12 rettsdager er gjennomført i straffesaken mot Gjert Ingebrigtsen i Sør-Rogaland tingrett. Når saken starter opp igjen tirsdag etter påske, gjenstår 13 dager med forhandlinger på tinghuset i Sandnes.
Vi går her gjennom noen av de sentrale momentene som har kommet fram i retten: Hva har tiltalte, fornærmede og vitner forklart? Hva er de uenige om?
Håndkle-episoden
Det har vært mye vitneførsel rundt det som skjedde i huset til Gjert og Tone Ingebrigtsen onsdag 5. januar 2022.
Ifølge datteren skal tonen mellom henne og faren allerede ha vært anstrengt i flere uker, siden hun høsten i forveien valgte å slutte med friidrett.
Både Gjert Ingebrigtsen og datteren er enige om at det oppsto en krangel. Datteren mener hun ble sint fordi faren skal ha nektet henne å dra til en venninne. Han hevder at dette skyldtes smitterisiko like før en utenlandstur.
Men alvorlighetsgraden i det som skjedde etterpå er det uenighet om. Datteren mener hun ble slått i ansiktet av faren med et sammenrullet håndkle som han tørket seg med etter å ha gjennomført en treningsøkt i kjelleren.
Datteren løp deretter opp i huset til broren Henrik Ingebrigtsen og hans kone Liva Ingebrigtsen. Henrik var på treningsleir, men Liva tok et bilde som ble vist fram i retten. Gjerts datter hadde et stort, rødt merke i ansiktet der faren skal ha truffet.
Gjert Ingebrigtsen avviser at han slo, men mener at det mer var en «dragning» av håndkleet mot fingrene til datteren som hun skal ha holdt opp mot ansiktet hans da hun ble sint.
I tre rettsdager forklarte Gjert Ingebrigtsen seg foran dommerne med administrator Arild Dommersnes i spissen.
Illustrasjon: Hege Vatnaland / NRKHan mener at vinkelen, hvordan de to sto i forhold til hverandre, hvilken hånd han hadde håndkleet i, og hvilken side av ansiktet merket var på, utelukker at merket kan ha kommet fra håndkleet.
Han mener rødmerket skyldtes at datteren hadde hudproblemer, og at hun fikk utslett da hun ble sint. Dette avviste datteren blankt i retten.
Håndkle-episoden var den utløsende årsaken til at løperbrødrene Henrik, Filip og Jakob brøt med faren like etterpå.
Annen påstått mishandling av datteren
Gjert Ingebrigtsen er i tiltalen beskyldt for å ha blitt så sint for at datteren glemte pulsklokken på en treningstur, at han slo henne.
– Jeg kan ha reagert på at hun sa «hold kjeft» til meg. Så det kan ha vært en reaksjon, men ikke i form av slag, forklarte han.
På spørsmål fra dommerne sa Gjert Ingebrigtsen at han ikke kunne huske episoden konkret.
Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokat for de to fornærmede Jakob Ingebrigtsen og lillesøsteren hans.
Foto: Ksenia Novikova / NRKHan forklarte også at han hadde dyttet datteren i forbindelse med en annen hendelse hjemme.
– Etter en stund gikk jeg til henne på rommet og sa at jeg overreagerte.
Om påstandene om å ha forsøkt å kontrollere datteren, sa Gjert Ingebrigtsen at han ikke kjente dette igjen.
– Jeg har aldri gjort noe for å begrense friheten til noen, sa han.
Gjert Ingebrigtsen hevdet i forklaringen sin at han krevde en del begrensninger i kontakt mellom barna og deres venner som følge av smitterisiko, særlig i forbindelse med koronapandemien.
Påstått mishandling av Jakob
Jakob Ingebrigtsen fortalte i retten at han vokste opp i en tilværelse preget av vold, frykt, manipulasjon og mangel på fri vilje.
Han sa at han aldri gråt etter vonde hendelser med faren i barndommen.
Jakob Ingebrigtsen fulgte rettssaken sammen med bistandsadvokatene og søsteren helt til han dro på treningsleir.
Foto: Ksenia Novikova / NRK– Jeg vet ikke hvorfor. Jeg ble alltid helt kald etter å ha blitt utsatt for vold. Jeg prøvde å finne ut hvordan jeg kunne unngå slike situasjoner igjen, men det var vanskelig siden alt var så uforutsigbart, sa han i vitneboksen.
Gjert Ingebrigtsen avviste i sin forklaring alle anklager i tiltalen som handler om fysisk og psykisk vold mot sønnen.
Han nektet for å ha sparket Jakob da han falt på sparkesykkel som barn.
– Å sparke et av mine barn er helt utelukket, hevdet Gjert Ingebrigtsen.
Han nektet også for alle trusler mot Jakob.
– Begrep som «skambanke» er ikke noe jeg bruker. Når jeg aldri slår noen, så har jeg heller ingen grunn til å true noen, sa Gjert Ingebrigtsen.
Fra vitneboksen fortalte Jakob Ingebrigtsen om en annen side av seg selv enn den som vanligvis når offentligheten.
Illustrasjon: Hege Vatnaland / NRKJakob hevdet i sin forklaring at faren slo ham i hodet hjemme en gang han hadde fått en melding fra skolen om negativ adferd.
– Jeg ble slått mellom ti og tjue ganger med flat hånd. Han anklaget meg for å lyge.
Filip Ingebrigtsen sa i sin forklaring at han skal ha vært vitne til hendelsen som faren avviser fullstendig.
– Plutselig ble Jakob skreket til helt oppe i ansiktet av Gjert, og kalt løgner. Jakob ble deretter slått i hodet flere ganger, sa Filip i retten.
Storebrødrene
Vitnene som har fått mest tid og plass til å forklare seg i retten, bortsett fra Gjert, Jakob og søsteren, er storebrødrene Kristoffer, Henrik og Filip.
Alle tre hadde status som fornærmet tidligere, men har fått sakene sine henlagt. Kristoffer for foreldelse, mens de to løperbrødrene på bevisets stilling. Selv om forhold som omhandler dem selv ikke er en del av tiltalen, er de sentrale vitner for aktoratet.
Kristoffer Ingebrigtsen var den første av de fornærmedes storebrødre som vitnet i retten.
Foto: Ole Andreas Bø / NRKBistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har kalt dem for «modusvitner». Alle tre har forklart seg om en oppvekst preget av en far med ekstremt kontrollbehov, og fysisk og psykisk mishandling.
Kristoffer Ingebrigtsen fortalte om gjentatte voldshendelser, mye kjefting og frykt for farens reaksjonsmønster.
Han varslet også skaperne av «Team Ingebrigtsen» i 2021 og mente TV-serien var «så langt unna virkeligheten som man kunne komme».
37-åringen fortalte hvordan oppveksten hadde preget ham i voksenlivet. Gjert Ingebrigtsen avviste alle anklagene fra eldstesønnen i retten.
– Jeg synes det er grusomt og trist å høre på Kristoffers beretninger om sin opplevelse av barndommen. Jeg kjenner meg ikke igjen i det han beskriver, sa faren.
Det har vært høy solbrillefaktor på tinghuset i Sandnes, her representert ved Henrik Ingebrigtsen. Flere av vitnene har beholdt brillene på fram til vitneboksen der de er beskyttet mot fotografene etter at retten er satt.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRKHenrik Ingebrigtsen fortalte om en oppvekst preget av psykisk og fysisk vold.
– De fysiske tingene utgjør en promille for meg, sammenlignet med alle de tusener av timer med utskjelling, sa han.
Henrik fortalte at faren så på lillebror Jakob som et «produkt», siden han tidlig så at den yngre broren hadde størst potensial som løper.
Han fortalte også i retten at han hadde vært vitne til fysisk vold mot Jakob, noe han ikke skal ha sagt i avhør hos politiet.
– Da jeg var i avhør, tenkte jeg at terskelen for fysisk vold var noe annet enn å bli tatt i nakken og knipset i ansiktet, sa han da han ble konfrontert med dette.
Faren har avvist påstandene fra Henrik.
Filip Ingebrigtsen er den av de eldste brødrene som har fortalt minst om voldshendelser som har omhandlet ham selv. Han er også den av løperbrødrene faren har snakket mest positivt om.
Filip mente at faren prøvde å ødelegge og sabotere for sønnene etter trenerbruddet. Gjert Ingebrigtsen avviste påstandene fra Filip og sa blant annet:
– Det er trist at de mistror min motivasjon som trener. Å ødelegge og sabotere for mine barn ... jeg ønsker mine barn alt godt, sa han.
Lydopptakene
I retten har det blitt spilt av to lydopptak som Henrik Ingebrigtsen gjorde hjemme hos faren noen uker etter håndkle-episoden med datteren.
I opptakene varslet Henrik at han og løperbrødrene kom til å bryte med faren. Gjert reagerte med kraftig fortvilelse.
Henrik Ingebrigtsen oppsøkte foreldrene hjemme i huset 29. og 31. januar 2022. I samtalene avdekkes et høyt konfliktnivå mellom sønnen og foreldrene.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK– Dere sparker meg som trener. Det er det eneste jeg har igjen. Dere har brutt med oss som foreldre, og så utfører dere et karakterdrap i tillegg, sa han.
Datteren hadde da flyttet ut fra foreldrene, og Gjert Ingebrigtsen hevdet at han og kona var i en stor livskrise.
Henrik hevdet i sin forklaring i retten at han tok opp samtalene for sin egen del, for å vite at han tok en riktig beslutning ved å si opp faren som trener.
Her er sakene som er publisert på NRK.no så langt:
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen
Om Jakob sa Gjert følgende i opptakene:
– Han har ingen rett til å fortsette som utøver, fordi han har satt i gang noe mot faren og moren sin som er helt hinsides å gjøre. Så stikker han av fra ansvaret etter å ha satt i gang en heksejakt.
Gjert Ingebrigtsen svarte dette i retten da han ble konfrontert med uttalelsen:
– Jeg har ingen gode svar i dag på hvorfor jeg sier som jeg gjør, i en tilstand av sjokk og krise.
I det andre opptaket hevdet Gjert Ingebrigtsen at sønnenes reaksjoner mot ham etter håndkle-episoden med søsteren var altfor overdrevne.
TV-serien
I hvilken grad var barna frivillige deltakere i TV-serien «Team Ingebrigtsen», og i hvilken grad speilet den virkeligheten i familielivet? Dette har vært mye omtalt i retten.
Gjert Ingebrigtsen mener at serien er en viktig dokumentasjon på at det han er tiltalt for ikke kan stemme.
Han har forklart at barna selv ønsket å slippe et TV-team tett innpå seg i årevis, og at de aldri ville ha godtatt dette dersom de ble mishandlet av faren.
TV-serien «Team Ingebrigtsen» var en dokumentarserie som ble vist på NRK1 i årene 2016–2021. Den fulgte familien tett, både privat og på friidrettsbanen.
Foto: NRKI retten har enkelte av barna hevdet at de aldri hadde noe reelt valg. Særlig Filip og Jakob har sagt at de var lunkne til å bli fotfulgt av dokumentarskapere.
I retten har forsvarerne spilt av en rekke sekvenser der barna uttrykker tilfredshet med familieforholdene, og der de både viser takknemlighet overfor faren som trener, og samtidig konfronterer ham åpent når de er sinte og frustrerte på ham.
Da Jakob Ingebrigtsen forklarte seg i retten spurte Gjert Ingebrigtsens forsvarere hvorfor han og brødrene turte å utfordre faren så mye i serien hvis de fryktet ham.
– Følte du deg da tryggere med kamerateamet til stede?
– Ja, det vil jeg si.
– Var du ikke redd for at det skulle få en konsekvens når kamerateamet dro hjem?
– Jeg tror normal praksis i alle sånne tilfeller er at alle tingene går veldig fort videre til det neste, svarte Jakob Ingebrigtsen.
Kronikken
19. oktober 2023 publiserte VG kronikken «Dette er vår historie». Der tok Henrik, Filip og Jakob et oppgjør med faren og det volds- og fryktregimet som de hevdet å ha levd i.
Martin Ingebrigtsen gikk derimot ut og støttet faren i en kronikk som han fikk publisert dagen etter brødrenes innlegg. Han betegnet faren som kontrollerende og kverulerende, men har avvist at det eksisterte et regime i familien som tiltalen beskriver:
«Hjemmet vårt (har) i aller høyeste grad vært preget av trygghet, glede og samhold. Frykt er heldigvis en fremmed følelse for meg».
Martin Ingebrigtsen skal vitne i retten tirsdag etter påske.
Filip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen sto som avsendere på VG-kronikken, men i retten har det blitt diskutert i hvilken grad friidrettsforbundet var involvert.
Foto: Zacapa FilmKronikken til løperbrødrene har betydning for saken fordi det var den som utløste politietterforskningen.
Allerede dagen etter publiseringen begynte politiet å undersøke saken, og uka etter var Gjert Ingebrigtsen siktet.
Han hevdet i retten at friidrettsforbundet måtte stå bak publiseringen siden konfliktnivået mellom ham og forbundet var veldig høyt utover høsten. Han syntes det var påfallende at guttene først ville publisere dette mer enn halvannet år etter at de hadde brutt med faren.
Brødrene, på sin side, avviste blankt at forbundet skulle ha stått bak.
De hevdet i retten at de i det lengste ønsket å holde familiekonflikten internt, men mente at det ikke var noen vei utenom å publisere en kronikk siden faren, ifølge dem selv, eskalerte en offentlig konflikt hvor han og Narve Gilje Nordås sto opp mot dem (se neste punkt).
Forsvarer Heidi Reisvang stilte i retten spørsmål ved om en kronikk i landets største avis var det som skulle til for brødrene for å oppnå ro i familien.
Rivalisering og provokasjoner
Da Narve Gilje Nordås vitnet i retten fortalte han om hvordan forholdet mellom ham og Ingebrigtsen-brødrene ble stadig kjøligere utover i 2023.
Brødrene var da oppgitt over at Gilje Nordås fortsatte som Gjert Ingebrigtsens elev lenge etter at de selv hadde brutt med faren som trener.
Konflikten kom til overflaten første gang da Henrik Ingebrigtsen på en treningsleir i januar skal ha nektet Narve å sitte ved samme bord som dem.
Under friidretts-VM var forholdet mellom Narve og Ingebrigtsen-brødrene på frysepunktet. Under finalen på 1500-meter var han nær ved å innhente Jakob på målstreken.
Det ble en kilde til konflikt at Gjert Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås fortsatte trenersamarbeidet etter at Gjerts løpersønner brøt med faren. I sitt vitnemål var Narve mye inne på alt som skjedde da konflikten eskalerte gjennom 2023.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRKUtover høsten var Narve klar til å fortelle sin historie til VG. Han skal ha blitt intervjuet tre dager før kronikken fra Filip, Henrik og Jakob skapte mediestorm.
– Jeg fikk inntrykk av at artikkelen skulle publiseres like etterpå. Men så dro det ut, jeg fikk beskjed om at det bare var noe som skulle redigeres litt.
Intervjuet der Narve Gilje Nordås skal ha kritisert Ingebrigtsen-brødrene, ble aldri publisert.
– Da spør jeg bare journalisten rett ut. Er det en byttehandel her? At den her skal legges under bordet, mot at dere får en kronikk? Så sa han ikke det direkte, men jeg tolket det litt sånn at det var tilfelle.
Frode Buanes, leder i VG Sporten, avviser det Narve Gilje Nordås sier om en påstått byttehandel.
– Den kronikken har aldri påvirket eller lagt noen begrensninger på annen journalistikk, sier han til NRK.
Far/sønn-relasjon
Koker alt ned til at dette var en ekstrem familie, slik forsvarerne hevder, med tre friidrettsutøvere på høyt internasjonalt nivå, og faren som en kontroversiell, men prisbelønt trener?
Var det andre regler som gjaldt i en slik familie?
Var den brutale sjargongen i familien et resultat av at man ikke skydde noen midler for å oppnå suksess?
Må barn og ungdommer tåle mer av en trenerfar når de ønsker å nå toppen? «Ja», hevder forsvarerne. «Nei», slår aktoratet uttrykkelig fast.
Foto: Lise ÅserudGjert Ingebrigtsens forsvarer, Heidi Reisvang, påpekte i sitt innledningsforedrag at dette ikke har vært en vanlig familie med ordinære rammer, men med en far som trener og sønner i verdenstoppen.
– Skal man bevise et straffbart forhold i dette tilfellet må man hevde at Gjert Ingebrigtsen skal ha etablert dette treningsregimet som et redskap for å kunne mishandle barna, hevdet Reisvang under rettssakens åpningsdag.
Heidi Reisvang og John Christian Elden forsvarer Gjert Ingebrigtsen.
Foto: Ksenia Novikova / NRK– Hva tenker du er grunnen til at du sitter her, med de anklagene fra deler av barneflokken, spurte tingrettsdommer Arild Dommersnes den tiltalte på slutten av hans forklaring.
– Det er et ekstremt sammensatt bilde, svarte Gjert Ingebrigtsen.
– Treneren var ikke nødvendigvis en grei mann, fortsatte han.
Han sa at treneren over tid erstattet faren.
– Kommunikasjonsformen i mine oppgaver som trener var ikke alltid grei, og den forplantet seg etter hvert til deler av vårt liv som skulle vært en annen arena. Som skulle vært en familiearena.
Statsadvokat Angjerd Kvernenes tok kraftig avstand fra slike syn på saken i innledningsforedraget:
– Denne saken handler om hvorvidt en far har mishandlet en sønn og en datter over henholdsvis ti og fire år. Den handler ikke om hvor langt en trener kan gå i å presse en utøver, slo hun fast.
Morens rolle
Hvor var moren, Tone Ingebrigtsen, i alt dette? I retten har Gjert omtalt kona si i rosende ordelag. Barna har derimot forklart seg om en mor som de mener var en relativt taus betrakter til det mishandlingsregimet de hevder å ha levd under fra farens side.
Tone Ingebrigtsen har aldri forklart seg til politiet.
Det er fortsatt uklart hvorvidt Tone Ingebrigtsen velger å benytte seg av sin rett til å nekte å forklare seg. Her sammen med Narve Gilje Nordås på gangen i tinghuset i Sandnes.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRKHun er innkalt som vitne 28. april, og plikter å møte for å oppgi personalia til dommerne. Men når hun kommer i vitneboksen kan hun som ektefelle til den tiltalte nekte å avgi vitneforklaring.
Dersom hun likevel velger på gjøre det, vil den bli imøtesett med stor spenning fra rettens aktører og publikum.
Publisert 21.04.2025, kl. 17.31