Debatten om Tour de Ski raser – igjen. Enkelte mener det er på tide å legge ned hele konseptet, mens en annen mener det går mot sin egen død.
Publisert: 29.12.2024 09:03
– De har ikke rett i at vi må legge ned touren, det er et av høydepunktene. Men vi må være åpne for å se på måter å fornye det på, sier Simen Hegstad Krüger – en av årets kandidater til å vinne Tour de Ski sammenlagt – til VG.
Simen Hegstad Krüger
Landslagsløper Norge, langrenn
Han fortsetter:
– Jeg har etterlyst tøffere renn. Så er det noen som kvier seg for da å gå touren, men jeg tenker vi må ta oss sammen og tåle det.
Etter kritikk fra flere hold har langrennsløperne de siste dagene blitt spurt om årets Tour de Ski.
Blant dem som har uttalt seg er Johannes Høsflot Klæbo, som til Expressen sier man bør starte Tour de Ski tidligere. Han kunne til og med gått julaften for å sikre gode TV-tall, sier trønderstjernen.
– Åh, gud, nei! sier Therese Johaug om nettopp den ideen.
Men ski-dronningen – som i disse dager går Tour de Ski for aller siste gang – mener det er kjedelig hvis «etappeløpet» legges ned.
– Da er det viktig at de beste stiller og skaper engasjement rundt det.
- Tidligere kunne Tour de Ski gå over fire land. Reisebelastningen var knallhard.
- Utøverne gikk lange renn, opp mot 30 kilometer.
- De gikk bysprinter og ikke på et tradisjonelt langrennsstadion, for å nevne noe.
I år går for eksempel Tour de Ski i ett land og to stederett land og to stederÅrets Tour de Ski starter i italienske Toblach og forflytter seg etter nyttår til Val di Fiemme i samme land.. Reisebelastningen denne VM-sesongen er dermed tatt ned til et minimum, noe flere utøvere har trukket frem som positiv.
Men fra ekspert- og kommentatorhold er imidlertid beskjeden – med ett unntak – krystallklar: Dette går ikke lengre.
Tomas Pettersson
Kommentator i den svenske avisen Expressen
Petter Northug
Langrennsekspert TV 2
Ernst A. Lersveen
Kommentator i Nettavisen
En som rister på hodet av utspillet til de tre ovennevnte er Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.
– Jeg er uenig at det skal få så mye kritikk. Jeg synes argumentene ikke henger på greip. Nå er jo Tour de Ski på vei tilbake til røttene sine, sier han.
Viaplay-eksperten viser til at det i fjorårets utgave av Tour de Ski var et langt utradisjonelt løp og kveldssprint i Sveitskveldssprint i SveitsI Tour de Ski sist sesong ble det gjennomført sprintrenn i flomlys på kvelden. Sprintrenn pleier vanligvis å gå på dagtid..
Også i årets utgave kommer det et langt løp inn i en av dalene i Toblach, som han mener blir spektakulært.
Niklas Dyrhaug
Langrennsekspert, Viaplay
– Et annet argument jeg har fått med meg er at Tour de Ski har vært i ferd med å miste sjarmen- og attraktiviteten sin, det vil andre si handler om at de beste ikke har stilt opp. Det har vært slik enkelte foregående år.
– Men i år – i en mesterskapssesong – er tallenes tale klar: Av dem som er på topp 10-listen i verdenscupen, så er det bare Iivo Niskanen og Katharina Hennig som har meldt avbud på grunn av sykdom. I dameklassen er det bare Jonna Sundling som står over. Det sier alt om at utøverne synes det er attraktivt. Det jeg kan være enig i er at vi burde hatt ett land til, sier Dyrhaug.
Krüger mener de siste utgavene av Tour de Ski rent fysisk har vært veldig overkommelige for utøverne.
– Vi må holde på at Tour de Ski er noe annet enn det vi gjør til vanlig. Jeg savner det nå.
– Det har vært mye kritikk mot touren de siste årene, tror du egentlig det vil skje noe?
– Det vil alltid være det uansett hvilken vei man drar det. Noen synes det er for hardt og andre for lett. Jeg husker touren var ganske mye tøffere da den kom enn nå. Og jeg tror ikke vi er dårligere trent enn de var for ti år siden.
– Mange snakker om at de vil være best mulig rustet til VM. Er det et godt argument når det er 60 dager til VM starter?
– Jeg synes ikke det, da får vi heller legge inn flere frihelger etter touren og forlenge sesongen i mars/april. Skirenn ut mot påske hadde funket bra.
Så hva sier de norske ski-politikerne som faktisk kan påvirke dette?
Det er tidligere langrennssjef Espen Bjervig som sitter som Norges representant i langrennskomiteen i FISFISDet internasjonale ski- og snøbrettforbundet møtes noen ganger hvert år for å diskutere endringer i regler, rennprogram, og mange flere problemstillinger..
Han sier til VG at Norge ønsker at Tour de Ski arrangeres i flere land.
– Men vi kan ikke pålegge nasjoner i mellom Europa å arrangere renn. Det er vanskelig å finne arrangører i romjulen, da hotellkapasiteten er sprengt på mange ski destinasjoner, sier han – og fortsetter:
– Dette påvirker også mulighetene for å starte tidligere etter jul da jul og dagene etter er høysesong på skidestinasjonene i mellom Europa selv om disse dagene er gode TV dager.
Espen Bjervig
Tidligere langrennssjef og nå Norges representant i den internasjonale langrennskomiteen
Bjervig og Norge ønsker å berømme Toblach og Val di Fiemme for at arrangørstedene stiller opp hvert år. Han skriver også at touren skal være det ultimate ski-arrangementet og skal være tøft.
– Med opp mot 100 herrer og 67 damer på startstreken i en VM sesong, tyder det på at renn programmet er innenfor med tanke på belastning og at Tour de Ski har høy prioritet blant utøvere.
– Det er likevel viktig at Tour de Ski hele tiden utvikles, noe som det jobbes i FIS kontinuerlig med, sier Bjervig og viser til nye konkurranser i programmet i fjor og i år.
PS: Søndag fortsetter Tour de Ski med 15 kilometer fellesstart i klassisk (12.30 for menn og 14.45 for kvinner).