Full stans av russiske fiskefartøyers adgang til våre havner kan være nødvendig.

1 month ago 47



AFTENBLADET MENER: Det bør vurderes full stans i russiske fiskefartøyers adgang til norske havner.

Russiske fiskefartøyer ved havnen i Kirkenes. Bildet er fra 2022. Foto: Jarle Aasland

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Allerede 1. august trer nye begrensninger for russiske fiskefartøyers adgang til tre havner i nord, i kraft. Det er nødvendig. Full stans bør også vurderes.

Nylig kunne ukrainske militære kilder melde at det var gjennomført droneangrep mot en russisk flyplass bare 20 mil fra den norske grensen. Flyplassen Olenja på Kolahalvøya har en lang rullebane som passer for russernes store og tunge bombefly, TU-22M3. Disse flyene er benyttet i bombeangrep mot Ukraina.

Nå har ikke flyplassen noen kjent forbindelse til russiske fiskefartøyers begrensede adgang til noen få norske fiskerihavner. Men angrepet bidrar til at den brutale konflikten kommer nærmere Norge. Og det er en tydelig påminnelse om at vi har felles grense med Russland, og at forholdet til dette nabolandet er svært så dårlig som følge av Russlands brutale angrep på Ukraina.

De nye begrensningene som nå trer i kraft, gjelder først og fremst oppholdstiden i de havnene som fortsatt er tilgjengelige for noen russiske fiskefartøyer. Det gjelder havnene i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord.

Fra nå av kan russiske fiskefartøy bare gis adgang til en av de tre havnene for inntil fem virkedager. Når slik adgang gis, må det ha gått minst tre døgn siden forrige opphold i havn i Fastlands-Norge.

Det er ulike begrunnelser for hvorfor russiske fiskefartøyer får anledning til å benytte norske havner, til å bunkre i disse, og til å levere fangst. I 2022 var det 882 anløp her, mens tallet for 2023 var 675. Antallet har med andre ordet sunket betraktelig. Mest på grunn av sanksjonene, men også grunnet dårligere fiske.

Det er likevel avdekket ulike former for virksomhet knyttet til fartøyenes besøk i norske havner. Det antas at fartøyene også brukes til ulike former for spionasje. Kartlegging av åpne kilder som NRK gjorde sammen med kolleger fra Sverige, Danmark og Finland for et drøyt år siden, viste at disse russiske fartøyene ofte dukket opp ved norsk gass- og oljeinfrastruktur, og bevegelsesmønsteret endret seg når amerikanske ubåter var i nærheten. Mystiske skader på kabler knyttes også gjerne til slike bevegelsesmønstre hos russiske fartøyer. «Skyggekrigen» blir virksomheten kalt, og den følges nøye av norske myndigheter.

Opposisjonen på Stortinget har ved noen anledninger tatt til orde for at russiske fiskefartøyer bør utestenges helt fra norske havner. Den siste utviklingen har ikke gjort denne problemstillingen mindre aktuell.

Publisert:

Publisert: 31. juli 2024 22:09

Read Entire Article