Ga folk 10.000 i måneden – resultatet overrasker

3 weeks ago 15



Et pilotprosjekt som gir penger rett i lomma til hjemløse, kan vise til spennende resultater.

 David Zalubowski / AP / NTB
POSITIVT FØRSTEINNTRYKK: Prosjektet i den amerikanske byen Denver er fortsatt ungt, men etter det første året, har byen spart cirka 6,5 millioner kroner på å gi hjemløse kontanter rett i lomma. Foto: David Zalubowski / AP / NTB

Publisert 30.11.2024 15:38

Denver i USA har like mange innbyggere som Oslo – det bor snaut 720.000 mennesker i begge byene.

Derfor er det kanskje verdt å merke seg et pilotprosjekt som nå pågår i den amerikanske byen.

Denver har gitt penger rett i lomma til 807 hjemløse. 

Ganske mye, også.

Fikk 132.000 på ett år

807 hjemløse der ble delt inn i tre grupper. Gruppe én fikk tusen dollar per måned i ett år, altså drøyt 11.000 norske kroner per måned eller 132.000 kroner totalt.

Gruppe to fikk en engangssum på 6500 dollar ved innmelding til prosjektet og deretter 500 dollar per måned. Gruppe tre fikk kun 50 dollar per måned.

Alle deltakerne fikk også mobiltelefon med abonnement betalt for ett år.

– Uten at jeg kjenner dette prosjektet i detalj, er det spennende med nytenkning og innovasjon på sosialfeltet. Det er særlig behov for det i USA, der det sosiale sikkerhetsnettet er underutviklet, sier byrådssekretær Tor Frøytvedt Dahl (V) i Oslo til TV 2.

Han forteller at han selv har bodd flere år i USA. 

– Jeg har sett hvor ekstrem hjemløsheten og den sosiale nøden kan være, selv i rike byområder, sier Dahl.

En av historiene vi nå ser fra Denver, handler om Jolene Jachetta. 

Hun var gravid og hjemløs og bodde i et telt langs en motorvei i fem måneder. 

– Det var en lettelse, å få denne støtten, sier Jachetta til CNN.

Nå har hun funnet seg et sted å bo.

Flere har jobb og bosted

Det samme har Justin Searls. Han og samboeren sov ofte på sofaene til venner og kjente. Nå har de fått seg et eget hjem, en bil og jobb.

– Det føles godt å ha penger i lommene og kunne betale for deg, og ha en følelse av normalitet i livet, sier Searls til CNN.

 David Zalubowski / AP / NTB
HJEMLØSE: En mann bærer eiendeler inn i en ventende bil under et raid for å fjerne hjemløse fra fortauene i Denver 6. oktober 2020. Foto: David Zalubowski / AP / NTB

Etter ti måneder hadde 45 prosent av deltakerne i prosjektet skaffet seg et hjem. Flere skaffet seg også heltidsjobb.

Daniel Brisson, en av forskerne som jobber med prosjektet, forteller at den vanligste kritikken de møter, er at penger rett i lomma tar fra folk den motivasjonen de trenger for å finne seg en jobb.

– Faktum er at vi så det motsatte. Vi ga folk penger og antall arbeidstakere økte, sier Brisson til Denver Post.

Andre utfordringer i Norge

Denver og Oslo er faktisk like byer også når det gjelder antall hjemløse.

Den norske hovedstaden hadde 821 hjemløse i slutten av 2020, ifølge en rapport fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR.

– Det er viktig å huske på at vi i Norge har vi en helt annen velferdsmodell enn i USA, med et langt mer utviklet sikkerhetsnett og apparat for å ta vare på vanskeligstilte, sier byrådssekretær Dahl til TV 2.

 Terje Pedersen / NTB
BYRÅDSSEKRETÆR: Tor Frøytvedt Dahl (til venstre) er byrådssekretær for sosiale tjenester. Her avbildet i 2021, da han var politisk rådgiver for Abid Raja. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Når det gjelder hjemløshet, er kommunen forpliktet til å finne midlertidig botilbud for dem som ikke klarer det selv, og å medvirke til å skaffe boliger til dem som selv ikke selv kan ivareta sine interesser på boligmarkedet. 

Med andre ord er det ingen som trenger å være hjemløse i Norge, mener byrådssekretæren. I USA risikerer man å bli hjemløs dersom man mister jobben og dermed inntekten eller blir syk og får ekstraordinære utgifter.

– I Norge har alle rett på økonomisk støtte til livsopphold hvis man ikke selv kan forsørge seg. Vi ligger langt foran USA på dette området, og har andre type utfordringer vi jobber med, sier Dahl.

Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen støtter Dahl her.

– Vi regner at det er 10-15 personer som til enhver tid sover ute i Oslo. I tillegg kommer alle andre som også står uten et eget permanent hjem, men som bor i ulike midlertidige botilbud, hospitser og så videre – så vel som migranter, sier Smith-Solevåg til TV 2.

 Annika Byrde / NTB
MARS 2024: Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg ser over sengene som Frelsesarmeen tilbyr. Foto: Annika Byrde / NTB

Etter hans oppfatning er hjemløse i Norge medmennesker som sliter med en form for rusavhengighet, har dårlig psykisk helse eller en kombinasjon av dette.

– De har kanskje levd en A4-tilværelse før noe raknet i livet, eller de har over lengre tid vært i en krevende og ustabil livssituasjon. Noen av dem har kanskje tilbud om et sted å bo, men er ikke i stand til eller velger å ikke ta imot hjelpen, sier Smith-Solevåg.

Han forteller at Frelsesarmeen regelmessig har folk ute for å følge med på situasjonen til dem som bor ute i Oslo.

– Når det blir fullt på de etablerte overnattingstilbudene i Oslo, åpner Frelsesarmeen tilbudet «Vinternatt» i samarbeid med kommunen. «Vinternatt» fungerer som et sikkerhetsnett for å sikre at det skal være nok senger.

Koster penger

Ifølge CNN har det i USA vært 150 prosjekter siden 2017 av samme type som i Denver, og de fleste har vist positive resultater. 

Likevel har folkevalgte i ti delstater enten innført forbud mot slike ordninger, eller forsøkt å gjøre det, påpeker CNN.

I Denver har skattebetalerne spart 589.000 dollar, cirka 6,5 millioner kroner, gjennom redusert belastning for blant annet politi- og helsevesen, ifølge forskere ved Denver University.

Samtidig koster prosjektet selvfølgelig penger. 

Denver by bidro med to millioner dollar av finansieringen i pilotfasen, og gir ytterligere to millioner dollar i år. Utover dette kommer tre millioner dollar fra nonprofitorganisasjonen Colorado Trust og flere mindre partnere.

Det ble betalt ut 9,4 millioner dollar til de hjemløse det første året. Det tilsvarer 104 millioner norske kroner.

Det er det verdt, mener prosjektets grunnlegger, entreprenøren Mark Donovan.

– Vi ser at folk finner seg boliger og jobber, får mer stabilitet i livene sine. Dette er en rask og effektiv måte å gi folk hjelp på, sier Donovan til CNN.

Read Entire Article