– Frykt, sorg, fortvilelse og selvmord

1 month ago 14



«Under Guds øye»:

Svært mange med erfaringer fra det indre liv i ulike kristne menigheter i Norge, skriver nå til TV 2. Det de forteller, er rystende.

 Jarl Fr. Erichsen / NTB
I GUDS NAVN: Etter publiseringen av dokumentarserien «Under Guds øye» på TV 2 Play, har mange henvendt seg til TV 2 med sine erfaringer. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB

Publisert 14.11.2024 12:24 Sist oppdatert 28 minutter siden

Noen er redde. Noen er sinte. Noen gråter. 

Andre forteller at de er lettet og glade for det som er kommet frem i TV 2-serien «Under Guds øye». 

Lettet, fordi de alle har erfaringer som er like det de tidligere medlemmene av menigheten «Sannhetens ord bibelsenter» i Slemmestad forteller om. 

«Mange av disse frimenighetene har ført mange mennesker ut i sorg og fortvilelse, og også selvmord». 

Dette skriver en mann med bakgrunn fra flere andre menigheter. Han er bare en av mange TV 2 har hatt samtaler med.  Mange av dem er redde for represalier mot seg eller familiemedlemmer som fremdeles er med i menigheten. 

De ønsker å være anonyme, men TV 2 kjenner identiteten til alle som blir sitert i denne artikkelen. Alle siterte har erfaringer fra andre menigheter enn «Sannhetens ord». 

Sjefredaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, håper at de mange reaksjonene på TV 2-serien vil åpne for en positiv utvikling for de religiøse miljøene i Norge. 

– Alle samfunnsområder trenger kritisk og undersøkende journalistikk. Jeg både tror og håper at resultatet blir sunnere og bedre kristne menigheter i Norge, sier Selbekk til TV 2.  

 Isac Skjevik Kvello / TV 2
HÅPER PÅ BEDRING: Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk. Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

«Det er nesten vanskelig å fatte at det finnes slike ekstreme kristne miljøer her i Norge. Vi er mange mennesker som bærer på tunge erfaringer fra slike menigheter. Jeg tror dessverre det er flere enn vi aner», sier en kvinne.  

Stiftelsen Vake har erfaring med mennesker som har opplevd traumer i det de kaller høykontrollerte religiøse miljøer. Vake er en sammenslutning av flere kristne organisasjoner, med forankring i Den norske kirke. 

 Erik Edland / TV 2
INNSYN: Transparens kan hindre maktmisbruk, sier Anne Louise Skoland i Vake. Foto: Erik Edland / TV 2

– Jeg har lyst å understreke at de fleste kristne sammenhenger er sunne og gode. Hvis man skal være oppmerksom på noe, så tenker jeg kanskje at en større organisasjon er tryggere enn en mindre gruppering uten kontroll utenfra. Med mer transparens og innsyn vil ikke en leder få den samme muligheten til makt og manipulasjon av medlemmene, sier daglig leder av Vake, Anne Louise Skoland. 

«Jeg har selv vokst opp med dette, har strevd og strever fremdeles som voksen. Fremdeles i frykt for å feile. Men feilen er jo å ikke heve stemmen mot det», sier en annen kvinne til TV 2. 

Skoland peker på mekanismer som virker nedbrytende på medlemmene der. 

– Det som skjer i slike grupper, er at dine egne tanker og følelser blir brutt ned. Du har ikke forankring i deg selv, eller i din egen kritiske sans. Det har blitt flyttet til lederen. Dette er noe som kan prege mange lenge etterpå. Evnen til å stole på seg selv er jo skadet, sier hun.  

«De har gjort mitt liv til et helvete, og jeg har villet ta mitt eget liv. Håper det kommer frem hvor mange liv de har ødelagt», forteller en kvinne. 

 Hassan Ammar / AP / NTB
FRYKT: Mange som har henvendt seg til TV 2 forteller om en frykt som sitter i lenge etter de har brutt med menigheten. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

En annen kvinne forteller om at hun strevde med sykdom, og at hun ble fortalt at sykdom var tegn på at hun hadde demoner i seg. 

Da hun ble bedre med medisinbruk, gjorde ikke det saken bedre. 

«Pastoren sa at det var en bekreftelse på at medisin var djevelens verk, fordi jeg hadde blitt friskere av det. Fordi djevelen helbreder for å fange deg». 

Flere av henvendelsene TV 2 har fått, tyder på at opplevelser av kontrollerende ledelse og autoritær styring av medlemmene ikke nødvendigvis begrenser seg til de minste og mest lukkede menighetene.

Dagen-redaktør Selbekk mener menigheten Sannhetens Ord ikke er representativ for karismatiske menigheter i Norge, og at de har operert isolert fra positive prosesser mange har vært igjennom.

 Aage Aune / TV 2
KRISTUS: En framstilling av Jesus på korset i Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Aage Aune / TV 2

Men Selbekk vedgår likevel at mange grupperinger er usunne miljøer. 

– Det er mange eksempler på at kontrollerende og manipulerende kristent lederskap har påført mennesker skade, sier han. 

En annen som har kontaktet TV 2 sier: 

«Dette er dessverre ikke noe som kun finnes i små, karismatiske menigheter, men også i store kirker med godt rykte. Anger, bot og sosial kontroll, og å underlegge seg Guds ledelse, som betyr å adlyde lederskapet i kirken».  

Trenger du noen å snakke med?

Da kan du benytte noen av disse lavterskeltilbudene:

Mental Helse Hjelpetelefonen: Ring 116 123. Tast 2 for foreldresupport og tast 3 for studenttelefonen på samme nummer.

Mental Helse Ungdom: Chattetjeneste åpen hver dag fra kl. 18 til 21. Tjenesten er rettet mot unge voksne (18-35 år).

Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40.

Kors på halsen: Ring 800 333 21. Tjenesten tilbys av Røde Kors og er for deg under 18 år.

Rådgiving om spiseforstyrrelser: De har både chattetjeneste og telefonlinje.

Read Entire Article