Greenpeace brøt grensen for demokratiske spilleregler da de tok seg inn på privat grunn

1 month ago 42



AFTENBLADET MENER: Greenpeace brøt grensen for demokratiske spilleregler da de tok seg inn på privat grunn.

Greenpeace demonstrerte utenfor huset til Equinors konsernsjef. Foto: Jon Ingemundsen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Onsdag forrige uke demonstrerte Greenpeace-aktivister utenfor hjemmet til konsernsjef i Equinor, Anders Opedal. Der dumpet de også barnesenger og sofaer etter flomkatastrofen i Brasil. Flommen settes i sammenheng med menneskeskapte klimaendringer.

Equinor har anmeldt aksjonen, og politiet etterforsker saken.

– Greenpeace har gjentatte ganger prøvd å få Anders Opedal i dialog rundt konsekvensene av selskapets fortsatte leting etter olje og gass, som går stikk i strid med klimavitenskapen og vil føre til mer ekstremvær, sa Halvard Raavand, nestleder i Greenpeace.

Equinor mener at dette ikke er riktig, og nevner både dialogmøter og debatter begge organisasjonene har deltatt i.

Men uavhengig av hvem som har rett, gir det ikke Greenpeace fritt leide til å demonstrere foran og dumpe gjenstander utenfor boligen til en ansatt i Equinor, selv om han leder selskapet.

Selv om Greenpeace etter eget utsagn hadde forsikret seg om at ingen var hjemme da de utførte aksjonen sin, er dette likevel å gå for langt.

Under ONS i år var det en rekke demonstrasjoner mot oljeindustrien. Extinction Rebellion aksjonerte blant annet på Equinors Kårstø-anlegg, sperret trafikken, hindret folk i å komme inn på Equinors hagefest og kledde av seg inne i utstillingshallene.

På Kårstø ble det vurdert at aksjonen kunne ha utgjort en sikkerhetsrisiko, men ellers var demonstrasjonene relativt fredelige og ryddige. De var alle i tillegg rettet mot selskaper og institusjoner, ikke mot enkeltpersoner. Og de foregikk i offentligheten.

Til sammenligning var det en hendelse i mars i år hvor Frp-leder Sylvi Listhaug ble fulgt etter og filmet gjennom Oslo sentrum av en gruppe Palestina-demonstranter. Tre av disse er nå siktet. Her er det også snakk om forskjellen på å demonstrere mot et politisk parti og det å følge etter en enkeltperson.

Åpner vi for at klimasaken, eller andre saker, er så viktig at det er fritt fram å bryte med demokratiske spilleregler, åpner vi også for at personer med lederstillinger både innen politikk og næringsliv skal måtte godta at deres private sfære ikke blir respektert.

Stortingsrepresentant Mani Hussaini fra Ap mente at Greenpeaces aksjon i hagen til Equinor-sjefen er langt over grensen for hva som burde regnes som en legitim politisk demonstrasjon.

Det er vi enige i.

Klimaaktivistenes protester på ONS viste at det er stort rom her i landet for å ytre seg om det folk brenner for, uten å invadere menneskers privatliv.

Publisert:

Publisert: 19. november 2024 21:15

Read Entire Article