alle» han for åpenheten.

 Jenny Eidesvik / TV 2
ÅPEN: Aleksander Martinsen roses for sin åpenhet om sosial angst i Kompani Lauritzen: Tropp 3. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Publisert 17.11.2024 11:53

I oktober hadde «Kompani Lauritzen: Tropp 3» premiere, og nå har en av sesongens deltakere, Aleksander Martinsen (30), fått mye oppmerksomhet etter en av episodene.

– Jeg synes det er ubehagelig å se det nå, for jeg husker hvor vondt det var, forteller Martinsen i Nyhetskompaniet på TV 2. 

I den aktuelle episoden skal deltakerne delta på et aspirantball, men Martinsen, som har sosial angst, tror ikke han vil klare å gjennomføre det. 

Han ønsker å trekke seg, men ender likevel med å møte opp. 

– Det føltes som jeg ikke kom til å være med videre. Jeg ville vekk, så det er veldig rart å se, sier han.

I episoden har Martinsen en prat med fenriken, hvor de to konkluderer med at han kan slippe å delta i selve dansen, dersom han deltar på ballet.

Likevel ender han med å gjennomføre dansen også. 

– Jeg så at alle andre prøvde, så følte jeg at jeg også måtte prøve å hive meg ut i det, sier han.

I samtalen med fenriken forteller Martinsen at han er redd han vil bli mobbet av hele Norge etter deltakelsen.

I stedet har det motsatte skjedd. Blant dem som roser Martinsen, er forfatter Anne Holt. Hun har delt et innlegg på Facebook, der hun blant annet takker ham for å være hennes forbilde. 

– Det er helt sykt hvor mye gode tilbakemeldinger jeg har fått. Jeg setter så enormt pris på det. Jeg gruet meg til episoden en stund, og forventet bare stygge kommentarer. Det har det ikke vært noe av det i det hele tatt, sier Martinsen om responsen.

Det ble blanke øyne rundt bordet i Nyhetskompaniet da panelet snakket om Martinsens opptreden i Tropp 3: 

Roser rekruttene og befalet

Blant de som har sett aspirantball-episoden er general sekretær i Mental Helse, Linda Berg-Heggelund.

– Jeg skjønner godt at den rører mange. Den rørte meg også, sier hun. 

Hun poengterer at ofte når man snakker om psykisk helse, snakker man om noe som har skjedd tidligere, og som man har kommet over. 

– Det som er så flott med Aleksander Martinsen, er at man får følge han mens han står midt oppi noe som er veldig krevende, og man får se hvor viktig det er at de som står rundt er med på å støtte, sier hun.

I en Røde Kors-undersøkelse gjennomført blant barn og unge i alderen 13 til 18 år, svarer 39 prosent at de synes det er vanskelig å snakke med andre når de selv har det vanskelig eller føler seg nedfor.

Berg-Heggelund mener Martinsens og de andre rekruttenes opptreden virkelig viser hvor mye det betyr å være åpen, og å få sosial støtte fra de rundt seg. 

– De andre rekruttene er veldig tydelige, gode venner, og jo mer åpen han er, jo lettere er det for dem å støtte ham og gi ham den plassen han måtte trenge, sier hun. 

Berg-Heggelund roser også befalet for deres opptreden. 

– De «tuner» inn på han på en veldig fin måte. De har forventninger til ham, men likevel skal han få gjøre det på sine premisser, sier hun.

 Emilie Gjengedal Vatnøy/Mental Helse
Generaksekretær Lina Berg-Heggelund i Mental Helse. Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy/Mental Helse

Ærlighet

Martinsen forteller at det var viktig for ham å være ærlig da han skulle delta i Kompani Lauritzen: Tropp 3. 

– Det er virkelig noe jeg følte var det viktigste for meg der inne – å være ærlig. Jeg har jo skjult disse problemene ganske lenge. Jeg tror det er mange av vennene mine som ikke vet at jeg har sosial angst en gang, sier han, og fortsetter: 

– Da jeg kom inn der, så ville jeg være meg selv. Jeg ville være ærlig, og fortelle befalet og de andre hva jeg sliter med. Da er det lettere for andre å kunne hjelpe.

– Godt forbilde

Linda Berg-Heggelund i Mental Helse sier at det er svært mange som sliter med angst og depresjon. 

– Så dette gjelder veldig mange, og det at han er med på å vise hele seg, bidrar kanskje til at andre også tør å være åpne eller søke hjelp, sier hun. 

Hun mener Martinsen går foran som et godt eksempel. 

– Både ved at han tør å vise at livet er vanskelig, men også at han hele tiden pusher grenser og opplever seier på seier, sier hun. 

– Han er et veldig godt forbilde for barn og unge i Norge, legger hun til. 

Ting har endret seg 

Martinsen mener at han har endret seg etter Tropp 3-deltakelsen. 

– Hadde dette vært på den tiden, hadde jeg aldri takket ja til å være med på dette, sier han om å stille opp på direkteintervju i Nyhetskompaniet. 

Martinsen har også stilt opp hos God Morgen Norge, hvor han snakket om opplevelsen sammen med kapteinen i Kompani Lauritzen:

– Jeg føler at jeg har fått mer trygghet i meg selv, og tør å hive meg ut i ting som er ubehagelig, legger han til.

Han forteller at han bruker å sammenlikne ting han gruer seg til, eller tror han ikke vil klare, med aspirantballet. 

– Det er ikke noe farlig å drite seg ut. Det går over. Vi dummer oss alle ut til tider, det tror jeg vi alle er kjent med. Men man må hive seg ut i ting, for man vokser så enormt på det. Uansett hvordan det går, så får man liksom en vekst av det.

Se Nyhetskompaniet:
Kompani Lauritzen-deltaker hylles

TV 2 Play

Read Entire Article