En ny generasjon inn i arbeidslivet med krav til lederne sine er ikke nødvendigvis negativt.
Tirsdag 21. januar kl. 11:19I det siste er det skrevet mye om Generasjon Z, og deres forhold til arbeidslivet. Gen Z er generasjonen født mellom 1995, og 2010.
De er oppvokst med sosiale medier, opptatt av verdier og verden rundt seg, og har høye forventninger; også til arbeidsgiver.
«Kravstore» og «krevende å lede» er noe av det som har blitt sagt. Hver generasjon har ulike utfordringer, og det å lede i seg selv, vil alltid være krevende.
Kanskje vi skal se litt mer på hvilke muligheter denne generasjonen kommer med, og ikke bare utfordringer?
Ledelse handler om å få det beste ut av hver ansatt, og skape samhold og resultater på arbeidsplassen.
Dette er krevende uavhengig av alder på de ansatte, og det er oss som arbeidsgiveres jobb å utnytte arbeidsstokken best mulig. Dessuten handler generasjonsforskjeller mer om myter enn virkelighet.
At det vil komme en generasjon inn i arbeidslivet med krav til lederne sine og en mer offensiv tilnærming til bærekraft, er ikke nødvendigvis negativt.
Utvikling skjer i godt samarbeid mellom arbeidstagere og oss som arbeidsgivere.
Les også: Generasjon «orker ikke»
En av de største utfordringene til teknologinæringslivet er mangel på riktig kompetanse, og særlig spisskompetanse, innen IKT. I tillegg så ser vi at for få kvinner og personer med minoritetsbakgrunn velger teknologiyrker.
Har vi da råd til å støte fra oss en hel generasjon? Vårt svar på det er nei.
NHOs UNG-undersøkelse viser at de som er i utdanning nå i større grad anvender AI og at dette er en mer naturlig del av deres hverdag.
I tillegg ser vi at nesten halvparten av unge mellom 16 og 24 år driver regelmessig med gaming.
Dette med at de er vokst opp digitale, i tillegg til fremoverlente utdanningsinstitusjoner, skaper et godt grunnlag for en generasjon arbeidstagere som skjønner bruk av muliggjørende teknologi og som har en grunnleggende IKT-kompetanse.
Innovasjon og fremveksten av AI vil dominere alle sektorer fremover, og da trenger vi fremoverlente tech-ansatte. Vi ønsker dere varmt velkommen til oss, vi trenger fremoverlente arbeidstagere til den digitale omstillingen.
Flere av våre medlemsbedrifter rekrutterer flere unge rett fra studiet til faste jobber og underveis i studiene til sommerjobber.
Dette gir verdifull arbeidserfaring, opplæring og fellesskap til unge, men det er også bra for oss som næringsliv og samfunn.
Vi som bedrifter får ny kunnskap og nye perspektiver, sysselsettingen øker, og den enkelte får oppleve fellesskapet og kompetanseutviklingen på arbeidsplassen.
Derfor er min klare oppfatning: Gen Z, vi trenger dere i næringslivet.
Og dere trenger næringslivet til å få ny kunnskap, og muligheten til å være problemløserne som løser vår tids største utfordringer.