Fra sjoko-drøm til VM-gull

3 days ago 16



Har du hørt om Charlie og sjokoladefabrikken? Vel, det viser seg at det finnes et sjokoladeeventyr i Norge også.

Selv om vi ikke har Willy Wonka, har vi en annen sjoko-sjef. Hun heter Vigdis Rosenkilde og står bak flere VM-vinnende sjokolader.

For ja, vi har faktisk vunnet norsk VM-gull i sjokolade. Ikke bare én gang, men to!

I 2023 vant hun gull under International Chocolate Awards for sin mørke sjokolade. Spoler vi et år frem i tid, kunne Rosenkilde nok en gang juble for gull. Begge gangene i den gjeve «Plain/origin dark bar categories»-kategorien.

 Oscar Strøm Korsnes / VGSjokoladen 70 % Mørk sjokolade med Chuncho kakao fra Quellouno stakk av med årets gull. Foto: Oscar Strøm Korsnes / VG

– Det føles veldig godt. Det var veldig uventet begge årene, og kanskje enda mer i år enn i fjor.

For i 2023 var komiteen bak VM-utdelingen veldig interessert i at Rosenkilde skulle møte opp fysisk i Italia for utdelingen. Hun tenkte baktanken kun var at de ønsket å ha flest mulig til stede. Grunnen viste seg likevel å være mer gullkantet enn som så.

– Men det var ingenting slikt i år. Derfor var det ekstra overraskende at det endte som det gjorde.

Verdensmesteren har begge årene fulgt medaljeseremonien digitalt. Diplomet for seieren har hun fått tildelt i etterkant.

– Jeg er veldig takknemlig og ... ja, stolt, da. Jeg har jo gutset, sier hun.

I huset hun leier på Nesodden står boksene med den nyeste batchen med sjokolade i stabler ved inngangen.

 Oscar Strøm Korsnes / VGFoto: Oscar Strøm Korsnes / VG

Når VG besøker Rosenkilde har sjokoladen omtrent akkurat landet fra Sør-Amerika, og er en liten pitstopp unna å være på plass i butikkhyllene.

Selve fabrikken ligger riktignok ikke i Norge, men i Peru.

Satset alt

Men hvordan ble sjokolade en så stor del av Rosenkildes liv? La oss dra noen år tilbake i tid for å få med oss historiens begynnelse.

Rosenkilde forteller at hun alltid har hatt en dragning mot jungelen. Etter å ha lest en artikkel om prosessen bak sjokoladeproduksjon ble hun bitt. I artikkelen sto det at det finnes kakaosorter med florale smaksnoter i jungelen i Latin-Amerika.

Hun var imidlertid innom konfektbransjen før hun ble sjokoladeprodusent. Der plukket hun opp mye nyttig, men som hun sier «det var jo ikke der jeg skulle lande».

I 2016 solgte hun leiligheten sin for å finansiere drømmen om å lage sjokolade av de beste kakaobønnene hun kunne finne. I et år besøkte hun over 50 kakaoplantasjer fordelt på fem land i Latin-Amerika.

 Diego MontoyaRosenkilde har flere kakaoplantasjebesøk i beltet enn de fleste. Foto: Diego Montoya

– Jeg tenkte først at jeg ville dra på oppdagelsesferder til nye steder hvert år, men innså at det er langt smartere å fokusere på et land og samarbeide med de beste partnerne jeg kunne finne.

– Å bygge gode relasjoner med dem var viktigere enn å reise rundt og aldri bli ordentlig kjent med noen, sier hun.

Rosenkilde endte opp med å konsentrere seg om Peru, hvor hun nå tilbringer store deler av året. Der jobber hun tett med kakaobønder for å sikre høy kvalitet gjennom hele prosessen.

– Jeg har jobbet med bøndene i syv år, og nå, i løpet av tre år, så har vi vunnet elleve gullmedaljer i International Chocolate Awards, både for kvalitet og for direkte handel, sier hun stolt.

Hun kjøper utelukkende kakao fra bønder som driver agroøkologisk og bidrar dermed aktivt til å bevare det lokale biologiske mangfoldet.

Tilbake i Norge arrangerer Rosenkilde sjokoladesmakinger for bedrifter og enkelte datoer som er åpne for alle.

Hvis du, som VGs reporter, aldri har tenkt over hvilken omfattende prosess som ligger bak en sjokoladeplate, kan også du lære noe nytt nå:

Slik lages sjokoladen

  1. Først så høstes kakaofruktene fra treet.
  2. Så samles kakaobønnene, dekket av fruktkjøtt, for å fermenteres.
  3. Etter det spres kakaobønnene for å tørke i sola.
  4. Så røstes bønnene for å utvikle smak og gjøre det lettere å fjerne skall.
  5. Deretter fjernes skallet og bønnene knuses.
  6. Så males de knuste bønnene til kakaomasse og blandes med sukker.
  7. Etter det eltes sjokoladen.
  8. Neste steg er å temperere sjokoladen for å få riktig konsistens.
  9. Siste steg er å støpe sjokoladen i former.

Ny sjokolade, ny drakt

Mens VG er på besøk viser Rosenkilde frem flere pakninger med sjokolade. I år har hun nemlig utvidet repertoaret.

I tillegg til rene sjokoladeplater laget med kun to ingredienser – kakao og sukker – kan hun nå også presentere både frukt og nøtter dekket med sjokolade.

 Oscar Strøm Korsnes / VGRosenkildes nyeste prosjekt. Foto: Oscar Strøm Korsnes / VG

Her brukes flere ingredienser enn i sjokoladeplatene, for at sjokoladen skal kunne dekke nøttene og fruktene på en bedre måte.

– Det er fortsatt den samme kakaoen, men med litt mildere karakter i sjokoladen, slik at blandingen med nøttene og fruktene balanseres på en harmonisk og deilig måte.

Det er ikke det eneste som er nytt.

For der VM-vinneren kom i en ren, tofarget pakning, har utseendet på Rosenkildes sjokolader nå fått ny drakt.

Foto: Oscar Strøm Korsnes / VG

– Målet er å formidle mer om jungelen og eventyret som ligger bak sjokoladen, med inspirasjon hentet fra egne opplevelser i området hvor kakaoen har sitt opphav.

Drømmer om Peru

Nå har bedriften gått fra én fast ansatt i Norge til to. Det håper Rosenkilde vil gjøre at hun kan tilbringe enda mer tid tettere på kakaofrukten.

– Jeg har et klart bilde av meg selv som gammel, forteller hun.

– Jeg våkner til morgengry og skuer utover et landskap med frodig jungel, høye, tåkebelagte fjell og en foss som kaster seg nedover fjellsiden. Jeg drikker lokal kaffe og nyter mango, kakao og avokado, plukket rett fra terrassen.

 PrivatRosenkilde drømmer om mer tid i jungellandskapene i Peru. Foto: Privat

Foreløpig veksler Rosenkilde mellom Norge og Peru. Drømmen er å få sin egen kakaoplantasje i Peru.

Men tilbake til hjemlandet vil hun alltid komme:

– Jeg er veldig glad i Norge. Jeg er veldig glad i alle våre fire årstider. Men jeg synes at vinteren er litt mørk og litt lang og litt kald.

Men kommer hun til å savne norsk melkesjokolade mens hun er sør for ekvator?

– Nei, jeg er ikke så fan av masseprodusert sjokolade.

Kakaonibs, som er knuste kakaobønner uten skall, bruker hun i en rekke retter.

 Oscar Strøm Korsnes / VGKakao kommer i mange former. Her i frukt, bønner og nibs. Foto: Oscar Strøm Korsnes / VG

– Jeg strør dem gjerne over grøt, yoghurt, fruktsalat og granola, samt i desserter. Kakaonibs kan også tilføre en spennende smak i gryteretter. 

– Nå gleder jeg meg til å lage sjokolademousse toppet med sprø kakaonibs i romjula, og til å nyte varm sjokolade med krem og revet appelsinskall sammen med familien.

Vil du få tips til deilige oppskrifter med sjokolade? Den lille sjokoladekokeboken består av mer enn 40 fristende oppskrifter og kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Read Entire Article