Frigjorte amerikanere har landet i USA

1 month ago 23



President Joe Biden og visepresident Kamala Harris tar imot dem på militærbasen i Maryland.

Visepresident Kamala Harris tar imot Evan Gershkovich. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
fredag 2. august kl. 05:57

Etter en historisk fangeutveksling har fire løslatte fanger landet på amerikansk jord fredag morgen norsk tid.

  • Evan Gershkovich. Wall Street Journal-journalisten har blitt anklaget for spionasje og har vært fengslet i Russland siden 2023.
  • Vladimir Kara-Murza. Putin-kritikeren har permanent oppholdstillatelse i USA og var egentlig dømt til 25 års fengsel i Russland. Han har vunnet den prestisjetunge Pulitzerprisen for sine kommentarer i Washington Post.
  • Paul Whelan. Den amerikanske eks-marinesoldaten ble arrestert da han deltok i et bryllup i Russland i 2018. Han ble beskyldt for besittelse av en harddisk med «statshemmeligheter». Selv har han sagt han ble lurt.
  • Alsu Krumasheva. Den russisk-amerikanske journalisten ble arrestert i 2023 og er dømt for å ha spredd falsk informasjon om det russiske militæret.

De fire har fløyet til USA via Tyrkia. Da de landet på militærbasen i Maryland, ble de møtt av president Joe Biden og visepresident Kamala Harris.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Totalt 16 personer er løslatt fra Russland, inkludert fem tyskere og syv russiske statsborgere som var politiske fanger i sitt eget land.

– Noen av disse kvinnene og mennene har blitt holdt urettmessig fanget i årevis. Alle har gjennomgått ufattelige lidelser og usikkerhet. I dag er lidelsen deres over, skrev Det hvite hus i en uttalelse torsdag.

Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Hvem er Evan Gershkovich?

Evan Gershkovich er en amerikansk journalist som jobber for den amerikanske storavisen Wall Street Journal.

Han ble pågrepet under en reportasjereise i Russland 29. mars i fjor – og har vært fengslet siden.

Gershkovich er den første amerikanske journalisten som har blitt pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden den kalde krigen.

Hvorfor var han fengslet?

Russland har anklaget ham for å ha spionert på vegne av USA.

Dette har blitt avvist av både Gershkovich og arbeidsgiveren hans, Wall Street Journal – som hele tiden har hevdet hans uskyld.

– Vi har ventet på frigjøringen av Evan i 491 dager og det er vanskelig å beskrive hva denne dagen føles som, sier familien i en uttalelse gjengitt i Gershkovichs egen avis.

Publisert: 02.08.24 kl. 05:48Oppdatert: 02.08.24 kl. 05:57

Relaterte emner

Read Entire Article