Godt å se at regionen for én gangs skyld sparker litt fra seg

6 hours ago 6



La meg starte med et unnskyld. «Kraftbransjen har beskyldt oss egder for være usolidariske og korttenkte populister» skriver Arne Thomassen, fylkesordfører i Høyre.

Vi i kraftbransjen kan med hell lytte mer, skriver Thor Egil Braadland i Fornybar Norge. Foto: Kollstad, Reidar / Fædrelandsvennen

Hvis dette er riktig, burde det aldri vært sagt. Vi i kraftbransjen kan med hell lytte mer og snakke mindre belærende, om dette er inntrykket som sitter igjen.

Det er lett å forstå frustrasjonen på Sørlandet, som det siste året har hatt høyere strømpriser enn resten av landet. Årene før lå også Sørlandet ofte høyere enn de andre fire kraftregionene. Sørlandet fortjener rimeligere strøm.

Som utflyttet sørlending er det også godt å se at regionen for én gangs skyld sparker litt fra seg. Å invitere ned energi- og miljøkomiteen på Stortinget var et godt grep. Sørlendingene er for tålmodige. Som en politisk kommentator nylig uttrykte det: Om strømpriskrisen hadde rammet Nord-Norge og ikke Sør-Norge hardest hadde det blitt opprør og tiltak for lenge siden.

Det er heller ikke vanskelig å være enig med Thomassen i kravet om at Norge raskt bør bygge ut mer kraftnett mellom prisområdene i Norge, for å gjøre kraftmarkedet mer rettferdig.

Likevel tror jeg det helsvarte bildet som males av spesielt utenlandskablene kan korrigeres noe.

  • Norge har tjent 100 milliarder på å selge kraft dyrt og kjøpe billig gjennom utenlandskablene de siste årene. Det er god butikk for AS Norge.

  • Overskuddet fra kraftinntektene går i stor grad til norske, offentlig eide kraftselskap, som igjen finansierer lokale og nasjonale offentlige velferdstjenester som ellers måtte ha vært betalt med skatter fra industri og innbyggere.

  • Strøm gjennom utenlandskablene gir bruksinntekter til Statnett. Disse inntektene brukes til å redusere nettleia for industri og innbyggere, også på Sørlandet. Det aller meste av de flaskehalsinntektene som Thomassen omtaler kommer fra handel sørover. Kun en femtedel kom fra handelen mellom NO2 og områdene rundt (NO1 og NO5).

  • Kablene gjør at vi kan kjøpe strøm når den er billigere på kontinentet enn i Norge, i tillegg til å sikre oss nok strøm og effekt i perioder hvor det er lite nedbør.

Dette siste kulepunktet om at Norge må importere kraft i perioder blir bare viktigere og viktigere med årene: Det norske kraftoverskuddet spises langsomt opp fordi næringslivet trenger mer kraft til å både utvide og til å erstatte fossile utslipp. Samtidig bygges det omtrent ikke ut ny fornybar kraft i Norge. Det gjelder også Sørlandet. Om dette fortsetter blir utenlandskablene bare viktigere og viktigere for norsk næringsliv.

Nå rammes vi i begge ender av strøm­kablene

Det er riktig at Sørlandet har et kraftoverskudd nå, men det stemmer ikke om fem år. Eksisterende kraftbalanse i Agder er 8,5 TWh, men om fem år er den redusert til 1,7 TWh, om man ser på hva som er meldt inn til Statnett av nytt forbruk og ny produksjon.

Skal man motvirke dette finnes det ingen enkle løsninger. Nord-Norge har lenge hatt lave priser, blant annet på grunn av vindkraft fra Nord-Sverige. Midt-Norge har hatt nesten like lave priser som Nord-Norge, blant annet på grunn av vindkraft fra Fosen.

Når det gjelder kravet om at utenlandskablene skal betale såkalte marginaltapskostnader, så er det noe Statnett kan svare detaljert på selv. Thommassen er sikkert klar over at dette er styrt av et EU-regelverk, så dette er sannsynligvis ikke noe Statnett bare kan bestemme alene.

Kravet om å bruke flaskehalsinntektene (fra utenlandskablene til EU) der inntektene oppstår dekkes også av et EU-regelverk og kan sannsynligvis ikke benyttes etter eget forgodtbefinnende. I alle tilfeller er spørsmålet om hvor disse verdiene skapes et litt mer filosofisk spørsmål enn det Thomassen anfører. Svaret ligger i dette spørsmålet: Skyldes forskjeller i strømpris mellom to områder at prisen er lav i lavprisområdet, eller at den er høy i høyprisområdet? Hvorfor burde ikke like gjerne produsentene i lavprisområder få litt ekstra flaskehalsinntekter nettopp fordi prisen deres er så lav?

Det er sikkert på sin plass å kreve at «møndighedane må gribe inn». Det beste man likevel kan gjøre for å få rimeligere strøm er å bygge mer nett og å bygge ut mer kraft, slik Energikommisjonen har argumentert for og rådet Norge til å gjøre. Da kommer man i alle tilfeller neppe utenom at det også må tas noen tøffe avgjørelser om å bygge ut mer, også i Agder i årene som kommer.

Read Entire Article