Fryktet kongen ikke skulle overleve

12 hours ago 9



Det var jo først og fremst et sjokk. Man ble jo redd, sier dronning Sonja.

Det er første gang hun offentlig setter ord på de dramatiske dagene da kong Harald ble syk i Malaysia.

Jeg lurte et øyeblikk på om jeg måtte reise hjem alene. Og det var jo ingen hyggelig tanke.

Dronningen ser bort på kong Harald.

Det 87 år gamle kongeparet tar imot NRKs «Året med kongefamilien» hjemme på Slottet. Utenfor står juletreet pyntet på Slottsbalkongen. Gradene kryper nedover.

Det var ønsket om sol og varme som gjorde at kongeparet valgte Malaysia som feriested da de reiste fra vinterkalde Norge i februar i år.

Og vi har vært der før. Men da jeg ble syk, ble det plutselig veldig langt hjem. Det må jeg innrømme. Da var vi plutselig veldig langt borte, sier kong Harald nå.

Kong Harald og dronning Sonja sitter på hver sin stol inne på Slottet, kongen ser på dronningen mens hun snakker.

Kongeparet tok imot NRK på Slottet i desember og så tilbake på et krevende år. Den første store prøven i år kom i Malaysia i februar.

– Veldig alvorlig

For ti dager etter at kongeparet dro fra Norge, tok ferien en dramatisk vending.

Kongens livlege Bjørn Bendz befant seg i Norge da han fikk telefon om at kongen var blitt syk på feriestedet på andre siden av jorden.

Vi valgte å se det litt an, som man gjør ved enhver sykdom, men tilstanden ble såpass raskt forverret at man så det nødvendig at han ble innlagt på det lokale sykehuset, sier Bendz til NRK nå.

I det øyeblikket jeg hørte at han ble innlagt, valgte jeg å reise etter for å få oversikt over situasjonen.

Kongens livlege Bjørn Bendz sitter på en stol i et tomt rom på Rikshospitalet i Oslo.

Bjørn Bendz har vært kongens livlege siden 2020. Han legger ikke skjul på at det var en alvorlig situasjon da kongen ble syk på ferie i Malaysia.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Vi møter Bendz på hans faste arbeidssted på Rikshospitalet i Oslo for å se tilbake på hendelsen som satte en støkk i mange nordmenn.

En leges taushetsplikt gjelder også når pasienten er Norges statsoverhode, men kongen har gitt ham tillatelse til å formidle det han sier.

I forkant av ferien hadde flere vært involvert i en risikovurdering. Blant annet ble både helsetilbudet i området og reiselengden vurdert.

Politimotorsyklister står utenfor sykehuset Sultanah Maliha på Malaysia

Politiet var på plass utenfor sykehuset Sultanah Maliha på Langkawi da kong Harald var innlagt der.

Foto: MOHD RASFAN / AFP

På spørsmålet jeg stiller meg selv nå, om kongen var frisk nok til å reise, er svaret ja. Jeg må samtidig legge til at det er lov og mulig i denne verden å ha uflaks. Og jeg synes kongen hadde skikkelig uflaks på denne ferieturen, sier Bendz.

Et paradis blir det kalt. Gjennom landskapet på Langkawi, preget av grønn og frodig regnskog og hvite sandstrender, kjørte ambulansen som fraktet kongen til sykehuset Sultanah Maliha.

Blodprøver, temperatur, blodtrykk og puls. Helsepersonellet på det lokale sykehuset gikk straks i gang med grundige undersøkelser.

Prøvene viste at kong Harald hadde en alvorlig infeksjon. Hvor i kroppen den kom fra, var vanskeligere å finne ut, og behandling med bredspektret antibiotika ble straks satt i gang.

Bendz svarer kontant når han blir spurt om hvor alvorlig situasjonen var.

Det var jo veldig alvorlig.

Hva legger du i «veldig alvorlig»?

Ja, nå la jeg til et adjektiv, «veldig», det hørte jeg. Det er altså slik at når personer som nærmer seg 90 år må legges inn på sykehus for å få intravenøs antibiotika, så er det rett og slett veldig alvorlig.

Kronprinsen: Uoversiktlig situasjon

Mens kongen var innlagt, gikk det offisielle programmet som planlagt for kronprinsparet hjemme i Norge.

Kronprins Haakon, som var kronprinsregent mens kongen var utenlands på ferie, og kronprinsesse Mette-Marit sto i snøføyken på Finse for å delta på vinterøvelse med Røde Kors.

Det var gått et døgn siden meldingen om kongens innleggelse, uten at det hadde kommet ny informasjon fra Slottet.

Usikkerheten hadde bredt seg. Hvor alvorlig syk var kongen?

Et stort pressekorps hadde reist til fjells for å spørre kongevikaren hvordan det gikk med faren.

I dagene som fulgte var det mange spørsmål. Ikke alltid så mange svar. Kritikerne mente kongehuset lot folket stå i et slags informasjonsvakuum i en usikker og dramatisk situasjon.

– Kongen var jo veldig langt unna. Og det var jo litt vanskelig, fordi det var stor tidsforskjell. Det var jo en situasjon som var litt uoversiktlig en periode, hvor vi heller ikke fikk informasjonen så raskt som vi skulle ønske, sier kronprins Haakon til «Året med kongefamilien».

– Så er det jo sånn med eldre mennesker at en relativt enkel infeksjon fort kan bli alvorlig. Men heldigvis ble han godt ivaretatt og fikk god hjelp, det var vårt hovedfokus.

Konge-kake

Når kongen nå gjør seg klar til julefeiring med familien, skryter han av hjelpen han fikk på Langkawi.

IKKE BRUK! Kaken med kong Haralds monogram og påskriften "Sultanah Maliha thank you!", som ble gitt av kongeparet som takk til sykehuset der kongen var innlagt på Malaysia.

Kaken som kongeparet ga det lokale sykehuset på Langkawi, var prydet av kongens monogram.

Foto: Privat/Det kongelige hoff

De var veldig søte og snille på sykehuset i Malaysia. Det må jeg si. Og de var veldig effektive, sier han, og dronningen legger til:

Så var det jo godt at din lege Bjørn Bendz kom ned, for da roet alle seg, de lokale også. For de var selvfølgelig ikke vant til…

Hun ser bort på kongen.

Det ble litt «heavy» for dem, stakkar, sier kong Harald og ler litt.

Etter fem dager på sykehuset var tilstanden stabil nok til at den kongelige pasienten og dronningen kunne takke for seg.

På slutten laget vi en kake som takk, sier dronning Sonja.

Jeg var jo på sykehuset veldig mye, og da tok vi med en marsipankake som vi hadde laget.

En kake med kongelig monogram og en stor takk.

IKKE BRUK! Dronning Sonja står sammen med helsepersonell på sykehuset Sultanah Maliha, der kong Harald var innlagt på Malaysia. Foran dem er en kake i en eske som dronningen har tatt med som takk.

Det ble lange dager på sykehuset på Langkawi også for dronningen. Som takk for hjelpen hadde hun med kake til personellet før kongen skulle reise hjem til Norge.

Foto: Privat/Det kongelige hoff

Men ennå var det flere som holdt pusten. Hjemme i Norge ventet et helt folk på at kongen skulle komme hjem.

Regjeringen hadde besluttet at Forsvaret skulle fly ham hjem med et medisinsk evakueringsfly. SAS og Forsvaret sendte et toppet mannskap.

Grytidlig om morgenen 3. mars lettet flyet fra Langkawi og begynte på den 17 timer lange reisen. Titusener av nordmenn fulgte kongens hjemreise direkte.

Flyet som fraktet kong Harald hjem fra Malaysia, tar av fra flyplassen på Langkawi

Regjeringen besluttet at Forsvaret skulle hente kongen hjem. 3. mars lettet flyet med kongen fra Langkawi.

Foto: Vincent Thian / AP

Nyhetsredaksjonene sendte ut nyhetsvarsel da flyet med kong Harald fløy inn i norsk luftrom. Snart var statsoverhodet tilbake på norsk jord.

Da vi besluttet at nå må vi reise hjem fra Malaysia, hadde kongen fortsatt behov for sykehusinnleggelse. Så vi måtte ha en hjemtransport som kunne frakte ham fra det ene til det andre sykehuset. Da ville en vanlig kommersiell flyreise ikke være sikkert nok i den tilstanden kongen var i, sier Bendz.

Og da regjeringen, ved statsministeren, tilbød dette medisinske evakueringsflyet, takket vi ja. Men det var ikke noe vi bestilte, det var et tilbud som jeg syntes var veldig godt.

Var du trygg på at hjemtransporten kom til å gå fint, og at han kom til å komme trygt hjem?

Man kan aldri være 100 prosent. Det må jeg være ærlig å si. Men jeg var ganske trygg på at dette kom til å gå bra, sier Bendz.

En 87 år gammel monark med det ansvaret han står i hele tiden – var det uansvarlig av ham å reise så langt av gårde på ferie?

Bendz svarer kontant.

Ikke slik jeg ser det.

Uflaks, kaller kongen det selv.

Det var trygt å reise så langt, sier kong Harald.

Dette var uflaks, egentlig. Jeg var helt frisk da jeg reiste. Så det hadde ikke noe med det å gjøre.

Kong Harald returnerer fra Malaysia

Da det ombygde SAS-flyet landet på Gardermoen med kongen om bord. fulgte over 100.000 med direkte. Kongens hjemreise var verdens mest fulgte flyreise den dagen.

Foto: Annika Byrde / NTB

Da flyet landet i kveldsmørket på Oslo lufthavn, sto ambulansen klar. Den fraktet kongen rett til Rikshospitalet, der han etter hvert fikk innlagt en permanent pacemaker.

Kong Harald hadde hatt problemer med lav puls under hele sykehusoppholdet i Malaysia, forteller Bendz, og hadde fått operert inn en midlertidig pacemaker der for å trygge hjemreisen.

Kongens hjerte trengte litt ekstra hjelp. Og da vi gjorde tester av hjertet, så vi at her var det fortsatt behov for å ha en pacemaker, sier Bendz.

114 færre oppdrag enn i fjor

Nær åtte uker etter at han ble innlagt på sykehuset i Malaysia, ble Europas eldste monark friskmeldt og var tilbake i arbeid for kongeriket.

Samme dag ble det sendt ut beskjed fra Slottet: Kongen skulle trappe varig ned.

«En epoke er over,» skrev VGs kommentator.

Når NRK møter kongeparet like før jul, har de akkurat vært til stede ved fredsprisutdelingen i Oslo rådhus og hatt fredsprisvinnerne i audiens på Slottet.

Kongeparet og kronprinsparet gir stående applaus til fredsprisvinnerne under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus i desember 2024

Kongeparet og kronprinsparet i Oslo rådhus under årets fredsprisutdeling. Samme dag møtte kongeparet NRKs «Året med kongefamilien».

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Den samme uken tar kongen imot den egyptiske presidenten på Slottet, han oppdateres på situasjonen både i Norge og i verden i faste møter med utenriksministeren og statsministeren, han tar imot Myanmars ambassadør i avskjedsaudiens og leder statsråd med regjeringen på Slottet.

En oversikt fra Slottet over kongens arbeidsoppgaver, viser at kong Harald har hatt 317 oppdrag for monarkiet i år.

Det er 114 færre oppdrag enn fjor – en nedgang på 26 prosent.

Det er en utvikling kongens livlege mener er riktig.

Det er sånn som hele apparatet rundt kongen har diskutert, vi synes nok de siste årene at kongen har påtatt seg veldig mye. Han er veldig samvittighetsfull. Men det går an å moderere litt på visse oppdrag og heller plukke dem som er viktigst, sier Bendz.

Veien tilbake

Det viktigste og hyggeligste kongeparet gjør, er å reise rundt i landet og treffe folk der de bor, har de selv sagt.

Grunnlaget for hele kongsgjerningen.

Kongens store comeback etter sykdommen kom på fylkesreise i Agder og Rogaland i mai. Fem nye kommuner fikk kongelig besøk.

Folk gikk mann av huse for å ønske kongeparet velkommen. Klatret opp i trær for å sikre seg best mulig utsikt, fikk fri fra jobb og fant frem sine største flagg.

Da kong Harald gikk i land fra Kongeskipet og startet rundreisen, hadde han jobbet hardt for å komme tilbake.

Iherdig trening med fysioterapeuter. En imponerende innsats, bemerker dronningen.

Kongen måtte skynde seg langsomt.

– Det har tatt litt tid å komme seg i form igjen. Jeg må jo si at det var først de siste ukene av sommerferien hvor jeg kjente at jeg kom tilbake. Så det tok i hvert fall et kvartal å komme tilbake igjen, sier kong Harald.

– Nå er formen bra, synes jeg. Bortsett fra krykker og sånn, så er det bra.

Og reiselysten, er den der fremdeles?

Kongen smiler.

– Vi får se hvor vi skal, om vi skal. Vi skal i hvert fall til Trøndelag og VM på ski, det er jeg helt sikker på.

IKKE BRUK! Dronning Sonja ler mens hun holder en hånd på kong Haralds skulder.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Se «Året med kongefamilien» i NRK TV nå eller på NRK1 klokken 19.45 1. juledag.

Publisert 25.12.2024, kl. 08.31

Read Entire Article