Generalen som er Putins nye hodepine

1 week ago 8



 Sergey Bobylev / Reuters / NTBApti Alaudinov er en omstridt general som skal prøve å slå tilbake de ukrainske styrkene i Kursk-regionen. Foto: Sergey Bobylev / Reuters / NTB

Denne løsmunnede generalen har blitt en hodepine for Vladimir Putin. Han er ansvarlig for å få ukrainske soldater ut av Russland.

onsdag 4. september kl. 01:44

Kortversjonen

  • Tsjetsjenske general Apti Alaudinov er en hodepine for Vladimir Putin.
  • Han kritiserer russiske forsvarsministere og mener vernepliktige burde delta i krigen.
  • Alaudinov leder spesialstyrken «Akhmat» i kampen mot Ukraina i Kursk-regionen.
  • Hans soldater har blitt kritisert for manglende kvalitet og samhandling.

Apti Alaudinov heter han og er 50 år.

Han er øverstkommenderende for den tsjetsjenske spesialstyrken «Akhmat», som har har fått ansvaret for å slå ukrainerne tilbake i Kursk-regionen.

– Kvaliteten på soldatene han har til rådighet, er ikke god, så jeg tror han får det vanskelig, sier Peter Viggo Jakobsen ved det danske Forsvarsakademiet til VG.

Men Apti Alaudinov er kontroversiell på mange måter.

 VYACHESLAV PROKOFYEV / AFP / NTBVladimir Putin var den 21. august på besøk på «Akhmat-skolen», der generalen er utdannet. Ved hans side står Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov. Foto: VYACHESLAV PROKOFYEV / AFP / NTB

Mens Vladimir Putin fortsatt er klar på at det som skjer i Ukraina er en «spesialoperasjon» og at den ukrainske invasjonen er en «terroraksjon», mener generalen at det er «krig» og er ikke enig med Putin i at vernepliktige ikke skal kunne sendes i strid.

– Vernepliktige må kunne tjenestegjøre i området for militæroperasjonen i Ukraina, uttalte nestlederen for det russiske forsvarsdepartementets hoveddirektorat for militærpolitikk, og kommandør for spesialstyrken "Akhmat", generalmajor Apti Alaudinov.

– Vi skal ikke gjøre 18 år gamle menn som avtjener verneplikt til barn som vi må gi en smokk og sende dem i seng, sier han ifølge RBK.

Men hans Akhmat-soldater har også fått kritikk - fra tidligere Wagner-paramilitære som har beskyldt dem for å ha stukket med halen mellom beina da ukrainerne startet sitt angrep.

 RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT / EPA / NTBBildet er offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet og viser russiske styrker i kamp på et ukjent sted. Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT / EPA / NTB

Alaudinov har kalt de flyktende russiske soldatene for et kjønnsord som blant annet brukes om fangene som er nederst på stigen i et fengsel, mannlige voldtektsofre.

Det er snart en måned siden Ukraina startet sin invasjon i Kursk-regionen, som er en del av Russland.

– Folk gjennomgår store prøvelser, særlig i Kursk-regionen. Men fienden har ikke nådd sitt hovedmål: å stoppe vår offensiv i Donbas. Vi har ikke hatt så godt tempo i Donbas på lang tid, sa Vladimir Putin på en skole i Sibir mandag.

– Etter som Putin ikke kaller det «invasjon», men «terrorangrep», er det andre enheter enn de militære som er involvert, men jeg regner med at det er de militære som skal prøve å presse ukrainerne ut, sier Peter Viggo Jakobsen ved Forsvarsakademiet.

 Fra Ramzan Kadyrov på TelegramGeneralen er nær venn med Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov (t.v.). Foto: Fra Ramzan Kadyrov på Telegram

– Men generalen sliter med å få enheter som er dugelige. Meldinger tyder på at de henter soldater fra ulike steder, vernepliktige har blitt tvunget til å underskrive kontrakter, og de enhetene som er kastet sammen, er ikke samtrent.

General Apti Alaudinov

Familie

Apti Alaudinov ble født i oktober 1973 inn i en familie med stolte militære tradisjoner. Både hans far og bror ble drept i Tsjetsjenia-krigen i 1994, der de kjempet på Moskvas side mot opprørerne.

Tsjetsjeniakrigene

Det ble utkjempet to kriger fra 1994 og fram til 2000 mellom tsjetsjenske opprørere og føderale russiske styrker. Opprørerne kjempet for uavhengighet fra Moskva.

Kadyrov

Familien Kadyrov har styrt Tsjetsjenia i to tiår. Akhmad Kadyrov ble innsatt av Moskva som republikkens leder. Han ble drept i et spektakulært bombeattentat i 2004. Siden 2007 har republikken vært ledet av sønnen Ramzan Kadyrov, som styrer med hard hånd og som har fått frie hender til å gjøre det av president Putin.

– De virker heller ikke som russerne klarer å bruke luftvåpen særlige effektivt, og da blir det vanskelig. Samtidig kommer det meldinger om at ukrainerne har begynt å lage forsvarslinjer.

– Når ukrainerne har bombet viktige broer og også bomber de midlertidige potongbroene som russerne setter opp, så blir det ikke lett for generalen.

– Hvorfor kaller ikke Putin dette en invasjon?

– Hvis Putin hadde innrømmet at det var en invasjon, så hadde han også innrømmet at han hadde sviktet. Hans rolle er å beskytte folk mot angrep utenfra. Derfor kaller han det bare en terroraksjon. Da ser det ikke så ille ut.

– Etter som det er en terroraksjon, er det ikke bare de militære som skal inn i bildet, men også politi og spesialtjenester. Jo flere enheter som er involvert, jo vanskeligere er det å gjøre motangrepet effektivt. Men dette kan være midlertidig. Når russerne får nok soldater på plass og overlater til hæren å ordne opp, så kan situasjonen bli en annen, sier Peter Viggo Jakobsen.

Apti Alaudinov har også kommet i søkelyset for at han på en video på Telegram beskyldte såkalte Z-bloggere - altså militærbloggere som støtter Russland - for at de har kommet med «fake news» om krigen i Kursk-regionen - og beskyldte dem for å jobbe for ukrainerne.

Denne videoen vakte så mye støy at den ble fjernet.

Generalen har også gått ut mot dem som har latt seg ta til fange. Ifølge Kyiv har de tatt flere hundre russiske soldater til fange.

– For en tsjetsjener finnes det ingenting mer skammelig enn å bli tatt til fange, har Alaudinov uttalt ifølge fontanka.ru.

Peter Viggo Jakobsen mener at Russland i sin strategi i Kursk-regionen bruker kjente metoder:

– De sender ikke sine beste soldater til Kursk. For Moskva er det viktigere å fortsette angrepene i Donbas-regionen i Ukraina. De kan leve med at Ukraina tar et lite stykke Russland. Dette minner om både Napoleon og Hitler; De har så stort land at de velger å gå baklengs og vente med å gå til motangrep til de har soldater som er klare til det.

Read Entire Article