Publisert: 07.12.2024 06:00
Kortversjonen
- I høst har det vært en rekke tyverier av elektroniske adgangspaneler i Oslo og Stavanger
- Panelene har begrenset verdi utenom systemet de tilhører
- Politiet bekrefter at de har fått anmeldelser
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Når panelet er borte, forsvinner hele låsefunksjonen, så det er jo litt problematisk, sier Jan Robert Johansen.
Han er styrenestleder i borettslaget Gråbeinkvartalet i Oslo.
– Vi har heldigvis flere porter inn. Så vi får håpe ikke tyvene leser dette og tar de to siste, sier han.
De elektroniske adgangspanelene koster rundt 10.000 kroner pluss installasjon og ser nesten ut som en Ipad. Ved hjelp av det kan beboerne låse seg inn uten nøkkel – og slippe inn gjester.
Svært nyttige for beboerne, med andre ord. Men nå viser det seg at kjeltringer også har fått opp øynene for produktet. Bare i høst har leverandøren Defigo registrert rundt 50 tyverier av slike ringepaneler.
Nå klør de seg i hodet.
Hva i alle dager skal tyvene med dette?
– Det er veldig snålt, for de har ingen verdi, sier daglig leder Øystein Stray i Defigo.
Tar i bruk SIM-kort
Selv om panelene ser ut som en liten Ipad, kan de ikke brukes til andre ting, ifølge Stray.
– Dette er en skreddersydd maskinvare som er laget og designet av oss. Den er avhengig av å være koblet til tjenesten vår for å fungere. Det er ikke deler i den man kan selge, sier han.
Panelene inneholder et SIM-kort. Ifølge Stray har de registrert at SIM-kort fra stjålne paneler er tatt i bruk. Selskapet har nå låst SIM-kortene til systemet slik at de ikke kan brukes av noen andre.
De fleste panelene er blitt stjålet fra områder i Oslo og Stavanger.
– Det går ikke an å bruke systemet uten at vi har kontroll på det. Men vi ser når systemer blir skrudd på og også hvor de er. Det har vært noen tilfeller av det, sier han.
Han sier de ser at flere har havnet på samme sted i Stavanger. Der ble også en tyv fanget på overvåkingskamera da han skrudde løs og røsket ut et ringepanel fra et kontorbygg ved togstasjonen.
– Blir et dyrere produkt
Stray sier de har gitt både adressen der tyvegodset havner og videoen av tyven til politiet i Stavanger, uten at de kjenner til at det er blitt fulgt opp.
– Det skjer ingen ting, sier han oppgitt.
Nå ser selskapet seg nødt til å putte ekstra sikkerhet inn i panelene, slik at alarmen vil gå om noen forsøker å ta det med seg.
– Det er synd, for det blir jo et dyrere produkt, sier han.
Selskapet selger også systemene sine i USA. Der har tyverier ikke vært et problem.
– Vi har installert paneler i tykkeste HarlemHarlemEt nabolag på Manhattan i New York City., og der er ikke dette et problem i det hele tatt, sier han.
Politiet bekrefter
Politiet i Oslo bekrefter at de har mottatt minst ti anmeldelser av tyverier av Defigo ringepaneler de siste to årene, de fleste i 2024. Men tallene gir ikke et fullstendig bilde, fordi ikke alle anmeldelser er registrert med merke.
Også politiet i Stavanger bekrefter at de har mottatt en anmeldelse der det listes opp en rekke forhold, men at det bare er bevismateriale knyttet til én av sakene.
– I en overvåkingsvideo kommer det tydelig frem at det er en person som begår gjerningen, men bildene er ikke egnet til å identifisere vedkommende, skriver leder Olav Veggeberg for påtaleseksjonen i en e-post til Aftenposten.
Han sier politiet ikke har vært kjent med at panelene kan spores etter de er demontert, og at dette er opplysninger de gjerne skulle hatt i forbindelse med anmeldelsen.
På spørsmål om hvor høyt politiet prioriterer slike saker, svarer han:
– På generelt grunnlag kan jeg si at det ved alle anmeldelser foretas en konkret vurdering om hvordan kriminaliteten påvirker den alminnelige trygghetsfølelsen i lokalsamfunnet.