Frankrike til OL-finale etter svensk sjokk

1 month ago 21

(Sverige – Frankrike 28–31 e.e.o.) Frankrike slet seg til OL-finalen etter å ha bli rystet av Sverige.

Tamara Horacek og Frankrike sikret seg til slutt plass i OL-finalen. Foto: Aaron Favila / AP / NTB
  • Jostein Overvik, VG

Jostein Overvik, VG

Publisert: 08.08.2024 18:20

Hjemmefavorittene lå lenger under mot svenskene, men ble reddet av Tamara Horaceks utligning 14 sekunder før slutt av ordinær tid. I ekstraomgangene var Frankrike best. Sverige raknet i to ganger fem minutter med ekstraomganger.

Senere torsdag kveld blir finalemotstanderen klar. Kl. 21.30 spiller Norge mot Danmark i den andre semifinalen. OL-finalen i håndball spiller lørdag.

Norge tapte fjorårets VM-finale for Frankrike 31–28, men slo dem med 12 mål i en treningskamp for en måned siden. To dager etter fikk de franske jentene revansje i kampen hvor Henny Reistad ble ankelskadet.

Sverige keeper Johanna Bundsen mot Frankrikes Paulette Foppa. Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA / NTB

1. omgang var sterkt preget av to fantastiske målvakter.

Johanna Bundsen fortsatt storspillet fra tidligere i OL. Hun leverte 11 redninger på 30 minutter. Laura Glauser gjorde det samme for Frankrike.

– Målvakt av en annen verden, mente Max-ekspert. Tsjekkia-treneren fra Drammen oppsummerte med ordet «verdensklasse».

Men Sverge var litt bedre til å utnytte sjansene. Ikke minst på grunn av Nathalie Hagman. Det var mange høye skuldre og svake avslutninger, men den 33-årige svenske høyrekanten beholdt «kylan».

Hun satte seks av syv skudd på Glauser.

Det holdt til 12–10-ledelsen ved pause. Frankrike er vertsnasjon og regjerende mester i både OL og VM.

Men her kjente de på presset foran 27.000 tilskuere i Stade Pierre-Mauroy. Anledningen ar så stor som den kunne bli. OL-gullet sto på spill for de franske favorittene i en vegg av franske flagg og nasjonalropet «allez les Bleus».

Sveriges Nathalie Hagman mot Frankrike-keeper Laura Glaser. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

Men Hagman startet 2. omgang med å misse to straffekast på keeper-innbytter Hatadou Saka. Sveriges andremålvakt Evelina Eriksson kom inn og gjorde det samme. Utrolig nok.

Saka ble til slutt avgjørende for Frankrike med sine redninger i ekstraomgangene. Hun endte med åtte redninger og en prosent på 53prosent på 53Hun reddet åtte av 15 svenske skudd.

Sverige beholdt momentum langt utover i 2. omgang. Datteren til landslagssjef Tomas Axnér, Tyra Axnér, kom inn og scoret et par viktige mål. Kaptein Jamina Roberts ga Sverige 20–16.

Et kvarter før slutt begynte det å ligne den første OL-finalen for Sveriges håndballkvinner.

Frankrike veterantrener Olivier Krumbholz hadde litt å jobbe med i pausen. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB

Superkeeper Bundsen fortsatte med redninger på et svært høyt nivå. Linn Blohm tok frem tre scoringer etter fire bom før pause. Men Sverige slet stadig mer for scoringene.

Tomas Axnèr tok ut målvakten og satte inn en ekstra angrepsspiller. Det ga ingen umiddelbar suksess. Tamara Horacek utlignet på en fransk straffe seks minutter før slutt.

Dramaet gikk inn i siste akt.

Kristin Thorleifsdóttir smalt inn det som kunne vært seiersmålet med en suser – mål til 91 km/t – ett minutt før slutt. Men Tamara Horacek utlignet for hjemmefavorittene med 14 sekunder igjen.