Trumps Equinor-sjokk:
Analytikere mener Equinor-prosjektet som Donald Trumps administrasjonen stanser, er et dårlig prosjekt.

Publisert 17.04.2025 15:19
Byggingen av Equinors gigantiske havvindpark Empire Wind er allerede i gang, men gigantprosjektet blir nå stanset etter at Donald Trumps administrasjon sent onsdag kveld beordret det.
Equinor fikk først vite om dette via media.
– Vi fikk vite det i går gjennom media fordi det ble lagt ut meldinger. Men vi fikk også et brev fra Byrået for havindustriforvaltning i går kveld, ganske seint, sier mediadirektør Sissel Rinde i Equinor til TV 2.
Flere norske politikere reagerer sterkt og mener at dette skader USAs omdømme.
Høyere kostnader
Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen forteller at dette kunne ha vært verre, selv om dette fort kan utvikle seg til en konflikt som havner i en domstol i New York.
– Hvis Equinor ikke får lov å bygge ut, så ender dette med et søksmål mot Trump-administrasjonen, men få selskaper har blitt rike på å saksøke landet de opererer i, selv om de i teorien bør ha en sterk sak her, sier Kristiansen.
– Denne ekstra usikkerheten, på et prosjekt som allerede er under bygging, gjør fort et allerede dårlig prosjekt enda verre, konstaterer han.
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er helt enig:
– Et dårlig prosjekt har blitt enda dårligere, sier han til TV 2.
I store havvindprosjekter ligger veldig mye av totalkostnaden på hele levetiden i det å bygge de ut. Når det er i gang, er det ganske lave driftskostnader. Så låses inntektene mot en fast pris.
Equinor har nemlig inngått en 25-årig kjøps- og salgsavtale for levering av kraft fra Empire Wind 1 til en fastpris på 155 dollar per megawattime. Kostnaden for prosjektet anslås nå til 50 milliarder kroner.

Minner om Ørsted
E24 skrev i januar at den danske havvindutbyggeren Ørsted skrev ned verdier for 12,1 milliarder danske kroner på selskapets amerikanske portefølje, inkludert prosjektet Sunrise Wind, etter å ha opplevd både høyere renter og kostnadsoverskridelser.
Den gang påpekte Kristiansen i et notat at danskenes Sunrise Wind-prosjekt lignet på Equinors Empire Wind i omfang, beliggenhet og ventede kostnader.
– Empire Wind er et dårlig prosjekt, fordi kostnadene har blitt mye høyere enn man trodde. Og hvis du har regnet feil på kostnadene i starten, så er det nesten umulig å gjøre noe med lønnsomheten totalt sett – prisen man får er i stor grad låst inn og kostnadene i driftsfasen relativt lave Og kostnaden med å bygge ut er det man har bommet på i kjempeskala her, forklarer Kristiansen overfor TV 2.
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets mener at Trump-administrasjonen kan ha reddet Equinor.
– Dette har vært et svært lite lønnsomt prosjekt. Det har jeg regnet på i lang tid, sier Sveen-Nilsen til TV 2.
Han anslår at USAs nye tollsatser også vil redusere avkastningen fra 3 til 2,5 prosent.

Analytikeren sier at han har snakket med «et titalls investorer» om Empire Wind-prosjektet og «ingen av dem ønsker at Equinor skal fortsette med det».
– Alle kjenner til Sverdrup-feltet. Det hadde en kostnad på én milliard dollar. Her snakker vi sju milliarder dollar brutto, sier Sveen-Nilsen.
Kommunikasjonsdirektør Sissel Rinde i Equinor vil ikke uttale seg om analytikere som mener prosjektet er såpass kostbart at Trump kan ha reddet Equinor.
– Det har jeg ingen kommentar til. Dette er et viktig prosjekt for Equinor. Og det er også et viktig energiprosjekt for New York, som vi ser frem til å fortsette, sier Rinde til TV 2.
Ingen inntekter
Equinor hadde brukt to milliarder dollar på prosjektet ved slutten av året i fjor, forteller Kristiansen. Selskapet så også fram til skatteinsentiver på anslagsvis to milliarder dollar, som fort faller bort.
Disse skatteinsentivene stammer fra Joe Bidens administrasjon, men disse blir sannsynligvis fjernet under Donald Trump.
– Det som er det store spørsmålet for investorer og aalytikere, er egentlig hvor mye merkostnader Equinor uansett må ta i forhold til underleverandørene og i hvilken grad det gir force majeure-muligheter, eller om Equinor uansett må betale alle kontrakter fullt ut, sier Kristiansen.
Ettersom Equinor så langt har hatt store utgifter og ennå ikke har fått inntekter på prosjektet, tror Kristiansen at det tross alt er bedre å fullføre Empire Wind enn å skrinlegge det – selv om lønnsomheten totalt sett er svak.
Havvindparken Empire Wind bygges 22–45 kilometer sør for Long Island i New York. Den skal etter planen bli på 323 kvadratkilometer og gi kraft til 500.000 hjem i New York.