Frustrert over brøyting: – Blir stengt inne

4 hours ago 3



– Heldigvis har vi nå fått litt plussgrader, men det har vært flere centimeter tykk is her og veldig glatt, sier Stephanie Rocher.

Vinteren i fjor står som skrekkens eksempel på hvordan store snømengder kan lamme de store byene her til lands, særlig i Oslo. 

I juni i fjor ble det derfor lagt frem en granskningsrapport av håndteringen av kollektivtransporten og ryddingen av veiene i Oslo. 

24.350 klager ble sendt inn til kommunen i løpet av 2024. 

Nå har klagene på årets innsats allerede begynt å komme.

Gruer seg til neste snøfall

Stephanie Rocher er styreleder i et borettslag på Ensjø i Oslo. Hun forteller at hun synes veien blir skummel å kjøre på når den ikke brøytes nok. 

– Det kan føre til farlige situasjoner. Jeg kjører i 10 km/t og sliter med å holde bilen stabil i svingene. Det er spesielt skummelt når man møter andre biler eller risikerer å miste kontrollen, sier hun.

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
– KAN MISTE KONTROLLEN: Styreleder i et borettslag i Sigurd Hoels vei i Oslo, Stephanie Rocher, er frustrert over standarden på brøyting og måking rundt nabolaget hennes. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

Gjennom de siste to ukene hvor snøværet har stått på som verst, sendte Rocher inn fire klager til Oslo kommune om brøytingen.

– Kommunen må brøyte bedre for å få bort isen og strø med grus. I tillegg må det settes opp bedre merkinger som viser hvor veien faktisk går.

– Er ikke slike veier noe man må forvente om vinteren? 

– Man kan forvente at det kommer snø, men da må også kommunen gjøre sin jobb for å trygge veiene, svarer Rocher. 

Blir stengt inne 

Ingrid Njerve kjenner også på utfordringene de store snømengdene skaper. 

Som rullestolbruker opplever hun at fremkommeligheten i Oslo blir betydelig vanskeligere om vinteren.

– I fjor satt jeg inne i nærmere seks uker, sier Njerve.

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
SNØEN MÅ BRØYTES: Som rullestolbruker kan det for Ingrid Njerve være ekstra vanskelig å komme seg frem i vintermånedene, med store mengder snø. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

Hun forteller at hun ofte spøker med at hun «går i hi» om vinteren, fordi snøen gjør det vanskelig for henne å komme seg fram i byen.

– Når jeg skal ut med den manuelle rullestolen min, skal det veldig lite til før jeg setter meg fast i snøen.

Men det er ikke bare snøen i seg selv som er problemet; usikkerheten rundt hvorvidt veiene er brøytet, gjør situasjonen ekstra belastende.

– Usikkerheten er en psykisk belastning for meg. At man ikke vet om man kommer til å komme frem. Det er et så stort hinder at jeg heller velger å bli hjemme. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
VANKSELIG Å GÅ UT: Rullestolen gjør at Ingrid Njerve tilbringer flere uker innendørs om vinteren. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

Hun etterlyser bedre brøyting og raskere oppfølging for å gjøre vinteren lettere.

– Snø er snø, og den vil alltid komme, men om brøytingen var litt mer nøyaktig og raskere, ville det betydd mye. For meg handler det om å kunne delta i sosiale aktiviteter og komme meg på trening, sier hun.

Les også Ingrid Njerve sin kronikk her.

Lite plass til snøen

– Å ha plass til snøen er vel den største utfordringen vi har her i Oslo, sier Joakim Hjertum, seksjonsleder i Oslo kommune med ansvar for vei- og vintervedlikehold.

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
BRØYTESJEF: Joakim Hjertum, seksjonsleder i Oslo kommune med ansvar for vei- og vintervedlikehold, forteller at snømengden er utfordrende fordi man ikke har plass til den. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Ifølge ham er det mye snø på kort tid som blir utfordrende, fordi det ikke er plass til så mye snø i byen, særlig i boligområdene. 

– Får vi mindre snøfall hver gang det snør, så klarer vi litt mer å rydde opp ordentlig og få brøytet snøen skikkelig vekk de første gangene.

Han forklarer at hovedveier og kritiske traseer for nødetater og busser blir prioritert, noe som kan forsinke arbeidet i boligområder. Han påpeker også at Oslo bare har et snødeponi som skal ivareta hele byen. 

– Da må vi prioritere alle områder og veier opp mot hverandre. Da tar det litt tid å komme helt rundt alle veier i hele byen, sier Hjertum.

 Selma Høgås Røen  / TV 2
FRAKTER SNØEN BORT: Snølekteren på Grønlikaia er det eneste sluttdeponiet for snø som fraktes vekk fra Oslo-gatene. Foto: Selma Høgås Røen / TV 2

Han understreker også at Bymiljøetaten hele tiden forsøker å prioritere fremkommelighet for alle. 

– Vi har fokus på trafikksikkerhet og fremkommelighet på fortauer. De stedene hvor fortau blir smale eller ufremkommelige etter brøyting og mye snø, så har vi fokus på å fjerne snø der så fort vi klarer etter snøfall, sier han. 

Kommer snøen tilbake?

Enn så lenge er det mest is og skrapearbeid som trengs på veiene i Oslo. Når neste snøfall kommer er vanskelig å si, mener meteorolog. 

– Det er vanskelig å si. Det kommer til å holde seg mildt denne uka, med en god del lavtrykk mange steder i landet. Her er det forskjeller ut ifra hvor man bor. Det er mest mildt i vest og kaldere på Østlandet, sier Emily Carin Rønning, statsmeteorolog i Meteorologisk institutt. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
PLANLEGG REISER: Snøen kan komme tilbake mener meteorologen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Væromslaget har også skapt glatte veier flere steder i landet, på grunn av underkjølt regn. 

– På Østlandet er det perioder med underkjølt regn som fryser når det treffer bakken, noe som gjør veiene ekstra farlige,

Meteorologisk institutt oppfordrer derfor alle til å være ekstra oppmerksomme de kommende dagene.

– Det er viktig å ta seg god tid, bruke brodder og planlegge forsinkelser. 

Read Entire Article