Kortversjonen
- Nye markedsføringsregler skaper forvirring i idretten om sponsing fra usunn mat- og drikkeprodusenter.
- Kristiansand Ishockeyklubb fryktet at Hennig-Olsen-sponsorskap var i fare.
- Regjeringen bekrefter at sponsorsamarbeidet fortsatt er lovlig.
- NHO Mat og Drikke kritiserer reglenes uklarhet for produsenter.
I Kristiansand fryktet markedsansvarlig Trond Greger Aanonsen i Kristiansand Ishockeyklubb at isprodusenten Hennig-Olsen som er en av deres to hovedsponsorer skulle ryke.
– En lokal familiebedrift som har støttet idrett og fellesskap på Sørlandet i generasjoner. Nå kan det bli ulovlig å ha logoen deres på drakter – fordi den også står på en isboks, skrev Aanonsen i et Facebook-innlegg etter at nyheten om at regjeringen nå vil forby markedsføring av usunn mat og drikke mot barn.
Leder markedsutvalget i Kristiansand ishockeyklubb
Breddeklubben har 311 spillere på ulike nivå, fra små til store, og ifølge Aanonsen blandt landets laveste deltakeravgifter - totalt 1750 kroner i året for sønnen hans på 12 år.
Det er blant annet takket være Hennig-Olsen, som de bokstavelig talt har trykket til sitt bryst på drakten.
– Når barna ser logoen, vet de jo at det er is
Sponsing til idrettslag skal være greit ifølge reglene som kom fredag, så lenge det ikke brukes «mereverker som gjelder for konkrete produkter».
Men hva betyr egentlig det?
– Når barna ser logoen deres, vet de jo at det er is. Det er en kjempesterk merkevare, sier Aanonsen.
Han var selv i kontakt med Hennig-Olsen for å forsøke å bli klok på de nye reglene, men heller ikke de ante råd.
Hennig-Olsens markedsdirektør Marianne Høy Erikstad sier til VG at de nå vil bruke tid på å sette seg grundig inn i forskriften før kan si noe om enkelte sponsorater.
Markedsdirektør i Hennig-Olsen
– Helt lov
Men Helse- og omsorgsdepartementet har gladbeskjeden til forvirrede idrettslag og andre frivillige organisasjoner som er avhengig av viktige sponsorer:
– Kristiansand Ishockeyklubb har absolutt ingenting å frykte. Det vil fortsatt være fullt lov for Hennig-Olsen å sponse klubben. Sponsunntaket i forskriften sørger for at næringslivet har svært gode muligheter til å fortsette å sponse idrettslag, kultur, frivillighet og ideelle organisasjoner, sier statssekretær Usman Ahmad Mushtaq til VG.
Det gjelder også der varemerket og selskapsnavnet er tett knyttet sammen, som hos Hennig-Olsen, understreker han.
Statssekretær (Ap)
Aanonsen i ishockeyklubben i Kristiansand er opptatt av at breddeidretten skaper god folkehelse – selv med iskrem-logo på drakten.
– Det er jo helt fantastisk, sier han om beskjeden fra departementet.
– Men når både vi og Hennig-Olsen og helt sikkert mange andre der ute har sittet og lurt på hvordan de reglene egentlig fungerer, er det jo typisk politisk uklart, sier han.
Bør produsenter av søtsaker kunne sponse idrett?aJa, virkelig. Det er ikke i idrettshallen det skapes uhelse.bNei, barn må skjermes – også på banen.cDette engasjerer ikke meg.Greier ikke å forklare bedriftene reglene
Bransjeorganisasjonen NHO Mat og Drikke, som har de som produserer mat og drikke er til lands som medlemmer har fredag blitt nedlesset av spørsmål fra medlemmer om hvordan de nye reglene skal fungere.
Det er ikke målet med de nye reglene som er problemet, understreker han, men:
– Problemet er at vi ikke greier å forklare bedriftene hvordan reglene egentlig fungerer, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk til VG.
Adm.dir. i NHO Mat og drikke
Flere spørsmål melder seg:
– For eksempel skal det bli forbudt å markedsføre produkter mot voksne som de vil kjøpe til barn. Vil reklame for en frossenpizza, som gjør at jeg vil kjøpe den med til familien, bli forbudt? spør Brubakk.
– Det er også forbudt med reklame mot søte pålegg. Men når blir et pålegg søtt? Er fiskepålegg som makrell i tomat søtt fordi det er tilsatt sukker for å unngå at det blir bittert?
– Jeg tror vi alle er enig om at makrell i tomat er sunt, men problemet er at forskriften ikke tydelig greier å forklare hvor grensene går her.
Det neste eksempelet handler om hva som er et «barn».
– De har definert barn som alle under 18 år. Det frykter vi i praksis vil forby all markedsføring, for markedsføring mot en 17-åring er ikke veldig ulik markedsføring mot unge voksne, forklarer han.
For det tredje mener Petter Haas Brubakk at det er umulig å vise frem sunnere alternativer.
– All is omfattes nå av markedsføringsforbudet. Hva da med sukkerfri is eller fettredusert is? Dette gjør det vanskeligere å markedsføre produkter som gjør det enklere å treffe kostrådene, hevder han.
– Mange mener forskriften burde vært enda strengere, blant annet at den burde forby emballasje som appellerer til barn?
– For alle bedrifter som nå strever med å forstå denne forskriften, tror jeg «det kunne vært verre» bare er en mager trøst, sier han.
Leser «med lupe»
Summen av alt bransjen nå ikke forstår er kjernen i problemet.
– Vi skulle ønske at helseministeren kunne kvalitetssikret at forskriften var forståelig før den kom ut og at det var enkelt å forstå hvilke produkter som var omfattet.
Nå venter NHO Mat og drikke på et rundskriv fra Helsedirektoratet for å tydeliggjøre reglene, og som de også er invitert i et møte for å diskutere.
– Så kommer vi i mellomtiden til å lese denne forskriften med lupe. Våre medlemmer kan ikke ta sjanser eller være i tvil om hva som gjelder her, fordi det kan føre til høye bøter, sier han.
– Grundig utarbeidet
Helse- og omsorgsdepartementet mener forskriften er tydelig:
– Jeg er glad for at NHO Mat og Drikke støtter formålet om å innføre et markedsføringsforbud mot usunn mat og drikke rettet mot barn. Forskriften er grundig utarbeidet og tydelig, sier statssekretær Usman Ahmad Mushtaq til VG.
– Helsedirektoratet utarbeider nå en veileder som vil presisere forskriften ytterligere. NHO Mat og Drikke vil bli invitert til å bidra i dette arbeidet.