Frivillige vil være en viktig brikke i fremtidens eldreomsorg

5 days ago 4



DEBATT: Det er på tide å handle og virkelig ta grep. Vi kan ikke vente på at politiske beslutninger alene skal løse utfordringene i eldreomsorgen.

 Stian Depui-Bakke – kommunikasjonsleder i Stiftelsen Livsglede for Eldre
  • Stian Depui-Bakke

    Kommunikasjonsleder i Stiftelsen Livsglede for Eldre

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

La oss ta initiativ i dag, og løfte fram de verdiene som vi synes skal definere vårt samfunn – trygghet, frivillighet og fellesskap. Gjennom samarbeid skaper vi trygge og inkluderende lokalsamfunn.

Frivilligheten er en ressurs vi ikke benytter godt nok. Norge har et sterkt frivillig engasjement, men vi har fortsatt et stort potensial, spesielt innen eldreomsorgen, der bare rundt 5  prosent av innsatsen faktisk går til de eldre. I over 20 år har Livsglede for Eldre (LFE) engasjert nærmiljøet i omsorgen for eldre. Vi vet av erfaring at når næringslivet, organisasjoner og frivillige samarbeider med kommunen, skapes et varmere, mer engasjerende og mer inkluderende samfunn, hvor innbyggerne føler seg sett og hørt. Derfor har LFE lansert konseptet Livsgledesamarbeid – et konsept som knytter lokalsamfunnet enda tettere til eldreomsorgen.

Sammen kan vi sørge for at ingen eldre føler seg glemt.

Magiske øyeblikk

Gang på gang har vi sett hvor godt dette fungerer for alle som er involvert. Når barn og unge besøker eldre, oppstår det magiske øyeblikk. Når frivillige arrangerer aktiviteter, får eldre en mer meningsfull hverdag. Når næringslivet åpner dørene sine, skapes møteplasser som ellers ikke ville eksistert. Dette er ikke bare hyggelig – det har en dokumentert positiv effekt på eldre sin psykiske og fysiske helse.

Vi vet at vi må gjøre noe. I en undersøkelse gjennomført av forskere ved Nasjonalt senter for aldring og helse og Folkehelseinstituttet, ser man at antallet ensomme eldre forventes å øke fra rundt 180 000 i 2020 til 290 000 i 2035, og kan stige til 380 000 i 2050, drevet av en voksende eldre befolkning. Forskerne understreker behovet for sosiale tiltak for å styrke eldre sin sosiale tilhørighet.

Blant menn som bodde alene i 2017–19 var 60 prosent i mindre eller større grad ensomme, mot kun 11 prosent blant gifte/samboende menn. For kvinner var tilsvarende tall 51 prosent og 15 prosent. Høyest andel ensomhet ble rapportert for de over 80 år.

Mye ensomhet og flere selvmord

Eldre menn, spesielt de over 80 år, har den høyeste selvmordsraten i samfunnet. Denne alvorlige statistikken avdekker et folkehelseproblem som ofte blir oversett.

Livsgledesamarbeid handler om en helhetlig tilnærming til eldreomsorgen, hvor lokalsamfunnet spiller en aktiv rolle. Vi ønsker at alle kommuner i Norge blir med oss. Løsningen finnes – det handler om å ta den i bruk.

Ved å kartlegge kommunens behov og legge til rette for møteplasser og samarbeid mellom ulike sektorer, bidrar Livsgledesamarbeid til å styrke fellesskapet rundt eldreomsorgen​. I tillegg følger Livsglede for Eldre opp samarbeidsavtaler, arrangerer nettverksmøter og tilbyr verktøy som gjør det enklere å systematisere og sikre kontinuitet i livsgledearbeidet.

Sammen kan vi sørge for at ingen eldre føler seg glemt. Livsglede for Eldre, som er en ideell stiftelse, står klare til å hjelpe kommunene i gang.

Ta kontakt – for eldre, for fremtiden, for oss alle.

Publisert:

Publisert: 7. mai 2025 15:11

Read Entire Article