MDGs førstekandidat i Hordaland
MDGs justispolitiske talsperson
I kjølvannet av andre verdenskrig, ble retten til å søke asyl etablert av menneskene som akkurat hadde opplevd en krig hvor millioner ble drevet på flukt.
Asylretten
ble ikke laget for solskinnsdager, men for regnværsdagene.Må den justeres for å fungere bedre? Ja, men mer om det senere.
Det farligste ved Gudbrandsens innlegg er at det gir Frp vann på mølla.
I lang tid har Frp presset for innstramminger i asylpolitikken, og hver gang har Arbeiderpartiet og Høyre gitt etter. Kvoteflyktningene
har blitt færre, og norsk asylpolitikk blitt kjipere.I Frps nye stortingsprogram går de imidlertid mye lenger enn før i å angripe rettighetene og menneskeverdet til verdens mest sårbare grupper.
Hvis de andre partiene i god tradisjon følger etter denne gangen også, kan grunnleggende liberale verdier stå i fare.
Frp foreslår å kun ta imot «kristne minoriteter» som kvoteflyktninger. Det er et frontalangrep på prinsippet om at alle mennesker har lik verdi, uavhengig av tro, etnisitet eller bakgrunn.
Dette forslaget innebærer at noen menneskeliv anses som mer verdifulle enn andre – og det er ren rasisme. Lik det, eller ei.
Frp har også gått inn for å tvangsplassere asylsøkere i lukkede asylmottak. I praksis betyr det at Frp vil sende nyankomne flyktninger i et slags fengsel inntil de har fått asylsøknaden sin behandlet.
Dette undergraver hele rettsstatens kjerne: troen på at mennesker har krav på individuell vurdering, respekt og ikke skal kunne isoleres uten å ha begått et lovbrudd. Det er illiberalt.
Frps forslag om å sende alle asylsøkere til Rwanda er både kynisk og idiotisk. Storbritannia har sløst millioner på å få til noe slikt, uten hell.
Forslaget innebærer tross alt å møte mennesker som har overlevd tortur, krig eller forfølgelse med en flybillett ut av syne.
Hvis vi fjerner retten til å søke asyl, hva står igjen? Hvilke prinsipper skal beskytte dem som forfølges?
Hva skjer den dagen det er vi som trenger beskyttelse?
Bør asylretten avskaffes? aJa, den er uthulet og dysfunksjonell og gjør mer skade enn den gjør godtbNei, men den bør justeres for å fungere bedrecUsikker, men viktig å ta debattenJa, dagens asylsystem bør endres. Det er både farlig og ineffektivt, og skrekkeksemplene med menneskesmuglere og drukninger i Middelhavet er forferdelige.
Men løsningen er ikke å fjerne muligheten til å søke trygghet.
Tvert imot: Når det eneste alternativet for en syrisk familie er å legge livet i hendene på smuglere, er det fordi systemet er for trangt. Ikke for raust, som Gubrandsen hevder.
Løsningen er å styrke FNs kvotesystemer, styrke redningsarbeidet, og sikre flere trygge og lovlige fluktruter.
Frp vil tvert imot kutte antall kvoteflyktninger til null, altså ikke engang ta imot mennesker som er nøye vurdert av FN som særlig sårbare – og som ankommer på en trygg, lovlig og organisert måte.
Løsningen kan aldri alene være «hjelp i nærområdene».
Det er ansvarsfraskrivelse å kreve at landene som i størst grad betaler prisen for krig, klimaendringer og sultkatastrofer, også skal stå alene i å håndtere flyktningstrømmene.
Jo flere som drives ut på flukt, jo mer urealistisk er det at «nærområdene» overhode skal ha kapasitet eller plass på egen hånd.
Retten til å søke asyl er ikke bare en praktisk ordning, den er en moralsk forpliktelse. Den gjelder ikke bare «de andre», den gjelder oss.
Hvis vi svekker denne retten for noen, svekker vi den for alle.
Asylretten handler ikke om «vestlig dårlig samvittighet» som Gubrandsen hevder, men det er et faktum at mange av konfliktene og ulikhetene i verden i dag har spor av vår deltagelse.
Vi er en del av verden, også vi nordmenn. Det skulle bare mangle at vi stiller opp for verdens sårbare.
Å tro at en løsning på flyktningpresset er å stenge grensene, vitner om total misforståelse av hvorfor mennesker legger på flukt.
Det er åpenbart at mennesker som legger ut på en livsfarlig ferd over Middelhavet, har et reelt behov for beskyttelse fra hjemlandet sitt.
Da er ikke løsningen å stenge grensene.