Er de typiske halloween-kostymene som ekle hekser og skumle spøkelser byttet ut med sexy undertøy og et hodeplagg? Sexy er tilbake i rampelyset, ifølge ekspert.
Publisert: 31.10.2024 11:48
For mange unge handler det ikke lenger om å kle seg skremmende på halloween, men å være sexy. Jenter kler seg i korsett og minimale elementer som kan minne om en karakter, og guttene møter opp lettkledde som en silhuett av kjente karakterer.
I kostymebutikkene er trenden tydelig. Sexy heks, sexy vampyr og sexy politi fyller hyllene.
På Festmagasinet Standard kan daglig leder Jan Kingel fortelle at årets mest solgte kostymer inkluderer oransje fangedrakter for gutter og politiuniformer for både damer og herrer.
Han merker derimot ikke større oppgang i lettkledde kostymer enn tidligere, men han bemerker seg at det generelt selges flere slike kostymer enn de klassiske skumle.
Jan Kingel
Daglig leder Festmagasinet Standard
– Alt må ikke være så veldig stygt og fælt. Gøyale kostymer selger også godt.
Trenger ikke være sexy
Dagen før dagen er venninnene Sara Engel Fjeldseth (21) og Nora Platek (20) på utkikk etter det perfekte kostymet. De leter derimot ikke etter et lettkledd kostyme.
– Vi trenger ikke å være de mest sexy på halloween, men vi vil heller ikke se ut som en potetsekk, sier Sara.
Likevel forteller de at de opplever at mange ønsker å være sexy på halloween.
– Jeg skjønner også at mange damer ønsker å se litt bedre ut enn å se ut som en person som har kledd seg ut som noe skikkelig skummelt, hvis de skal på byen, sier Fjeldseth.
Vil være «lættis»
Ola Hagen (18) og Are Andersen (18) mener derimot at de fleste jentene på deres alder går for et lettkledd kostyme, men at guttene velger noe mer «lættis».
Det tar ikke lang tid før de finner det perfekte kostymet. Hagen hiver på seg et do-kostyme, mens Andersen finner et rekekostyme.
For dem hadde det blitt for kleint med et kostyme hvor de skulle «leke digg», men de undergraver ikke at mange gutter gjør det.
– Mange kler seg ut som fanger, for eksempel. Det er det bare å drite i, sier Andersen.
Tyveårsjubileum for sexy halloween
I 2004 kom filmen «Mean girls» med blant annet Lindsay Lohan, Rachel McAdams og Tina Fey. Likevel lever fremdeles replikkene og kostymene videre. Det handler om slemme og populære high school-dronninger og kampen om å finne sin plass uten å miste seg selv helt.
Mange ble nok også bevisst på sexy halloween gjennom filmen. For som fortellerstemmen sier «I jenteverdenen er halloween den ene kvelden hvor jenter kan kle seg som en total tøs og ingen andre jenter kan si noe på det. De mest beinharde jentene har kun på seg undertøy og en form for dyreører.»
Cady Heron, som slett ikke kjenner til jentenes kleskoder for halloween, dukker opp på fest med løstenner, skummel sminke, bustete parykk og slør.
Rollefigur Karen Smith i undertøy med museører på hodet: – Hvorfor er du kledd så skummelt?
Rollefigur Cady Heron: – Det er halloween?
1 av 2Foto: ©Paramount/Courtesy Everett Collection
Sexy tilbake i rampelyset
– Halloween-kostymer reflekterer ofte samtiden, sier moteansvarlig i KK, Ida Elise Eide Einarsdóttir.
Hun forklarer at moten går i sirkler, og at ting som tidligere var inn, nå er ut. Hun tror de sexy kostymene tydelig speiler en trend i motebildet.
– Etter en ganske lang periode preget av forsiktighet i kjølvannet av #MeToo, ser det sexy ut til å være tilbake, forklarer hun.
Ida Elise Eide Einarsdóttir
Moteansvarlig i KK
– Det er nok et motsvar til det som lenge har vært tidsånden, men også en interessant kontrast til en verden i krise. En slags virkelighetsflukt kanskje.
Hun bemerker også at halloween er blitt en anledning til å vise personlighet og kreativitet, men at det også kan føre til press og kroppsfokus.
Einarsdóttir tror de sexy kostymene inkluderer et kroppspress som forsterkes av trendene som dominerer i sosiale medier og i motebransjen. Hun viser spesielt til 90- og 2000-tallstrendene og beskriver det som en ny «tynnbølge».
Einarsdóttir tror imidlertid at pendelen vil svinge tilbake, og at vi i fremtiden kan se en retur til mer skumle og mystiske Halloween-kostymer.
Taylor Swift som inspirasjon
– Halloween i Norge har utviklet seg fra en barnemarkering på begynnelsen av 2000-tallet, til å bli en feiring der voksne tar over med fest og kostymer, sier Halloweenekspert og historiker Rune Blix Hagen.
Rune Blix Hagen
Historiker ved Universitetet i Tromsø, og Halloweenekspert
Han mener at de utfordrende kostymene har en direkte tilknytning til at halloween-feiringen har utviklet seg. Han mener at feiringen hadde en helt annen betydning før, og at folk flest ikke tenker over hvorfor vi feirer halloween.
– Halloween handler jo opprinnelig om å ha en slags kontakt med det hinsidige, sier han.
Hagen forklarer at halloween-kostymer opprinnelig hadde elementer av det overnaturlige, som skjeletter og dødssymboler, noe som ga en følelse av å «gå i dødens fotspor.»