Den palestinske jenta var livredd for å dø av sult. Kort tid etter møtet med TV 2s utsendte fotograf fikk hun hjelpen hun trengte.

Publisert 22.05.2025 00:01
Den underernærte 12-åringen fra Gaza, Rafah Ayyad, bønnfalt om hjelp. De siste åtte månedene har hun rast ned i vekt, og håret har falt av.
Bein og skjelett verker så mye at hun ikke lenger kan gå.
I forrige uke fortalte jenta til TV 2 at hun var redd for å dø av sult, og at hun lengtet etter å bli som før igjen.
Kort tid etter at TV 2s utsendte fotograf møtte jenta på Gazastripen, ble Rahaf valgt ut av WHO til å bli evakuert ut av Gaza.

14. mai ble hun og noen andre palestinske pasienter fraktet over grensen til Egypt og sendt ut med fly til Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.
– Vi var i ferd med å dø i Gaza – dø av sult, dø av frykt. Situasjonen der er veldig vanskelig, sier Rahafs mor, Shorouk Ayyad, til Reuters.
Rahaf får nå behandling ved Sheikh Khalifa Medical City i Emiratene.

Ifølge Shorouk ble Rahaf diagnostisert med alvorlig underernæring som følge av den pågående humanitære krisen.
Leger i Gaza mener hun lider av en annen underliggende sykdom, men har ikke klart å identifisere hva som var galt.
– Før Rahaf ble syk, var hun normal, som enhver annen jente – hun pleide å gå på skolen, var blant de beste elevene, hun pleide å leke med søsknene sine, gå ut, håret hennes var langt, og ingenting var galt med henne, sier moren.

– På grunn av fordrivelsen og lidelsen vi gjennomlevde under seks måneders krig, ble tilstanden hennes forverret.
Hun fikk heller ikke den næringsrike maten hun behøvde for å komme seg.
Før evakueringen opplevde familien en fryktelig natt da israelske luftangrep traff i nærheten av sykehuset i Khan Younis. Mange ble drept.
– Det var en vanskelig natt. Vi forventet ikke å overleve. Takk Gud, han reddet oss. Minutter etter at vi dro, bombet de hele stedet vi var på, sier Shorouk.

Israels militære hadde sagt at de traff et «Hamas-kommandosenter» under sykehuset. Hamas benekter å utnytte sykehus og sivile eiendommer til militære formål. Det er også tilbakevist gjennom faktasjekking.
Internasjonale humanitære eksperter har advart om truende hungersnød i Gaza. Hungersnød er en katastrofe som overgår det man vanligvis omtaler som sult.
En hungersnød erklæres hvis minst 30 prosent av barna lider av akutt underernæring og to av hver 10.000 innbygger dør av sult hver dag, ifølge FN.

– Pasientene fra Gaza er veldig ulike. Mange har kroniske sykdommer, som for eksempel hjertesykdommer, som ikke har blitt behandlet, eller de som trenger dialyse for nyresykdom eller andre komplekse sykdomsbilder, sier barnelege Tawfiq Hen.
– Men det er ett mønster, og det er kronisk underernæring hos barna, og det er mange psykiske traumer, sier han.

Varsler «diplomatisk tsunami»
Israel er under økende press til å oppheve en elleve uker lang full blokade av hjelpeforsyninger.
Den israelske avisen Haaretz omtaler presset som en «diplomatisk tsunami som begynner å reise seg mot galskapen som pågår i Gaza».
Onsdag morgen satte utenriksminister Espen Barth Eide kursen mot Brussel for å diskutere mulige straffetiltak mot Israel med EUs utenrikssjef Kaja Kallas.
– Vi har aldri utelukket muligheten for sanksjoner, men vi har påpekt at ensidige norske sanksjoner omtrent ikke vil ha noen betydning, sier Barth Eide.
– Det har vært en betydelig bevegelse internasjonalt blant nærstående land som tidligere har vært veldig tilbakeholdne med tiltak. Nå ses det faktisk på mer konkrete tiltak mot Israel, konstaterer Barth Eide.
– Latterlig utilstrekkelig
FN har mottatt tillatelse fra Israel for omtrent 100 nødhjelpslastebiler til å komme inn i Gaza, noe Leger uten grensen kaller «latterlig utilstrekkelig».

Før krigen kom det daglig inn 500 lastebiler.
Israels bakke- og luftkrig har ødelagt Gazastripen, fordrevet nesten alle de 2,3 millioner innbyggerne og drept mer enn 53.000 mennesker, ifølge helsemyndighetene i Gaza.
Krigen startet etter at Hamas angrep israelske samfunn nær Gazas grense i oktober 2023. 1200 mennesker ble drept og 251 ble tatt som gisler, ifølge israelske tall.
TV 2 gjorde intervjuet med Rahaf og familien 13. mai, og publisert 18. mai. 21. mai blir det klart, gjennom bilder fra Reuters, at familien ble evakuert fra Gaza 14. mai.