Frosta-offer: Riksadvokaten avviser anke om henleggelse

1 week ago 15



– Det føles fryktelig urettferdig, sier Karen-Marie Reitan.

Torsdag mottok hun bekreftelsen fra Riksadvokaten om at henleggelsen ikke blir omgjort.

– Jeg kjenner på det når politiet sier at jeg var utsatt for voldtekt og var blitt snikfilmet i gynekologstolen, så henlegger statsadvokaten saken min. Det føles som om de sier «at det var så lite voldtekt» – så saken din kommer ikke med, sier hun.

Like før rettssaken skulle begynne, fikk Karen-Marie vite at hennes sak var henlagt av statsadvokaten til tross for at saken var oversendt fra politiet.

– Det føltes som at de mener jeg må tåle det fastlegen har gjort, sa hun til VG rett etter henleggelsen.

Les hele Karen Maries historie her.

Frosta-legen Arne Bye (55) er tiltalt for voldtekter av 88 kvinner. Han skal ha smugfilmet pasienter på legekontoret i flere tusen timer. Kvinnene var til gynekologiske og medisinske undersøkelser da de ble utsatt for seksuelle overgrep.

95 kvinner er fornærmet i saken.

I tillegg ble 99 saker lagt bort, 85 fordi de var foreldet.

– Grufullt

Karen-Marie Reitan var en av 15 kvinner som fikk sakene sine henlagt av statsadvokaten rett før rettssaken mot den tidligere fastlegen og kommuneoverlegen i Frosta skulle ta til.

– Det var grufullt. Det føltes urettferdig og jeg ble kjempeforbannet, sier hun.

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

Hun anket til Riksadvokaten. Om det ytterligere avslaget nå sier hun:

– Det virker som om Riksadvokaten støtter Statsadvokatens henleggelse fordi saken mot legen er så stor i seg selv at de ikke ønsker å forlenge den, og at våre saker uansett ikke vil påvirke strafferammen.

I avslaget på anken skriver assisterende riksadvokat Torunn Salomonsen Holmberg:

«Saken er av statsadvokaten avgrenset til vurdering mot straffelovens bestemmelser om voldtekt (§ 291) og misbruk av overmaktsforhold (§ 295). Hensatt sakens omfang fremstår avgrensningen forsvarlig.»

Reitan er kritisk til at statsadvokaten ikke har tatt med hverken snikfilmingen av henne eller avhøret hennes i det som skulle være hennes sak mot legen.

Flere av kvinnene som fikk sakene sine henlagt av statsadvokaten rett før rettssaken tok til har anket avgjørelsen til Riksadvokaten.

Statsadvokat Eli Reberg Nessimo i Trøndelag statsadvokatembete vil tirsdag kveld ikke kommentere overfor VG hvor mange av kvinnene som ikke får omgjort sine anker til Riksadvokaten, men viser til en orientering som kommer onsdag.

Hun er aktor i saken mot Frosta-legen.

Bilde av

Aktor og Statsadvokat Eli Reberg Nessimo

I september 2023 ble Karen-Marie Reitan oppringt av politiet som fortalte at fastlegen som hun hadde gått til i 23 år, hadde filmet henne i skjul mens hun satt avkledd i gynekologstolen.

– Det føltes som et skikkelig slag i magen, sa hun til VG da hun fortalte sin historie første gang.

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

I siktelsen sto det at legen førte:

(...) inntil to fingre inn i hennes skjede etter at selve undersøkelsen var avsluttet og uten at dette var medisinsk adekvat. Hun var ute av stand til å motsette seg handlingen idet den skjedde raskt og uventet rett etter undersøkelsen(...)

– Gått rundt og gjemt seg litt

I dag sier hun kan takle å leve med den fingergrafsingen og filmingen hun ble utsatt for.

Noe annet er verre.

– Det er feildiagnostiseringen, feilmedisineringen og overmedisineringen jeg ble utsatt for. Det har gitt dårlig livskvalitet.

– Allerede i 2009 ble det konstatert at livmoren min var stor med en rekke myomer. Den burde ha vært fjernet allerede da, for 15 år siden.

I stedet var behandlingen hun fikk av den tiltalte legen «livmormassasje» tre til ti ganger i året, mens blødninger og smerter økte på.

I januar fikk Karen-Marie Reitan endelig riktig behandling. Livmoren hennes ble fjernet i en operasjon.

 Fredrik Solstad / VGFoto: Fredrik Solstad / VG

– Hvordan takler alle kvinnene som ble utsatt for overgrep og Frosta-samfunnet den pågående rettssaken.

– Før rettssaken startet så var dette fryktelig skambelagt og vanskelig å forholde seg til for de involverte. Vi har vært sammen i retten og vi har snakket masse i lag etterpå. I tillegg har vi avholdt møter om pasientrettigheter og voldsoffererstatning, gjennom et prosjekt som er støttet av staten og som har fått navnet «Best sammen».

Der får kvinnene lavterskeltilbud som inkluderer blant annet rask psykisk helsehjelp.

Karen-Marie Reitan har fungert som bindeledd mellom de pårørende.

– Dette har vært belastende og mange har gått rundt og gjemt seg litt. Det har vært vanskelig å gå på jobb og vanskelig å gå på butikken. Men nå som folk er ferdig med å vitne i de mest groteske sakene, så er de og vi blitt ivaretatt og vi hjelper hverandre med samhold og oppmuntring, sier hun.

Read Entire Article