Publisert: 13.01.2025 05:30
Psykologspesialist Silje Schevig hevder i et debattinnlegg i Aftenposten at kjønnsinkongruens kan være en konsekvens av psykisk sykdom. Slike påstander kan begrense transpersoners tilgang til nødvendig helsehjelp.
Det er viktig å merke seg at Verdens helseorganisasjon (WHO) har flyttet kjønnsinkongruens fra kapittelet om psykisk helse til kapittelet om seksuell helse i sin diagnosemanual. Forsvarlig helsehjelp innebærer, ifølge WHO, støtte av kjønnsidentitet.
Påstanden om at påvirkning fra omgivelsene kan lede til kjønnsdysfori, er også uten vitenskapelig grunnlag, men har bidratt til å begrense transpersoners tilgang til nødvendig helsehjelp i flere land.
Samme retorikk ble brukt av nazister om homofile på 1920-tallet.
Kjønnsmangfold er en realitet. Renhetstanker om kjønn er like lite vitenskapelige som renhetstanker om etnisitet og kan være like farlige.
Schevig går langt i å argumentere for usynliggjøring, mistenkeliggjøring og kontroll av dem som ikke passer inn i vante kjønnskategorier. Slikt hører hjemme på historiens skraphaug og ikke i dagens klasserom.
Lene Løvdal
Menneskerettsjurist, Egalia senter mot diskriminering