Gir strykkarakter til Oslos prøvekjør

3 weeks ago 18



AP-TOPP: Elise Waagen er regjeringspartiet Aps fremste utdanningspolitiker på Stortinget. Foto: Line Møller / VG

Høyres innføring av flere obligatoriske prøver i Osloskolen får alt annet enn toppkarakter fra de rødgrønne.

  • Bilde av Frank Ertesvåg
torsdag 6. juni kl. 16:37

Kortversjonen

  • Høyrebyråd Julie Remen Midtgarden innfører tre nye obligatoriske prøver i Oslos grunnskoler.
  • Ap, SV og Sp kritiserer beslutningen, Ap kaller det hastverksarbeid.
  • Elise Waagen (Ap) mener det er urimelig å innføre prøver mens man venter på nytt nasjonalt vurderingssystem.
  • Tidligere skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvold (SV) mener Høyre har satt Osloskolen i revers.

Både Ap, SV og Sp sine skolepolitikere slakter Høyrebyråd Julie Remen Midtgardens beslutning om tre nye obligatoriske prøver for grunnskoleelevene i Oslos mange skoler.

Elise Waagen (Ap) i Stortingets utdanningskomité mener utdanningsbyråden i hovedstaden opptrer altfor egenrådig. Og i en fase der skole-Norge venter på et helt nytt system for vurdering og kartlegging.

– Hastverksarbeid

– Dette er hastverksarbeid fra Oslobyrådets side. Et regjeringsnedsatt utvalg har jobbet i lang tid med å utarbeide et kunnskapsgrunnlag for vurdering av kvalitet i skolen. Nå skal regjeringen utforme et nytt system basert på dette som skal gjelde for skoler i hele landet. Da er det hastverksarbeid av Oslobyrådet å gjeninnføre obligatoriske prøver, sier Elise Waagen til VG.

Les også: Innfører flere prøver i Osloskolen

Hun henviser til at i den kommende stortingsmeldingen som omhandler 5. til 10. trinn, så vil det komme et nytt vurderingssysten basert på faglige råd.

OPPFØLGING: Elever i en klasse får hjelp enkeltvis av læreren. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Byrådet i Oslo kommune har vel full rett til å styre egen skole?

– Ja, men det er paradoksalt og virker lite gjennomtenkt å innføre flere obligatoriske prøver i denne fasen. Problemet i norsk skole er resultatene, ikke mangel på prøver. Jeg syns det er en rar prioritering av Høyre å bruke pengene på flere prøver, fremfor flere bøker og lærere, svarer Waagen. svarer Waagen.

– Er ikke prøver fortsatt et verktøy for å finne ut hvordan elever ligger an?

– Vi trenger fortsatt prøver. Men disse må brukes på en måte som fremmer bedre læring, og prøvene må innrettes slik at elevene og skolen får mer ut av dem, svarer Waagen.

EKS.BYRÅD: Sunniva Holmås Eidsvold (SV) var utdanningsbyråd i Oslo i Raymond Johansen-byrådet. Foto: Helge Mikalsen / VG

I utvalget som kom med en utredning om kvalitetsvurdering i skolen (Preutz-utvalget) var en av konklusjonene at prøver samlet sett ikke måler bredden i skolens oppdrag eller bredden i fag som skolen består av.

I tillegg: at det generelt er et fravær av kvalitative vurderinger på individ- og gruppenivå.

– Full revers

Tidligere skolebyråd i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvold, mener Høyrebyrådet driver med reversering.

– Høyre har satt Osloskolen i full revers. Først tok de skolematen, så stanset de arbeidet med en bedre inntaksmodell. Nå innfører de på ny teste- og puggeskolen. De viser mistillit til lærerne og påfører barn flere nederlag. Det er feil medisin når mobbingen og skolevegringen øker, sier Eidsvold til VG.

Hva tenker du?Hva er ditt inntrykk av mengden prøver i grunnskolen?aJeg synes det er altfor mange prøver og tester som det er.bJeg synes det er en passe mengde prøver og tester.cJeg synes det trengs flere prøver og tester for å få vite mer om hvordan elevene ligger andJeg synes ikke prøver trengs i skolen i det hele tatt. Lærerne må kunne finne ut hvordan elevene ligger an på andre måter.

Senterpartiets utdanningspolitiker på Stortinget, Marit Knutsdatter Strand, reagerer også på flere obligatoriske prøver i Osloskolen.

– Jeg mener det er i strid med nasjonale signaler og det som elevene trenger for å øke læring og trivsel, sier Strand - som selv er lærerutdannet.

Elise Waagen i Ap varsler at den kommende stortingsmeldingen om 5. til 10. klasse vil bli presentert over sommerferien.

Men når den vil tre i kraft, er verre å tidfeste.

– Dette vil få flere ulike starttidspunkter, uten at jeg kan gå mer i detalj om det, sier Waagen.

PRØVE-TILHENGER: Julie Remen Midtgarden (H) er byråd for utdanning i Oslo kommune. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) i Oslo, fastholder at prøvene hun fortalte om i VG på tirsdag - skal innføres - tross kritikken fra spesielt Ap.

– Her er det Ap’s svar som er lite gjennomtenkt. Når flere elever sliter med å lese, skrive og regne, ville det vært fullstendig uansvarlig å vente på at regjeringen blir ferdig med kollokviearbeidet sitt. Osloprøvene i lesing og regning er gode prøver som skolene og lærerne bruker for å følge opp hver enkelt elev så de får den opplæringen de trenger og har krav på, ifølge Midtgarden.

Hun ser gjerne at regjeringen lar seg inspirere av Oslobyrådet i sitt videre arbeid.

Read Entire Article