Først ved tunnelulykken: – Det var iskaldt og kaotisk

1 month ago 18



En tilfeldig taxisjåfør ble vitne til dramatiske scener da han kom til ulykkesstedet i Falkalitunnelen i Suldal. Nå roser han innsatsen fra både tilfeldige forbipasserende og profesjonelle redningsmannskaper.

Både SAR Queen-helikopteret fra Sola og to luftambulansehelikoptre fra Stavanger og Bergen ble sendt til ulykkesstedet. Fire personer ble fløyet til sykehus med helikopter. Foto: Leserbilde
  • Tor Inge Jøssang

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Det som skulle være en vanlig kjøretur til Bråtveit, endte opp som et drama for taxisjåfør Rainer Speth onsdag ettermiddag.

– Jeg så at bobilen foran meg bremset opp da vi kjørte inn Falkalitunnelen. Da jeg kom fram, var de to tyskerne i bilen allerede ute, forteller Speth til Stavanger Aftenblad.

Suldalsposten omtalte saken først.

Foran dem sto en bobil fra Danmark og en personbil fra Frankrike, som hadde kollidert front mot front. Noe som så ut som røyk, kom ut fra kjøretøyene.

Rainer Speth. Bildet ble tatt i en annen sammenheng. Foto: Tor Inge Jøssang

– De jobbet voldsomt

Speth er tidligere Høyre-politiker i kommunen. Han beskriver scenen inne i tunnelen som kaotisk og isende kald. Alle de ni involverte, deriblant to mindreårige, var skadet.

Falkalitunnelen går i en bue. Bobilen kom kjørende fra Nesflaten, personbilen fra Sand. Slik Speth oppfattet situasjonen hadde personbilen kommet over i bobilens kjørefelt.

For å få telefondekning til å ringe 113, bakket Rainer Speth ut av tunnelen og satte bilen på tvers med nødblinken på. På mobilen ser han at han ringte etter hjelp klokka 14.23.

Da han hadde sperret trafikken kom det et tysk ektepar i en bobil springende fram. De fortalte at han jobbet i brannvesenet, mens hun var ambulansesjåfør.

– De jobbet voldsomt. Jeg så at mannen løp inn og ut av tunnelen og hentet ting i bobilen. De skadde ble lagt langs veikanten, mens de ventet på hjelp.

– To personer ble geleidet ut av tunnelen. Jeg hadde heldigvis plass i bilen min. Der fikk vi plassert de skadde som vi klarte å holde våkne og varme til ambulanse og helikopter kom, forteller han.

Taxisjåføren er full av lovord om innsatsen fra både tilfeldige forbipasserende og profesjonelle redningsmannskaper.

Det tok ikke lang tid før nødetatene ankom, inkludert flere brannbiler fra Suldal og tre helikoptre.

I personbilen var det fem personer, mens det var fire personer i bobilen. Foto: Leserbilde

– Utrolig å se

De fra ambulansen på Sand skrøt av innsatsen til brannmannen og ambulansesjåføren fra Tyskland. Mye var avklart da nødetatene kom fram, og folk var ute av bilene og stabiliserte.

– Det er utrolig å se at det går an å komme forholdsvis fort til en plass som er såpass øde. Dette skal være den største ulykken som har vært i Suldal, hører jeg. Vi skal være veldig glade for at folk vil og kan hjelpe, sier Speth.

Brannvesenet hadde med vifter med tanke på å styre røyken i en eventuelt brann. Det som virket som røyk var i virkeligheten pulver fra kjøretøyenes airbager, så ulykken utviklet seg ikke til det verre.

– Vi har enormt mange kilometer med tunneler i Suldal og kvaliteten er ikke den beste. Det er masse turister som ikke er vant med slike veier. Det er en stor risikofaktor. Det er ikke uten grunn at vi har en gruppe som heter Trygg riksvei 13, hvor jeg er med. Denne ulykken vil forsterke vårt engasjement, sier Rainer Speth.

Han foreslår at kommunen sender en oppmerksomhet til de skadde for å vise medfølelse.

– Kanskje blomster? Ett eller annet som uttrykker deltakelse og et håp om at selv om dette skjedde, vil de ikke tenke på Suldal som et negativt sted, avslutter Speth.

  • Klokken 15.37 onsdag meldte politiet om at en person er sendt med luftambulanse til sykehuset. Vedkommende er hardt skadd. Etter hvert ble også ytterligere tre fløyet til Stavanger universitetssjukehus og Haukeland universitetssjukehus med helikopter. Fire ble fraktet til Sand legevakt.
  • Ulykkesgruppen og politiets krimteknikere ankom tunnelen klokken 19.40.
  • Klokka 00.47 natt til torsdag meldte politiet i Sør-Vest at undersøkelsene var ferdige etter bilulykka.
Det er ikke registrert ulykker tidligere, ifølge data Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen

Publisert:

Publisert: 15. august 2024 13:20

Read Entire Article