Frykter å kveles av kinesiske billigvarer fra Temu

3 weeks ago 16



Temu utfordrer norsk og europeisk handel med lave priser og omstridte metoder. Nå slår handelsstanden alarm.

 Silje Tangen Kinserdal / TV 2
TØFF KONKURRANSE: Butikkeiere i hele Europa, som Kenneth Kolsrud, er bekymret for at den kinesiske handelsplattformen Temu skal utkonkurrere dem. Foto: Silje Tangen Kinserdal / TV 2

Publisert 01.12.2024 10:09

Ønskelisten til nissen blir bare lengre og lengre desto dypere man kommer i butikken.

Det er vanskelig å gå tomhendt fra leketøysbutikken til Kenneth Kolsrud.

En grønn gekko spretter brått opp langs veggen.

– Kåret til årets leke i Frankrike!

– Ikke akkurat stillegående. Et mareritt for foreldre? 

– Vel, det er ikke lenge til vi er utsolgt for denne, sier Kolsrud og ler.

Men på tross av hyller på hyller med leker, og det svært smittende humøret til Kolsrud, trues landets butikker av en helt ny konkurranse: 

Den kinesiske handelsplattformen Temu.

Farlig for helsen

– Temu har andre spilleregler, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke. 

Forrige uke møttes handelsorganisasjoner fra hele Europa i Brussel blant annet for å diskutere Temu, og det de mener er urettferdig konkurranse.

– Handelsbransjen har i årevis jobbet for å bli mer bærekraftig, ved å blant annet stille krav til produkter som selges i Norge og EU. Men dette gir Temu blaffen i, sier Hammerstad.

 Charles Rex Arbogast / Scanpix
PØSES INN: Populariteten til Temu har eksplodert, men handelsstanden er bekymret, sier Hammerstad i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen. Foto: Charles Rex Arbogast / Scanpix

Bransjen mener Temu blant annet bryter kjemikalieregler, som gjør at tekstiler, leker og underholdningsartikler kan være direkte giftige.

Bare for få uker siden, startet EU gransking av Temu for mulig salg av ulovlige produkter som kan være farlige for både helse og miljø.

Kjempeproblem 

– Å følge kravene og være miljøvennlig, har en betydelig kostnad. Når man da har en aktør som ikke følger reglene, blir konkurransen urettferdig, sier Hammerstad.

En årsak til Temu sine lave priser er at mange varer produseres med plastmykingsmiddel. Det gjør varene mellom 10 og 50 prosent billigere å produsere.

– Det er det mye å tjene på, men varene får også en langt lavere holdbarhet og kvalitet. Et kjempeproblem for miljø og klima, sier Hammerstad.

Små barn mest utsatt

Norske bedrifter, som enten selger eller produserer varer, må følge alle EU- krav.

– Det kommer ikke en vare inn i en lekebutikk uten at den har vært testet og godkjent. Det er trygge produkter både for folk og miljø, sier leketøysforhandler Kolsrud.

Han er spesielt bekymret for de minste barna, som kan være ekstra sårbare i møte med kreftfremkallende kjemikalier.

 Silje Tangen Kinserdal / TV 2
FORELDRE: – Den generasjonen som får barn nå, er vant til å bestille alt på telefonen. Og der er Temu, sier Kenneth Kolsrud. Foto: Silje Tangen Kinserdal / TV 2

– Men kvaliteten er også problematisk. Noe av det du bestiller på Temu går lett i stykker. Når produktene ikke er testet, øker kvelningsfaren hos barn, sier Kolsrud.

Frykter konkurser

Handelsstanden i hele Europa frykter nå konsekvensene av Kinas eksplosive vekst.

– Temu pøser så mye varer inn i Europa at handelen taper store markedsandeler. Detaljhandelen har allerede små marginer, så dette kan føre til konkurser, sier Hammerstad.

 Silje Tangen Kinserdal / TV 2
TRYGG PLAST: Mye av lekene som selges i Norge er produsert i Kina, men følger helt andre miljø- og kjemikaliekrav enn mye av det som selges på Temu. Foto: Silje Tangen Kinserdal / TV 2

Den kinesiske plattformen er eid av PDD Holding, som i første kvartal av 2024 hadde en omsetning på tolv milliarder dollar. Selskapet har ikke publisert egne tall for Temu.

– Ingen andre selskap har hatt en så stor vekst i markedet tidligere, sier Hammerstad.

Utestenger selgere

– Temu kan tilby svært konkurransedyktige priser ved å fjerne mellomledd og selge produkt rett fra fabrikken, sier Michael Falk, talsperson for Temu i Norden.

På anklagene om brudd på miljø- og sikkerhetskrav, svarer Falk at Temu nøye kontrollerer både selgere og produkter for å sikre kvalitet.

– Alle selgere signerer avtaler og garanterer at produktene er trygge. Vi gjennomfører også tilfeldige kontroller for å sikre at produktene oppfyller sikkerhetsstandarder, skriver Falk i en epost.

 Nicolas Tucat / Scanpix
BILLIG: Temu mener de kan være billigere fordi de har kuttet kostnader og mellomledd. Samtidig er selskapet ikke åpne på klimaavtrykk. Foto: Nicolas Tucat / Scanpix

TV 2 har også stilt en rekke spørsmål til Temu om selskapet miljøpåvirkning, klimaansvar, overforbruk, overproduksjon og manglende åpenhet om klimaavtrykk.

Det eneste Temu velger å svare på er spørsmålet om overproduksjon:

– Nettopp dette problemet er Temu gode på å håndtere. Vi bruker en etterspørselsstyrt modell der produkter kun sendes ved bestilling. Dette reduserer overskudd og avfall, og vi eliminerer unødvendige trinn som øker utslipp, sier Falk.

Barn og TikTok

Men det er ikke bare Temus brudd på klimakravene som utfordrer norske og europeiske butikker. 

– Temu bryter også markedsføringsreglene rettet mot barn og unge. Stikk i strid med EU-regler, sier Hammerstad.

Dette vil Temu heller ikke svare på.

 Grom Røseth / TV 2
OPPROP: Alle handelsorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner og miljøorganisasjoner tar nå et felles opprop mot Temu, forteller Jarle Hammerstad. Foto: Grom Røseth / TV 2

Spesielt gjelder dette reklame rettet mot barn på TikTok. 17 av 27 EU-land i EU har nå tatt det kinesiske selskapet til retten for brudd på dette.

– Problemet er at Norge ikke har innført flere av disse reglene ennå. Det betyr at norske forbrukere – altså meg og deg – har ikke i dag de samme rettighetene som europeiske.

Read Entire Article